Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Pictată de Apostolul Luca, cea mai veche icoană a Maicii Domnului va fi adusă în România la Mănăstirea Pantocrator!

Postat la: 02.05.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Pentru prima dată în istorie, icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea "Panaghia Soumela" din Veria, prima icoană pictată de Sfântul Apostol și Evanghelist Luca, ajunge și în România.

Timp de 5 zile, icoana se va afla la Mănăstirea Pantocrator din localitatea Drăgănești-Vlașca, județul Teleorman. Chipul Maicii Domnului de pe icoană se apropie cel mai mult de cel real, deoarece este una dintre cele trei icoane pictate de Sfântul Apostol și Evanghelist Luca, la cererea Sfintei Fecioare.

Mănăstirea Pantocrator, care-l are printre ctitori și pe Gigi Becali, are drept hramuri pe Sfânta Mironosiță Maria Magdalena, Sfântul Ioan Teologul și Sfântul Visarion de Larisa, iar duminica aceasta, pe 8 mai, se va celebra unul din hramurile mănăstirii, cel al Femeilor Mironosiții.

Alături de icoana Maicii Domnului vor fi aduse și moaștele Sfântului Ierarh Luca al Crimeei, care, împreună cu moaștele Sfintei Mironosițe Maria Magdalena, vor fi expuse spre închinare în perioada 6-10 mai. La Mănăstirea Pantocrator se află cea mai mare bucată de moaște al Sfintei Maria Magdalena din țara noastră.

Conform părinților și slujitorilor de la Mănăstirea Pantrocrator, programul de închinare este următorul:

Vineri, 6 mai

Ora 21:00

Întâmpinarea de către poporul drept-credincios a moaștelor Sfântului Ierarh Luca al Crimeei și a Icoanei Maicii Domnului de la Mănăstirea "Panaghia Soumela" din Veria și așezarea lor spre închinare într-un baldachin special amenajat, alături de moaștele Sfintei Mironosițe Maria Magdalena.

Conform cu tradiția Sfintei Mănăstiri Pantocrator, va avea loc în biserica mare, închinată Sfântului Ioan Teologul și a Sfintelor Femei mironosițe, o slujbă de priveghere compusă din: Slujba Sfântului Maslu, Paraclisul Sfântului Ierarh Luca al Crimeei și Sfânta Dumnezeiască Liturghie.

Sâmbătă, 7 mai

Ora 09:00

Acatistul Sfântului Ierarh Luca al Crimeei și Sfânta Liturghie oficiate în altarul de vară al mănăstirii

Ora 17:00

Vecernia și litia săvârșite de către părinții Sfintei Mănăstiri Pantocrator

Duminica Sfintelor Mironosițe, 8 mai, Hramul Mănăstirii Pantocrator

Ora 08:30

Acatistul Sfintei Mironosițe Maria Magdalena

Ora 09:15

Sfânta Liturghie arhierească solemnă oficiată de către un sobor de arhierei, membrii ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în aer liber, la altarul de vară cu hramul Schimbarea la Față

Luni, 9 mai

Ora 09:00

Sfânta Liturghie

Marți, 10 mai

Ora 09:00

Sfintele moaște împreună cu icoana vor pleca în Grecia

Icoana făcătoare de minuni a Fecioarei Maria "Panagia Soumela" a fost pictată, potrivit tradiției, de către Sfântul Apostol și Evanghelist Luca.

Icoana Maicii Domnului este cinstită cu evlavie de către pelerinii de pretutindeni. Chipul Maicii Domnului de pe icoană se apropie cel mai mult de cel real, deoarece este una dintre cele trei icoane pictate de Sfântul Apostol și Evanghelist Luca, la cererea Sfintei Fecioare.

Icoana va fi adusă la Mănăstirea Pantocrator în perioada 6-10 mai.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE