ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Ploaie „artificială" în România. Autoritățile fac teste în mai multe județe, pentru combaterea secetei

Postat la: 19.07.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Seceta din România a adus îngrijorare nu doar în rândul agricultorilor, ci și al autorităților. Sunt așteptate măsuri care să compenseze pagubele create de acest fenomen. Astfel, România se va folosi de noua tehnologie, pentru a provoca „ploaia artificială".

România are două avioane speciale pentru astfel de misiuni, „Bravo" si „Charlie", care au zburat pentru a însămânța norii cu iodură de argint și a obține stimularea ploilor. Gheorghe Căunei, directorul Autorității pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor, a explicat, vineri, 19 iulie, pentru sursa precizată, că țara noastră are deja 20 de generatoare terestre, care vor fi montate în toamnă în mai multe zone, precum Prahova si Vrancea.

„Consiliul Județean Satu Mare a achiziționat 40 de astfel de instalații care vor deveni operaționale tot în toamnă. Sperăm să ajungem la un număr de 300 de astfel de generatoare", a arătat Gheorghe Căunei. Primele experimente pentru creșterea precipitațiilor au fost făcute în 2019, în Dobrogea, când au fost folosite două avioane din Grecia, efectul fiind o creștere a precipitațiilor până la 30 l/mp în Tulcea. Conform specialiștilor, ploaia artificială este creată de baloanele cu heliu care pot "însămânța" norii cu iodură de argint.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE