Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












PIB-ul Arabiei Saudite a crescut exponențial. Războiul din Ucraina și prețurile tot mai mari la petrol au fost aur curat!

Postat la: 02.05.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Arabia Saudită a înregistrat cea mai importantă rată de creştere din ultimii zece ani, cu o creştere de 9,6% în primul trimestru al anului 2022 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, datorită boom-ului din sectorul petrolului.

Activităţile petroliere au permis ca Produsul Intern Brut (PIB) real să atingă cea mai mare rată de creştere din ultimii zece ani, la 9,6% în primul trimestru al anului 2022, a indicat Autoritatea saudită de statistică în primele estimări publicate duminică. Sectorul petrolier a înregistrat o creştere de 20,4% în primul trimestru faţă de primul trimestru din 2021, în timp ce activităţile non-petroliere au progresat cu 3,7%. Cu toate acestea, datele pentru trimestrul 2022 sunt incomplete deocamdată şi pot fi revizuite.

Războiul din Ucraina şi explozia preţurilor la ţiţei au fost o mană pentru statele producătoare de petrol precum Arabia Saudită, cel mai mare exportator mondial de ţiţei. PIB-ul regatului ar urma să crească cu 7,6% pentru întreg anul 2022, potrivit previziunilor Fondului Monetar Internaţional. De la invadarea Ucrainei de către Rusia la 24 februarie, Riadul a rezistat cererilor SUA de a-şi majora producţia în încercarea de a limita preţurile.

Regatul saudit şi Emiratele Arabe Unite au subliniat angajamentul lor faţă de alianţa petrolieră OPEC+, pe care o conduc Riadul şi Moscova, demonstrând independenţa lor în creştere faţă de aliatul istoric american. Agenţia de rating Fitch şi-a revizuit luna trecută perspectivele pentru Arabia Saudită, prezicând că regatul va înregistra un excedent bugetar în 2022, pentru prima dată din 2013. Dar Fitch a subliniat că, în ciuda eforturilor de diversificare a economiei, petrolul încă reprezintă mai mult de 60% din veniturile bugetare totale ale Arabiei Saudite.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE