Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Parlamentul European s-a opus confiscării bunurilor și mașinilor personale ale rușilor. Gazul rusesc continuă să ajungă în multe țări care au renunțat la el

Postat la: 13.11.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Parlamentul European a subliniat caracaterul abuziv al măsurii de confiscare a bunurilor și mașinilor personale ale rușilor, așa cum propune în recomandările sale Comisiei Europeană ca parte a restricțiilor, relatează Interfax.

Așa cum se precizează în rezoluția adoptată joi, Parlamentul European „îndeamnă Comisia să-și revizuiască modul de interpretare a sancțiunilor care duc la sechestrarea și confiscarea obiectelor și a mijloacelor de transport destinate uzului personal; subliniază că o asemenea respectare abuzivă a sancțiunilor discreditează scopul și instrumentul acestora."

În același timp, parlamentarii au cerut întărirea măsurilor de monitorizare la nivelul UE și mai multe eforturi pentru a limita capacitatea Moscovei de a ocoli măsurile restrictive, exprimându-și îngrijorarea cu privire la existența lacunelor în regimul de sancțiuni.

„Importante componente occidentale încă mai ajung în Rusia prin țări precum China, Turcia, Emiratele Arabe Unite, Kazahstan, Kârgâzstan și Serbia", au spus autorii rezoluției.

În document este exprimată „îngrijorarea profundă legată de faptul că încă se derulează comerțul cu produse militare ce intră sub incidența sancțiunilor între statele membre UE și Moscova, precum și în legătură cu informațiile potrivit cărora țări precum Azerbaidjanul "spală" gazul rusesc pentru a fi exportat în UE".

Alexei Miller: "Gazele rusești n-au coloratură națională"

"Gazele din Rusia continuă să ajungă în multe dintre țările europene care au anunțat că renunță la ele", a declarat Aleksei Miller, președintele Consiliului de administrație al Gazprom pentru jurnalistul Pavel Zarubin, de la Vedomosti.

„În gazoducte, moleculele nu au coloratură națională. Operațiunile swap sunt destul de răspândite, iar noi știm că gazul rusesc ajunge în multe dintre țările care au proclamat că renunță să consume gaz rusesc <...> Desigur, gazul rusesc este pe piața europeană și nu în cantități mici", a mai spus Miller.

Miller a precizat că gazul rusesc continuă să ajungă în special la Hubul central-european al gazelor din Baumgarten, Austria, tranzitând teritoriul Ucrainei, de unde combustibilul este apoi trimis în alte țări UE.

Pe 11 octombrie, președintele rus Vladimir Putin a declarat, la sesiunea plenară a Săptămânii Energetice a Rusiei, că sistemul energetic rus și-a păstrat stabilitatea în ciuda sancțiunilor, iar livrările de resurse energetice se vor extinde.

Exportul de gaze rusești prin conducte către UE se desfășoară în prezent doar pe două rute - pe firul doi al gazoductului Turkish Stream și via Ucraina. Gazul nu se mai pompează în conductele Nord Stream, cu o capacitate de 55 de miliarde de metri cubi pe an, și Yamal - Europa, cu o capacitate de 32,9 miliarde de metri cubi. Potrivit Gazprom, în 2022, livrările de gaze rusești către țările din afara CSI (Europa, Turcia, China) au scăzut de 1,8 ori, până la 100,9 miliarde de metri cubi.

În august, Vedomosti a scris, citând studii ale organizației internaționale neguvernamentale Global Witness, că țările UE intenționează să achiziționeze volume record de gaz natural lichefiat (GNL) din Rusia în 2023, în ciuda dorinței Uniunii de a renunța total la combustibilul rusesc până în 2027. După cum a precizat analistul Serghei Kaufman, de la firma de consultanță Finam, pe fondul unei scăderi a livrărilor de gaz prin conducte din Rusia și al unei creșteri limitate a capacității globale de producție de GNL în perioada 2022-2023.

În prezent nu mai există capacități libere pe piața europeană de GNL, motiv pentru care UE este forțată să cumpere în continuare gaze din Rusia. (M.G.G.)

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE