ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




POLITICO: Flota din umbră controlată de Rusia scurge petrol în întreaga lume

Postat la: 17.10.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

O investigație comună a publicației Politico și a grupului de jurnalism SourceMaterial a descoperit cel puțin nouă cazuri de scurgeri de petrol cauzate de navele flotei „din umbră" rusești în apele internaționale din 2021.

Jurnaliștii au folosit imagini din satelit de la ONG-ul SkyTruth și le-au încrucișat cu date de transport de la Lloyd's List și platforma de mărfuri Kpler. Ei au identificat scurgeri de petrol legate de flota din umbră a Rusiei în diferite locații din lume, inclusiv Thailanda, Vietnam, Italia și Mexic.

Investigația a arătat că aceste petroliere au traversat coridoare de transport maritim aglomerate, cum ar fi Marea Roșie și Canalul Panama, prezentând un risc potențial pentru rutele comerciale internaționale în cazul unui accident grav. Ministrul suedez de Externe, Maria Malmer Stenergard, a subliniat amenințarea semnificativă pe care aceste nave o reprezintă pentru mediul marin.

Pe măsură ce Rusia se confruntă cu sancțiuni occidentale, mai multe petroliere își transportă „ilegal" petrolul la nivel global, riscând „potențiale dezastre ecologice", notează sursa citată. Flota din umbră rusă, formată din peste 600 de petroliere deținute adesea de companii fantomă, a fost formată pentru a ocoli plafonul de preț de 60 de dolari pe baril al G7 (cele mai puternice țări de pe planetă). Iranul și Venezuela folosesc și ele tactici similare, arată investigația.

„Aceste nave nu numai că sunt adesea în stare proastă și în mare parte nereglementate, dar adesea nu au asigurare. Acest lucru face dificil pentru guverne să le tragă la răspundere în cazul unei scurgeri sau al unui accident major",arată ancheta. La 24 iunie, Consiliul UE a anunțat noi sancțiuni împotriva petrolierelor care fac parte din flota alternativă a Rusiei pentru transportul petrolului. În iulie, peste 40 de țări europene au convenit asupra unui plan de combatere a flotei din umbră a Rusiei la summitul Comunității Politice Europene.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE