Polemică între OMS și țările UE pe tema accesului la îngrijire a persoanelor transgender
Postat la: 04.11.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Potrivit unei noi hărți a sănătății publicată de TGEU, o organizație non-profit care militează pentru drepturile și bunăstarea persoanelor trans., aproape jumătate din Uniunea Europeană, 12 din 27 de state membre nu respectă liniile directoare ale Organizației Mondiale a Sănătății pentru recunoașterea identităților transgender.
În 2019, OMS a decis să-și reformeze clasificarea pentru a elimina identitățile trans din categoria tulburărilor mintale. Astfel, organizația de sănătate și-a modificat Clasificarea internațională - care servește la înregistrarea și raportarea stării de sănătate și a afecțiunilor conexe la nivel global, aflată la a 11-a ediție pentru a „reflecta înțelegerea modernă a sănătății sexuale și a identității de gen". Această actualizare a redefinit sănătatea identității de gen, înlocuind „categorii de diagnostic învechite" precum „transsexualitatea" și „tulburarea identității de gen la copii" cu „incongruența de gen în adolescență și vârstă adultă" și, respectiv, „incongruența de gen în copilărie".
OMS a făcut aceste schimbări cu scopul de a se asigura că persoanele transgender vor putea avea acces la asistență medicală și la o acoperire adecvată de asigurare. În ciuda acestor actualizări ale agenției mondiale de sănătate, hărțile TGEU arată că 12 țări UE - Austria, Croația, Cehia, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Lituania, Polonia, Slovacia și Suedia - folosesc diagnosticul oficial de „transsexualitate" conform clasificării anterioare. Cinci țări - Belgia, Irlanda, Italia, Portugalia și Țările de Jos - folosesc „tulburări de gen", în timp ce Finlanda, România și Slovenia folosesc ambele clasificări. Doar Malta, Danemarca și opt regiuni ale Spaniei - pentru care sunt disponibile date - nu cer un diagnostic psihiatric drept condiție pentru accesarea asistenței medicale specifice.
TGEU avertizează că această cerință contribuie la stigmatizare și împiedică accesul la asistență medicală, în special pentru persoanele transgender. „Implementarea lentă a depatologizării înseamnă că asistența medicală trans-specifică nu se bazează pe consimțământul informat și pe luarea deciziilor individuale, ci este condiționată în întregime de un diagnostic", se arată pe harta din 2024.
Potrivit unui raport publicat de Consiliul Europei la începutul acestei luni, persoanele trans se confruntă cu provocări semnificative în a primi asistență medicală specifică, care să fie accesibilă, economică, respectuoasă și de înaltă calitate. În plus, conform estimărilor, cel puțin 27% dintre persoanele trans din Europa nu pot avea acces la asistență medicală specifică. Se așteaptă ca în 2025, Organizația Mondială a Sănătății să publice noi orientări privind asistența medicală specifică trans , cu scopul de a oferi statelor membre recomandări cu privire la modul de abordare a problemei.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Raport OCDE: Care sunt principalele pericole pentru economia mondială
Economia mondială se confruntă cu o proliferare a riscurilor, de la tensiuni comerciale la războaie și probleme legate de datorii, care i-ar putea amenința „reziliența remarcabilă" din ultimii ani, a transmis Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).
-
Călin Georgescu la Marius Tucă Show: „Nu alegem doar un om, ci de ce parte a istoriei vrem să ne situăm" / „Mă voi implica direct, iar războiul din Ucraina va lua sfârșit"
Candidatul independent Călin Georgescu, calificat în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, a avut marți seară o apariție live în emisiunea „Marius Tucă Show", transmisă pe Youtube și pe TikTok, în care susținut că, dacă va ajunge președinte, se va „implica direct", iar „războiul din Ucraina va lua sfârșit".
-
A fost virusul Covid scăpat dintr-un laborator chinez? Cea mai plauzibilă variantă, conform unei comisii din SUA
O comisie a Congresului american privind pandemia de COVID-19 a publicat luni, 2 decembrie, un raport în care consideră că "scurgerea" virusului dintr-un laborator din Wuhan, în China, este ipoteza "cea mai plauzibilă" pentru a explica originea acestuia.
-
Cursul valutar BNR: Ce se întâmplă cu leul românesc în fața monedei euro și al dolarului american
Cursul valutar anunțat de Banca Națională a României (BNR) pentru ziua de luni, 2 decembrie 2024, aduce câteva modificări importante pentru principalele valute. Euro este cotat la 4.9769 lei, marcând o ușoară scădere de 0.0002 unități față de ziua de vineri.
-
Mihai Bendeac, înjurat pe Instagram. Postarea care a provocat revoltă
Mihai Bendeac a fost înjurat pe social media de un fan, după ce a publicat un story pe Instagram cuo captură din postarea lui Alexandr Dughin în care anunța că „Moldova va fi parte din România, iar România va fi parte din Rusia".
-
Viața fiicelor țarului. Cine sunt Maria, Katerina și Luiza Rozov: între nunţi de miliarde și cariere departe de lumina reflectoarelor
Putin și-a păzit mereu cu gelozie viața privată, protejând-o în special pe cea a fiicelor sale, Maria și Katerina, născute din căsătoria sa cu Lyudmila Putina.
-
Trump pregătește mutări decisive pe plan internațional: "Preţul de plătit va fi teribil în Orientul Mijlociu"
Preşedintele ales al SUA Donald Trump a avertizat luni că "preţul de plătit va fi teribil" pentru grupurile palestiniene din Fâşia Gaza dacă ostaticii nu vor fi eliberaţi înainte ca el să preia mandatul la 20 ianuarie.
-
Presa americană: Viziunea lui "Trump de România" - respingerea războaielor perpetue și a politicilor woke!
Dacă ești atent la context și la preocupările cetățenilor obișnuiți, victoria lui Georgescu în România nu a fost deloc una surprinzătoare - la fel cum nu a fost nici triumful lui Donald Trump.
-
Senator la loz în plic. Piedone, pune la cale noi matrapazlâcuri
Deși a pierdut, cu toate că a candidat din partea PSD, Cristian Popescu Piedone, fostul primar al Sectorului 5, a postat, luni, pe Facebook un mesaj în care își anunță victoria în bătălia pentru un mandat de senator în județul Giurgiu.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Cum a pierdut Călin Georgescu războiul în instanță cu BEC? Propaganda de pe TikTok nu a respectat legea - motivarea judecătorilor CAB
- 2.Germania se afă într-o pană de curent ecologic cu consecințe uriașe: Se prăbușeste intregul proiect REPowerUE
- 3.Fizicienii anuntă ca au descifrat secretele gravitației cuantice din găurile negre subatomice din care tâșnește materia
- 4.Ce înseamnă pentru Europa sistarea gazelor rusesti catre Austria. Suntem în pragul unei noi crize energetice catastrofale?
- 5.S-a impus taxă pentru românii care scot bani cash de la bancomate! Iată care este motivul
- 6.Șoșoacă: "Pe Simion l-am prins in pat cu șoferul la hotel. Aveam cameră perete-n perete cu el, nu e prea straight, dimpotrivă!" VIDEO
- 7.Cea mai intrigantă teorie a conspirației: O carte scrisă la anul 1896 ar dovedi că Donald Trump e Ultimul Presedinte al SUA inainte de Sfârșitul Lumii
- 8.Tucker Carlson: Deep State vrea Al Treilea Război Mondial - fie împotriva Rusiei, fie împotriva Iranului. Este singura lor șansă de a-l opri pe Trump
- 9.O nouă măsură pentru a descuraja încălzirea pe gaze și folosirea mașinii personale: UE introduce o taxă pe carbon aplicabilă gazelor din gospodărie și combustibililor auto
- 10.Consecințele revenirii la putere a lui Donald Trump, cum vor evolua războaiele planetare
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu