ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Plafonarea a cauzat de fapt creșteri importante ale prețului la energie. Diferențe mari între cei ce consumă până în 100 de kWh și clienții cu un bec în plus!

Postat la: 13.11.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Noi plafoane de preț la energie electrică, atât pentru clienții casnici, cât și pentru cei industriali, au fost anunțate vineri, 11 noiembrie, de guvernanți. Istoricul prețurilor arată că astfel de măsuri au adus creșteri importante ale prețului la energie.

"În urmă cu 1 an se plafona prețul la energie și gaze, conform autorităților la "un nivel similar cu cel de dinaintea creșterii prețurilor". Însă, conform datelor prezentate de INS, cu tot cu plafonarea prețului la energie avem creșteri substanțiale ale prețurilor la energie", a explicat Expertul în energie Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energie Inteligentă. Astfel, conform calculelor, prețul în octombrie 2022 față de octombrie 2021 a prezentat o creștere de:

  • 127,01% la energie electrică,
  • 140,79% la gaze naturale
  • 123,18% la energie termică

"Acesta sunt datele medii la nivelul tuturor consumatorilor și casnici și non-casnici. Noi știm că societățile comerciale au avut o creștere de cel puțin 200% sau 180%. La populație creșterea nu este neapărat de 40% a prețului la gaze", a mai explicat Dumitru Chisăliță într-un interviu pentru Ziare.com.

Anul trecut, mulți români au pornit centralele de apartament încă din luna septembrie. Acum, datorită temperaturilor ridicate, dar și din cauza prețurilor ridicate la gaze, caloriferele sunt încă reci în multe case.

"În mod concret un apartament cu 4 camere care se încălzea cu gaze naturale a plătit pentru toate utilitățile energetice, în octombrie 2021 - 464 lei, iar în octombrie 2022 ar fi achitat, dacă temperaturile ar fi fost similare cu cele de anul trecut, circa 625 lei.

Similar pentru un apartament cu 4 camere care se încălzea cu energie termică a plătit pentru toate utilitățile energetice, în octombrie 2021 - 350 lei, iar în octombrie 2022 ar fi achitat, dacă temperaturile ar fi fost similare cu cele de anul, trecut circa 447 lei.

Din fericire temperaturile ridicate din luna octombrie 2022, au redus costurile cu factura pentru încălzire simțitor.

Dar, aceste creșteri de preț au fost mai ales la marea industrie, cea care și-a redus mult consumul de energie și gaze, urmare a reducerii activității", a mai arătat Dumitru Chisăliță.

Vineri, 11 noiembrie, premierul a anunțat că Executivul adoptă o nou ordonanță de urgență pe energie. Noua OUG prevede că marii consumatori industriali vor avea un preț maximal de 1,3 lei kwh.

De asemenea, consumatorii casnici vor plăti următoarele prețuri maximale:

  • 0,68 lei, dacă consumă până în 100 kwh
  • 0,8 lei, dacă consumă până la 255 kw
  • 1,3 lei, dacă consumă peste 255 kw, cu specificația că vor plăti primii 255 la valoare de 0,8 lei.
  • Prețul maximal pentru IMM-uri va fi 1 leu kwh.

Premierul a mai precizat că, "pentru consumatorii casnici, preţul va fi de 0,68 lei pentru cei care consumă până în 100 de kw şi 0,80 lei pentru cei care consumă între 100 şi 255 de kw.

"Între 100 kW și 101kW există posibilitatea unei eficiențe energetice. Dar cine consumă 290-300 kW nu are niciodată cum să ajungă la 100 de kW", a mai arătat Dumitru Chisăliță care a amintit că recent a propus autorităților niște limite mai dese "astfel încât oamenii să fie încurajați să aibă eficiență energetică prin bonus. De la 300 kW nu ai cum să ajungi la 100kW însă poți să ajungi la 270kW sau până la cel mult 220 kW însă acolo rămâi.

Atunci într-adevăr oamenii vor trage să aibă eficiență energetică dar văd și recompensa. Nu s-a acceptat modelul pe care l-am propus".

Speriați de prețurile mari la energie, românii au încercat tot felul de investiții în aparatură cu nivel scăzut de consum energetic. Mulți nu au însă sumele necesare de bani pentru a-și schimba acum electrocasnicele din casă pentru a face economie la curent. Există totuși o metodă prin care poți scădea consumul însă este nevoie de o schimbare de mentalitate.

Este vorba despre eficiență energetică. "Adică nu să scoată din priză în sensul în care să nu folosească ci să nu consume degeaba curent dacă nu este folositor. De exemplu să nu mai pornească mașina de spălat vase pentru două pahare și trei farfurii. Să nu plece de acasă și să lase lumina aprinsă, să nu lași televizorul pornit dacă nu privește nimeni la el. Și tot așa. Sunt măsuri care pot să contribuie cu câteva de procente la scăderea facturii.

Toate acestea însumate, la un apartament de 2-3 camere sau la o casă ceva mai mică reduc consumul cu 5%. Doar aceste măsuri de bun simț. Fără investiții în aparatură cu un consum mai mic de energie sau alte astfel de cheltuieli", a explicat expertul în energie.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE