Prezicerea seismelor: cercetătorii au identificat o cale de a anunța marile seisme cu 2 ore înainte de producere!
Postat la: 30.07.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Stațiile GPS dezvăluie mișcarea scoarței terestre înainte de cutremurele majore, dar semnalul nu poate fi încă integrat în sistemele de alarmă existente în prezent în lume.
Sistemele de avertizare în caz de cutremur oferă în cel mai bun caz doar un minut sau două de avertizare - și asta doar dacă cutremurul nu începe sub picioarele dumneavoastră. Decenii de căutări pentru un semn de avertizare mai bun - fluctuații în geochimia apelor subterane, efecte electromagnetice în atmosfera superioară și chiar schimbări în comportamentul animalelor - au eșuat. Mulți se întreabă dacă un astfel de semnal precursor chiar există.
Acum, cercetătorii spun că au identificat schimbări aproape imperceptibile de-a lungul zonelor de falie cu până la 2 ore înainte de cutremurele mari, potrivit unui raport publicat în Science. Deși sistemele de monitorizare existente nu pot încă să detecteze acest semnal în timp real, descoperirea indică spre un viitor în care locuitorii s-ar putea retrage în adăposturi sigure înaintea celor mai catastrofale cutremure.
"Este pur și simplu ispititor", spune Richard Allen, seismolog la Universitatea din California, Berkeley, care nu a fost implicat în această lucrare. "Întreaga idee de a putea prezice debutul unui cutremur este o afacere foarte importantă".
Cutremurele se produc atunci când două blocuri de scoarță terestră, blocate împreună de-a lungul unei falii, acumulează tensiuni până când alunecă în mod spectaculos. Cercetătorii au dezbătut mult timp dacă această ruptură are loc aproape instantaneu sau începe încet, acumulând viteză într-un mod care ar putea fi detectat din timp. Semnele unor astfel de semnale precursoare au fost observate în cazul unor cutremure individuale, dar nu au dat niciodată un semnal care să se aplice tuturor cutremurelor, spune Quentin Bletery, geofizician la Côte d'Azur.
Bletery și coautorul său de la universitate, geodezul Jean-Mathieu Nocquet, s-au întrebat dacă un semnal de alunecare timpurie ar ieși în evidență dacă ar pune laolaltă datele provenite de la o serie de cutremure mari: 90 de cutremure mai mari de magnitudinea 7 care au avut loc în ultimele două decenii. Ei au compilat înregistrările de la stațiile GPS din apropierea cutremurelor, care captează mișcarea pământului la fiecare 5 minute cu o precizie de câțiva milimetri. Rezultatul a fost mai mult de 3000 de serii de timp de mișcare în ferestrele de 48 de ore care au precedat principalele rupturi.
Bletery și Nocquet au suprapus seriile de timp. Pentru primele 46 de ore, ei au constatat că înregistrările sunt practic lipsite de caracteristici. Dar în cele 2 ore dinaintea cutremurului, cei doi au găsit semne de creștere a mișcării - ca și cum faliile ar fi început să alunece înainte de ruptura principală, spune Bletery. Șansele ca această creștere să apară întâmplător chiar înainte de producerea cutremurului păreau scăzute, dar pentru a confirma, au analizat 100.000 de ferestre de timp aleatorii din datele GPS care nu au fost afectate de cutremure și au descoperit că un model similar s-a întâmplat doar în 0,03% din cazuri. "Acest lucru ne spune că cutremurele sunt previzibile în natură", spune Bletery. "Doar că nu avem o rezoluție care să ne conducă la predicție".
Datele lor sunt departe de a fi perfecte, recunoaște Bletery. Cifrele sunt dominate de stațiile GPS pentru zonele de falie puternic instrumentate. Cutremurul Tohoku din 2011 cu magnitudinea 9 din Japonia, de exemplu, a fost responsabil pentru 355 din seriile de timp ale echipei. Acest cutremur are o influență atât de mare asupra datelor încât cercetătorii l-au eliminat pentru a verifica dacă mișcarea precursoare a existat și fără el. (A existat.) Iar mișcarea de teren este atât de subtilă încât numai prin adunarea tuturor datelor la un loc a ieșit în evidență precursorul, spune Bletery. "Dacă elimini doar unul sau două cutremure, tot o vezi", spune el. "Dar dacă îndepărtezi jumătate, este greu de văzut".
Descoperirea este "interesantă și provocatoare", spune Paul Segall, un geofizician de la Universitatea Stanford, dar se va confrunta cu o mulțime de examinări. De exemplu, el spune că nu este sigur că echipa a reușit să elimine cu succes contaminarea din datele GPS, care ar putea proveni de la micile pre-cutremure care au loc adesea înainte de cutremurele mari.
De asemenea, semnalul precursor nu va fi folosit prea curând pentru avertizări, spune Noel Jackson, geodez la Universitatea din Kansas. "Suntem la o serie de pași distanță de a ști dacă îl putem folosi". Tehnica lor a necesitat cunoașterea în avans a direcției în care se va deplasa ruptura. Iar pentru a detecta semnalul slab de alunecare la o falie individuală, cercetătorii ar fi avut nevoie de mult mai multe stații GPS mult mai sensibile. Cu toate acestea, multe dintre zonele cutremurătoare ale lumii nu sunt deloc instrumentate, astfel încât cercetătorii nu știu dacă fiecare cutremur mare prezintă același model. "Se întâmplă asta tot timpul?" spune Bletery. "Nu putem răspunde la această întrebare".
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
"NU facem concesii". Rusia refuză pacea propusă de Donald Trump pentru Ucraina
Propunerea lui Donald Trump de pace în Ucraina nu e acceptată de Putin. Rusia nu este dispusă la concesii pentru încheierea conflictului din Ucraina şi propunerile preşedintelui rus Vladimir Putin în vederea soluţionării acestui conflict trebuie puse în aplicare, a transmis miercuri Ministerul rus de Externe.
-
Viktor Orban l-a sunat pe Vladimir Putin după vizita la Donald Trump. Subiectul principal - războiul din Ucraina
Preşedintele rus Vladimir Putin şi premierul Ungariei, Viktor Orban, au discutat miercuri la telefon despre războiul din Ucraina şi cooperarea energetică bilaterală, informează EFE, care citează un comunicat al Kremlinului.
-
Lui Iohannis îi arde de operatii estetice după ce a operat democratia anulând alegerile din România
Recent, au apărut speculații despre o posibilă intervenție estetică a președintelui Klaus Iohannis, iar informațiile vin chiar din partea medicului estetician Ana Oțel. Potrivit acesteia, șeful statului ar fi apelat la o procedură tot mai populară în rândul celor care doresc să îmbunătățească aspectul facial: blefaroplastia.
- Eduard Hellvig face un joc interesant: Trebuie să se vină cu tandem președinte-premier
-
Șoșoacă acuză că a fost forțată să îl susțină pe Georgescu: "Aici, pe fraierirea voastră, s-a bătut SIE cu SRI, Mossad cu CIA, MI5, FBI"
Președintele SOS România, Diana Șoșoacă, acuză că a fost contrânsă să îl susțină pe Călin Georgescu în cursa pentru alegerile prezidențiale. Șoșoacă spune că deși nu e de acord cu principiile lui Georgescu, măcar ar fi avut pârghii să îl oprească din a face rău poporului român.
-
Scandal în Mexic din cauza diplomaților români - Nunta gay a fostului purtător de cuvânt al MAE, organizată la Muzeul Național de Artă
Ministerul Afacerilor Externe din Mexic va lansa o investigație internă pentru a stabili dacă actuali sau foști funcționari ai ministerului au utilizat în mod abuziv facilități publice sau documente oficiale pentru chestiuni personale.
-
A fost lansat Willow - cipul cuantic care va revoluționa lumea: Va ajuta Inteligenta Artificială să gândească precum geniile umane
Acţiunile Alphabet, compania-mamă a Google, au crescut marţi cu aproximativ 5% după anunţul lansării unui cip de generaţie nouă, numit Willow, despre care compania susţine că a depăşit o provocare majoră în domeniul calculului cuantic.
-
Capul de piatră din Guatemala pe care istoricii preferă să îl treacă cu vederea pentru ca nu-i găsesc o explicatie
În urmă cu mai bine de 50 de ani, exploratorii din junglele dense ale Guatemalei au dat peste un cap uriaș de piatră cu trăsături distinctive: buze subțiri, un nas proeminent și ochi care priveau în sus. Spre deosebire de orice sculptură prehispanică cunoscută, acest monolit prezenta caracteristici caucaziene clare, stârnind un interes imediat. Cu toate acestea, povestea acestui artefact misterios a dispărut rapid din memoria publică.
-
HAOSUL sau BOALA X? Beatrice Mahler il acuza pe ministrul Rafila ca nu e interesat că misterioasa boală din Congo ar putea face ravagii si in România
Misterioasa boală apărută în Congo afectează mai ales copiii mici, spune OMS. "Până în prezent sunt declarate 71 de decese dintr-un număr total mai mic de 500 de cazuri." Simptomele bolii, a cărei cauză nu a fost stabilită, sunt febră, dureri de cap, tuse, secreții nazale și dureri în diferite părți ale corpului.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Cum a pierdut Călin Georgescu războiul în instanță cu BEC? Propaganda de pe TikTok nu a respectat legea - motivarea judecătorilor CAB
- 2.Fizicienii anuntă ca au descifrat secretele gravitației cuantice din găurile negre subatomice din care tâșnește materia
- 3.S-a impus taxă pentru românii care scot bani cash de la bancomate! Iată care este motivul
- 4.Ce înseamnă pentru Europa sistarea gazelor rusesti catre Austria. Suntem în pragul unei noi crize energetice catastrofale?
- 5.Șoșoacă: "Pe Simion l-am prins in pat cu șoferul la hotel. Aveam cameră perete-n perete cu el, nu e prea straight, dimpotrivă!" VIDEO
- 6.Masoneria globalistă se cutremură: B'nai B'rith International, cea mai veche organizație evreiască, transmte lui Iohannis îngrijorările despre Georgescu
- 7.Tucker Carlson: Deep State vrea Al Treilea Război Mondial - fie împotriva Rusiei, fie împotriva Iranului. Este singura lor șansă de a-l opri pe Trump
- 8.O nouă măsură pentru a descuraja încălzirea pe gaze și folosirea mașinii personale: UE introduce o taxă pe carbon aplicabilă gazelor din gospodărie și combustibililor auto
- 9.Reacții dure în presa britanică la decizia CCR: În România s-a anulat democrația. Este o zi neagră pentru Occident și pentru elitele sale
- 10.Strigătul călugărilor din Sfântul Munte Athos, după decizia Bisericii Ortodoxe Române: "Acum e momentul să vorbim, să ne apărăm țara și sufletul!"
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu