Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Pare incredibil, dar accidentul vascular cerebral ar putea fi transmisibil

Postat la: 02.11.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Timp de zeci de ani, stresul a fost considerat vinovat pentru ulcerele dureroase la stomac. Dar în 1982, medicii au făcut o descoperire revoluționară: Un anumit tip de bacterie era adevăratul vinovat.

Acum, oamenii de știință se uită din nou prin microscoape, dar de data aceasta, caută dovezi care sugerează că transfuziile de sânge ar putea contribui la accidentele vasculare cerebrale, o cauză principală de deces și invaliditate pe termen lung.

Un nou studiu a constatat că transfuziile de sânge de la donatori care au dezvoltat ulterior multiple sângerări cerebrale spontane au fost asociate cu un risc ușor mai mare de accident vascular cerebral hemoragic la primitori. Acest lucru sugerează o legătură potențială între factorii transmiși prin sânge și un tip de leziuni ale vaselor de sânge din creier care cauzează accidente vasculare cerebrale.

Angiopatia amiloidă cerebrală (AAC) este a doua cauză principală a accidentelor vasculare cerebrale hemoragice spontane și este asociată cu depozite de proteine beta-amiloide defecte în pereții vaselor de sânge din creier, ceea ce le face fragile și supuse ruperii, ducând la accidente vasculare cerebrale și la declin cognitiv.

Cercetările publicate recent în Journal of the American Medical Association au găsit dovezi că AAC prezintă o transmisibilitate "asemănătoare cu cea a prionilor". Boala prionică a fost asociată anterior cu encefalopatia spongiformă bovină, numită în mod obișnuit boala vacii nebune, o afecțiune cerebrală la bovine care poate fi transmisă potențial la oameni prin intermediul cărnii contaminate. Au existat dovezi că această afecțiune poate fi transmisă la oameni prin intermediul hormonilor hipofizari recoltați de la cadavre contaminate cu proteine amiloid-beta și tau.

Oamenii de știință au teoretizat că transfuziile de sânge pot prezenta același risc ca și expunerea la carne contaminată.

Pentru a testa această teorie, cercetătorii au realizat un studiu de cohortă folosind datele din băncile de sânge și de sănătate la nivel național de la peste 1 milion de pacienți din Suedia și Danemarca cu vârste cuprinse între 5 și 80 de ani. Toți au primit o transfuzie de globule roșii între 1 ianuarie 1970 (Suedia) sau 1 ianuarie 1980 (Danemarca) și 31 decembrie 2017.

Studiul a constatat că pacienții transfuzați cu sânge de la donatori care au dezvoltat ulterior multiple sângerări cerebrale spontane au avut un risc semnificativ mai mare de accident vascular cerebral hemoragic decât cei care au primit sânge de la donatori fără sângerări.

Cu toate acestea, nu a fost observat niciun risc crescut de accident vascular cerebral la cei care au primit sânge de la donatori care au avut doar o singură sângerare după transfuzie.

Autorii sugerează că aceste constatări indică faptul că un potențial "agent transmisibil prin transfuzie" poate fi asociat cu anumite accidente vasculare cerebrale spontane. Ei au descris riscul crescut de accident vascular cerebral de 2,3 la sută la primitorii de sânge de la donatori cu sângerări multiple ca fiind o "descoperire nouă".

Deși nu a fost analizat în mod direct, studiul a constatat un risc crescut similar de demență la beneficiarii de sânge de la donatori care au avut un singur accident vascular cerebral după donare.

Într-un editorial care însoțește studiul, Dr. Steven Greenberg, profesor de neurologie la Harvard Medical School, a scris că metodologia studiului susține în mod riguros constatările.

"Chiar și o creștere modestă a riscului de hemoragii cerebrale viitoare sau de demență conferită de o trăsătură neobișnuită - dar până în prezent nedetectabilă - a donatorului ar reprezenta o preocupare substanțială pentru sănătatea publică", a scris Dr. Greenberg.

Acest lucru subliniază gravitatea trăsăturilor nedetectate care ar putea fi transmise prin intermediul donatorilor, evidențiind importanța identificării acestor factori pentru a proteja zeci de milioane de persoane. La urma urmei, cineva din Statele Unite are nevoie de sânge la fiecare două secunde.

Tratamentul depinde de tipul de leziune la nivelul creierului, a declarat pentru The Epoch Times Dr. Theodore Strange, președinte al catedrei de medicină de la Spitalul Universitar Staten Island, parte a Northwell Health din New York.

În cazul în care sângerarea este cauzată de o cădere care a provocat un hematom subdural, aceasta poate fi adesea tratată nechirurgical sau printr-o simplă procedură de găurire, a adăugat el. Aceasta este o procedură prin care se fac găuri mici în craniu și se introduce un tub de cauciuc pentru a drena hematomul.

Cu toate acestea, hemoragiile cauzate de accident vascular cerebral sau de anevrisme rupte sunt mai greu de controlat. "Deși putem, atâta timp cât putem ajunge la ele suficient de devreme și să facem tot ceea ce putem face pentru a minimiza daunele provocate de hemoragie în acea parte a creierului", a spus Dr. Strange.

În cazul hemoragiilor cerebeloase, unde sângerarea este chiar în partea din spate a creierului, evacuarea chirurgicală a cheagului de sânge este de obicei necesară înainte de a găsi cauza, a menționat el. La fel ca în cazul accidentelor vasculare cerebrale, acest lucru este mai simplu pentru sângerările din exteriorul și nu din interiorul creierului.

În prezent, niciun tratament nu oprește acumularea de amiloid legată de AAC în vasele de sânge din creier. Deci, prevenirea evenimentelor hemoragice este crucială, a spus Dr. Strange.

Reducerea riscului unui pacient de traumatisme, cum ar fi căderile, care provoacă comoție și pot declanșa o hemoragie, este imperativă.

"Pacienții, pe măsură ce îmbătrânesc, au tendința de a cădea mai mult", a spus Dr. Strange, menționând că medicamentele care cresc riscul de sângerare, inclusiv anticoagulantele, aspirina și ibuprofenul, ar trebui să fie reduse la minimum "atunci când este cazul".

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE