ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Pericolul pe care îl prezintă Flurona: Cum se manifestă combinația de gripă și COVID!

Postat la: 16.01.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

„Flurona" este un termen folosit pentru a descrie o infectare simultană cu gripă și COVID-19.

COVID-19 și gripa sunt ambele boli virale care afectează sistemul respirator. Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA, simptomele pentru ambele afecțiuni pot varia de la asimptomatice la severe. Medicii spun că este dificil de identificat dacă o persoană suferă de una dintre cele două infecții sau de flurona, doar pe baza simptomelor, scrie Medical News Today într-un articol amplu, potrivit stirileprotv.ro.

Și directorul medical al Institutului Matei Balș din București, medicul Adrian Marinescu a vorbit despre flurona, mai ales după ce o femeie din Iași, infectată cu cele două virusuri, a murit.

„În timpul pandemiei am mai vorbit despre flurona, este adevărat că au fost cazuri extrem de rare pentru că circulaţia virusurilor gripale era mult limitată şi nu doar în România. În prezent, ceea ce este diferit, este faptul că, având practic alertă epidemică, fiind la un pas de epidemie, avem multe cazuri de gripă. Totodată, avem şi infecţii cu SARS-CoV-2 şi este de aşteptat ca în viitorul apropiat, fără să fie o explozie, să avem mai multe astfel de cazuri", a explicat Dr. Marinescu.

COVID-19 și gripa au simptome similare, arată CDC, iar în ceea ce privește flurona, ar fi cam aceleași simptome, dar accentuate.

"În general, vorbim de o simptomatologie destul de clară, ca de gripă, şi care este accentuată, şi anume stare general brusc modificată, cu dureri de intensitate mare, dureri musculare, articulare, dureri de cap, senzaţia că am fost bătut pe care toţi o ştim dacă am trecut prin gripă, putem să avem şi simptomatologie digestivă, cum se întâmplă la infecţiile virale", spune Dr. Marinescu.

Potrivit CDC, în cazul oricărei boli poate trece cel puțin 1 zi între momentul în care o persoană contractă virusul și debutul simptomelor. De asemenea, o persoană poate răspândi oricare dintre virusuri înainte de a deveni simptomatică.

Simptomele flurona:

tuse
febră sau frisoane
oboseală
dificultăți de respirație sau dificultăți de respirație
dureri sau dureri musculare
durere de gât
nasul care curge sau înfundat
vărsături
durere de cap
diaree
modificări sau pierderea gustului sau a mirosului - mai frecvente la COVID-19

Asemănările dintre gripă și COVID-19

Virușii care provoacă COVID-19 și gripă sunt diferiți, dar cele două afecțiuni au mai multe asemănări, inclusiv simptomele lor.

Principalele asemănări dintre gripă și COVID-19 sunt:

Persoanele predispuse la forme severe: Persoanele însărcinate, persoanele în vârstă și cele cu afecțiuni preexistente sunt mai predispuse să facă forme severe.

Complicații: ambele afecțiuni pot provoca complicații potențial grave sau fatale precum pneumonie, agravarea afecțiunilor cronice, atac de cord, accident vascular cerebral, insuficiență respiratorie, inflamație la nivelul inimii, creierului sau mușchilor; afectarea funcțiilor organelor interne, sindromul de insuficiență respiratorie acută sau infecții secundare.

Transmitere: Virusul gripal și virusul SARS-CoV-2 sunt ambele transmise pe calea aerului. Se atașează de particulele propulsate în aer prin vorbire, strănut sau tuse. O persoană poate răspândi oricare dintre virusuri cu cel puțin 1 zi înainte de apariția simptomelor. Ambii viruși se pot răspândi și dacă particulele aterizează pe o suprafață, cum ar fi mânerul ușii sau o masă, iar o persoană care atinge suprafața și apoi își atinge nasul, gura sau ochii se poate îmbolnăvi.

Tratament: Ambele afecțiuni necesită tratamente specializate, în cazurile mai grave într-un cadru spitalicesc.

Vaccinarea: Sunt disponibile vaccinuri atât pentru gripă, cât și pentru COVID-19.

Diferențele dintre gripă și COVID-19

În timp ce gripa și COVID-19 au multe asemănări, există și diferențe diferențe clare între ele.

Risc de îmbolnăvire severă:

Conform CDC, este mai probabil ca COVID-19 să provoace boli severe, care pot duce la spitalizare sau deces, chiar și la persoanele mai tinere, în general sănătoase.

Complicații:
Persoanele care au gripă au o rată mai mare de a dezvolta infecții bacteriene secundare decât cele care au COVID-19. Cu toate acestea, persoanele cu COVID-19 au șansa de a dezvolta sindrom inflamator multisistem, cheaguri de sânge și afecțiuni post-COVID-19.

Rata de transmitere:

COVID-19 este mai contagios decât gripa.

Care este probabilitatea de infectare cu flurona

Conform unui studiu din 2021, rata exactă a îmbolnăvirilor cu flurona la nivel mondial este, deocamdată, necunoscută. Totuși, autorii studiului estimează că aproximativ 1,2% dintre persoanele cu COVID-19 ar putea avea și gripă.

Cine riscă să se infecteze cu flurona

Aproape oricine se poate îmbolnăvi cu gripă și și COVID-19 în același timp, dacă intră în contact strâns cu persoane care au afecțiuni.

Persoanele care nu sunt vaccinate nici pentru COVID-19, nici pentru gripă pot avea un risc mai mare de a dezvolta afecțiuni.

În mod similar, persoanele care nu iau măsurile de precauție adecvate, cum ar fi spălarea mâinilor, purtarea măștilor, evitarea persoanelor bolnave sau curățarea suprafețelor, prezintă, de asemenea, un risc de infecție mai mare.

În cele din urmă, persoanele care au un sistem imunitar slăbit sau afecțiuni preexistente pot avea șanse mai mari de a dezvolta atât gripă, cât și COVID-19.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE