Pare incredibil, dar accidentul vascular cerebral ar putea fi transmisibil
Postat la: 02.11.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Timp de zeci de ani, stresul a fost considerat vinovat pentru ulcerele dureroase la stomac. Dar în 1982, medicii au făcut o descoperire revoluționară: Un anumit tip de bacterie era adevăratul vinovat.
Acum, oamenii de știință se uită din nou prin microscoape, dar de data aceasta, caută dovezi care sugerează că transfuziile de sânge ar putea contribui la accidentele vasculare cerebrale, o cauză principală de deces și invaliditate pe termen lung.
Un nou studiu a constatat că transfuziile de sânge de la donatori care au dezvoltat ulterior multiple sângerări cerebrale spontane au fost asociate cu un risc ușor mai mare de accident vascular cerebral hemoragic la primitori. Acest lucru sugerează o legătură potențială între factorii transmiși prin sânge și un tip de leziuni ale vaselor de sânge din creier care cauzează accidente vasculare cerebrale.
Angiopatia amiloidă cerebrală (AAC) este a doua cauză principală a accidentelor vasculare cerebrale hemoragice spontane și este asociată cu depozite de proteine beta-amiloide defecte în pereții vaselor de sânge din creier, ceea ce le face fragile și supuse ruperii, ducând la accidente vasculare cerebrale și la declin cognitiv.
Cercetările publicate recent în Journal of the American Medical Association au găsit dovezi că AAC prezintă o transmisibilitate "asemănătoare cu cea a prionilor". Boala prionică a fost asociată anterior cu encefalopatia spongiformă bovină, numită în mod obișnuit boala vacii nebune, o afecțiune cerebrală la bovine care poate fi transmisă potențial la oameni prin intermediul cărnii contaminate. Au existat dovezi că această afecțiune poate fi transmisă la oameni prin intermediul hormonilor hipofizari recoltați de la cadavre contaminate cu proteine amiloid-beta și tau.
Oamenii de știință au teoretizat că transfuziile de sânge pot prezenta același risc ca și expunerea la carne contaminată.
Pentru a testa această teorie, cercetătorii au realizat un studiu de cohortă folosind datele din băncile de sânge și de sănătate la nivel național de la peste 1 milion de pacienți din Suedia și Danemarca cu vârste cuprinse între 5 și 80 de ani. Toți au primit o transfuzie de globule roșii între 1 ianuarie 1970 (Suedia) sau 1 ianuarie 1980 (Danemarca) și 31 decembrie 2017.
Studiul a constatat că pacienții transfuzați cu sânge de la donatori care au dezvoltat ulterior multiple sângerări cerebrale spontane au avut un risc semnificativ mai mare de accident vascular cerebral hemoragic decât cei care au primit sânge de la donatori fără sângerări.
Cu toate acestea, nu a fost observat niciun risc crescut de accident vascular cerebral la cei care au primit sânge de la donatori care au avut doar o singură sângerare după transfuzie.
Autorii sugerează că aceste constatări indică faptul că un potențial "agent transmisibil prin transfuzie" poate fi asociat cu anumite accidente vasculare cerebrale spontane. Ei au descris riscul crescut de accident vascular cerebral de 2,3 la sută la primitorii de sânge de la donatori cu sângerări multiple ca fiind o "descoperire nouă".
Deși nu a fost analizat în mod direct, studiul a constatat un risc crescut similar de demență la beneficiarii de sânge de la donatori care au avut un singur accident vascular cerebral după donare.
Într-un editorial care însoțește studiul, Dr. Steven Greenberg, profesor de neurologie la Harvard Medical School, a scris că metodologia studiului susține în mod riguros constatările.
"Chiar și o creștere modestă a riscului de hemoragii cerebrale viitoare sau de demență conferită de o trăsătură neobișnuită - dar până în prezent nedetectabilă - a donatorului ar reprezenta o preocupare substanțială pentru sănătatea publică", a scris Dr. Greenberg.
Acest lucru subliniază gravitatea trăsăturilor nedetectate care ar putea fi transmise prin intermediul donatorilor, evidențiind importanța identificării acestor factori pentru a proteja zeci de milioane de persoane. La urma urmei, cineva din Statele Unite are nevoie de sânge la fiecare două secunde.
Tratamentul depinde de tipul de leziune la nivelul creierului, a declarat pentru The Epoch Times Dr. Theodore Strange, președinte al catedrei de medicină de la Spitalul Universitar Staten Island, parte a Northwell Health din New York.
În cazul în care sângerarea este cauzată de o cădere care a provocat un hematom subdural, aceasta poate fi adesea tratată nechirurgical sau printr-o simplă procedură de găurire, a adăugat el. Aceasta este o procedură prin care se fac găuri mici în craniu și se introduce un tub de cauciuc pentru a drena hematomul.
Cu toate acestea, hemoragiile cauzate de accident vascular cerebral sau de anevrisme rupte sunt mai greu de controlat. "Deși putem, atâta timp cât putem ajunge la ele suficient de devreme și să facem tot ceea ce putem face pentru a minimiza daunele provocate de hemoragie în acea parte a creierului", a spus Dr. Strange.
În cazul hemoragiilor cerebeloase, unde sângerarea este chiar în partea din spate a creierului, evacuarea chirurgicală a cheagului de sânge este de obicei necesară înainte de a găsi cauza, a menționat el. La fel ca în cazul accidentelor vasculare cerebrale, acest lucru este mai simplu pentru sângerările din exteriorul și nu din interiorul creierului.
În prezent, niciun tratament nu oprește acumularea de amiloid legată de AAC în vasele de sânge din creier. Deci, prevenirea evenimentelor hemoragice este crucială, a spus Dr. Strange.
Reducerea riscului unui pacient de traumatisme, cum ar fi căderile, care provoacă comoție și pot declanșa o hemoragie, este imperativă.
"Pacienții, pe măsură ce îmbătrânesc, au tendința de a cădea mai mult", a spus Dr. Strange, menționând că medicamentele care cresc riscul de sângerare, inclusiv anticoagulantele, aspirina și ibuprofenul, ar trebui să fie reduse la minimum "atunci când este cazul".
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Un experiment cu un rezultat inedit arată că nu trăim în cea mai bună dintre lumile posibile, nici măcar în cel mai bun univers
Simpla noastră existență ca specie implică faptul că, teoretic, ar putea exista și alte ființe inteligente în Univers. Nu știm dacă Terra este cea mai bună planetă dintre toate. Tot teoretic, ar putea exista planete mult mai bune decât a noastră. Plecând de la această idee, un grup de astronomi din Marea Britanie și Elveția a dus întrebările la un nou nivel. Mai exact, trăim în cel mai bune Univers posibil? Răspunsul, oferit tot de ei, pare a fi unul negativ.
-
Se pregătește o investigație de amploare împotriva lui Elon Musk. Democrații americani au lansat ofensiva
Relatările conform cărora miliardarul american Elon Musk a avut mai multe convorbiri cu oficiali ruşi, inclusiv cu preşedintele Vladimir Putin, ar trebui investigate de Pentagon şi de agenţiile de aplicare a legii, pe temei de securitate naţională, au susţinut doi senatori democraţi într-o scrisoare consultată vineri de Reuters.
-
Geoană primește un sprijin important chiar de la șeful Comisiei Speciale pentru Serviciile de Informații a Congresului SUA
Mircea Geoană a primit azi susținerea deschisă a congresmanului republican Mike Turner, șeful Comisiei Speciale pentru Serviciile de Informații din Camera Reprezentanților a SUA dar și co-președinte al grupului de sprijin pentru România din Camera Reprezentanților. Republicanul face referire și la faptul că Mircea Geoană a lucrat foarte bine cu administrația Trump ca adjunct al NATO.
-
China a găsit metoda prin care să fenteze majorarea tarifelor vamale pentru mașini electrice impusa de UE
Partenerul chinez al Chery Auto a anunţat că lucrează pentru a asigura componente produse local pentru societatea sa mixtă cu producătorul auto chinez, astfel încât vehiculele lor să fie comercializate ca europene.
-
Israelul a distrus centrul de cercetare secret pentru dezvoltarea armelor nucleare din Iran
În timpul atacului asupra Iranului de la sfârșitul lunii octombrie, Israelul a distrus un centru ultrasecret activ de cercetare în domeniul armelor nucleare, relatează Axios, citând oficiali americani și israelieni.
-
Primul robot umanoid electric din lume este open source pentru a accelera intrarea roboților în viața oamenilor
Primul robot umanoid electric din lume, „Tiangong", a fost trecut luni în modul open source, o inițiativă care ar trebui să faciliteze dezvoltarea secundară a roboților umanoizi și să accelereze integrarea roboților în viața umană. Dezvoltat de Centrul Național și Local de Inovare Robotică din Beijing, Tiangong este primul robot umanoid de dimensiuni normale alimentat exclusiv cu energie electrică.
-
Studiu: Radiațiile 5G modifică țesutul cerebral al șoarecilor de laborator
S-a descoperit, deloc surprinzător, că radiațiile de la telefoanele mobile au dus la modificări ale țesutului cerebral al șobolanilor de laborator. Potrivit unei echipe de oameni de știință de la Universitatea de Stat Tomsk (TSU) din Rusia, expunerea controlată la spectrul de radiații 5G a dus la modificări ale țesutului cerebral al șobolanilor de laborator.
-
Cercetătorii sunt uluiți: Au oamenii capacitatea latentă de a regenera părți ale corpului la fel ca salamandrele?
Am auzit cu toții de salamandre și alți amfibieni care își regenerează membrele, dar pot oamenii să facă același lucru? Primul dvs. instinct ar putea fi să spuneți că acest lucru este imposibil, dar există unele dovezi anecdotice că copiilor le poate crește din nou un deget după un accident - deși este un domeniu în care există surprinzător de puține cercetări.
-
Carmen Harra a prezis moartea lui Silviu Prigoană: "I-am spus Adrianei în privat... Eu nu cred că a murit de inimă"
Renumitul parapsiholog Carmen Harra, cunoscută în special pentru prezicerile ei, susține că a prevăzut decesul afaceristului Silviu Prigoană, informând-o și pe Adriana Bahmuțeanu, fosta soție a acestuia.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Ucrainienii cuceresc pas cu pas școlile românești. Bucureștiul tace
- 2.Germania se afă într-o pană de curent ecologic cu consecințe uriașe: Se prăbușeste intregul proiect REPowerUE
- 3.Urmărirea locației telefoanelor a scăpat de sub control. Iată cum să te aperi
- 4.Congresul SUA vrea să interzică părți din Biblie care menționează că Iisus Hristos a fost ucis de evrei
- 5.S-a impus taxă pentru românii care scot bani cash de la bancomate! Iată care este motivul
- 6.Cea mai intrigantă teorie a conspirației: O carte scrisă la anul 1896 ar dovedi că Donald Trump e Ultimul Presedinte al SUA inainte de Sfârșitul Lumii
- 7.Șoșoacă: "Pe Simion l-am prins in pat cu șoferul la hotel. Aveam cameră perete-n perete cu el, nu e prea straight, dimpotrivă!" VIDEO
- 8.Regele Charles e somat să facă un anunț istoric înainte ca grupul condus de Mark Zuckerberg să bulverseze omenirea
- 9.Canada începe eutanasierea victimelor vaccinului COVID-19. Medicii din Ontario au omorât asistat in primul caz al unei comisii speciale
- 10.Consecințele revenirii la putere a lui Donald Trump, cum vor evolua războaiele planetare
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu