Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Pericolul nevăzut al războiului Israel-Hamas: Țări din Europa cu milioane de români cuprinse de frică și diviziuni

Postat la: 19.10.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Războiul Israel-Hamas se propagă ca o undă de șoc și în Europa, în țări cu milioane de români. Conflictul ar putea submina și mai mult coeziunea într-o regiune deja testată de războiul din Ucraina. Există temeri de o escaladarea a atacurilor teroriste și antisemite în Germania și Franța, dar și în alte state de pe bătrânul continent.

Liderii Emmanuel Macron în Franța și Giorgia Meloni în Italia au exprimat mesaje de sprijin neclintit pentru Israel. Dar manifestarea unității a mascat tensiunile sociale adânc înrădăcinate care au apărut în zilele următoare. În întreaga regiune, evreii se tem acum de o creștere a antisemitismului, potrivit Bloomberg.

Musulmanii din Europa se tem că sunt vor fi echivalați cu Hamas - gruparea militantă islamistă care a efectuat atacul asupra sudului Israelului. În lumina atacului asupra unui spital din orașul Gaza de marți seară, care a provocat moartea a 500 de persoane, iar numărul victimelor se așteaptă să crească, această dinamică probabil se va înrăutăți.

Eșecul celor 27 de lideri ai Uniunii Europene de a vorbi cu o singură voce nu ajută. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, de exemplu, a fost criticată pentru că și-a exprimat sprijinul puternic pentru Israel în timpul unei călătorii în această țară, deși nu a reușit, în opinia unui alt oficial al UE, să solicite autorităților israeliene suficient de ferm să respecte dreptul internațional în operațiunile lor de răzbunare din Fâșia Gaza.

Riscul de a înstrăina comunități întregi ar putea submina și mai mult coeziunea socială în cadrul UE, care a fost deja testată de războiul din Ucraina, ascensiunea populismului și o criză istorică a costului vieții.

Tensiunile sociale sunt deosebit de acute în Germania, având în vedere istoria sa recentă a migrației și rolul său din Holocaust. De asemenea, găzduiește una dintre cele mai mari populații palestiniene din afara Orientului Mijlociu.

În aceeași noapte în care Poarta Brandenburg din Berlin a fost iluminată cu culorile drapelului israelian, aproximativ 40 de manifestanți pro-Hamas au sărbătorit atacul. Cancelarul Olaf Scholz de centru-stânga a restricționat și demonstrațiile pro-palestiniene, provocând acuzații de exagerare din partea membrilor comunității musulmane din Germania. Acest lucru s-a adăugat la neliniștea dintre arabii, musulmanii, pro-palestinienii și membrii curentului politic mai larg al Germaniei, care sprijină cu fermitate Israelul.

„Este un moment pentru mai multă securitate, prudență și conștientizare", a declarat prim-ministrul suedez Ulf Kristersson la o conferință de presă la Stockholm, după atacul de luni de la Bruxelles, care a ucis doi suedezi. „Nu putem fi prea naivi."

În toată Franța, soldații au fost trimiși să sprijine poliția după ce un profesor a fost ucis săptămâna trecută în ceea ce președintele Emanuel Macron a numit un act de terorism islamist.

Și în Austria, ministrul de externe Alexander Schallenberg a avertizat cu privire la o potențială creștere a numărului de migranți în cazul unui război la sol în Gaza. O îngrijorare similară a fost exprimată în Grecia.

Spania se remarcă prin adoptarea unei abordări foarte diferite. Guvernul socialist al prim-ministrului Pedro Sanchez a condamnat atacurile Hamas în timp ce a cerut recunoașterea statului Palestinei și respectarea drepturilor internaționale umanitare în Gaza.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE