Papirusuri ilizibile vechi de 2.000 de ani, descifrate cu ajutorul inteligenței artificale. Ce au scris anticii
Postat la: 12.11.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Papirusurile ilizibile de la Herculaneum, sunt acum supuse procesului de descifrare, beneficiind de contribuția esențială a inteligenței artificiale.
Această tehnologie de vârf permite cercetătorilor să reconstruiască și să aducă la lumină conținutul acestor documente antice, oferind o perspectivă fascinantă asupra vieții și culturii din acea perioadă, informează CNN. Descifrarea papirusurilor vechi de 2.000 de ani ar fi fost imposibilă fără ajutorul inteligenței artificale, din simplul motiv că acestea nu pot fi deschise fără riscul de a fi distruse complet.
Însă, după două milenii, primul cuvânt complet de pe unul dintre papirusurile antice nedeschise a fost descifrat cu ajutorul tehnologiei informatice și al inteligenței artificiale avansate, conform unui anunț făcut de o echipă de cercetători care a lansat „Vesuvius Challenge", o competiție menită să accelereze descoperirile făcute pe pergamente.
Cuvântul „porphyras", adică termenul grecesc pentru „violet", a fost găsit primul de către Luke Farritor, student la informatică la Universitatea din Nebraska, care a participat la concurs. În cadrul concursului, participanților li s-a cerut să aplice o metodă cunoscută sub numele de „înfășurare virtuală" la două pergamente rulate lansate pe site, într-o încercare de a descifra cuvintele ascunse.
Desfășurarea virtuală începe cu tomografia computerizată, o procedură cu raze X ce este folosită pentru a scana fiecare papirus înfășurat și deformat. După ce urmăresc straturile curbate din scanare, cercetătorii aplatizează virtual pergamentele și le explorează cu ajutorul unei inteligențe artificiale avansate, care a fost antrenată să găsească cerneala de pe pagină.
Tehnologia a fost creată de profesorul de informatică de la Universitatea din Kentucky, Brent Seales, și este în curs de dezvoltare de aproape 20 de ani. Însă, eforturile de interpretare a pergamentelor durează de mult mai mult timp. Erupția din anul 79 d.Hr. a Vezuviului, un vulcan situat în apropiere de Napoli, Italia, a acoperit cu noroi vulcanic orașele romane antice Pompeii și Herculaneum.
Herculaneum și papirusurile au rămas îngropate până la redescoperirea accidentală a orașului de către un muncitor care fora pentru un puț la începutul anilor 1700, potrivit Societății Herculaneum. Aproximativ 1.100 de pergamente carbonizate, denumite în prezent „pergamentele Herculaneum", au fost recuperate dintr-o clădire despre care se credea că ar fi casa socrului lui Iulius Cezar, potrivit Universității din Kentucky.
Colecția este menționată ca fiind singura bibliotecă de mari dimensiuni cunoscută din antichitatea clasică. În secolul al XIX-lea, sute de suluri au fost desprinse cu ajutorul unei mașini, iar papirusurile fragile au fost lăsate în bucăți, potrivit site-ului universității.
La fel ca mulți alți papirologi de la Herculaneum, Michael McOsker, cercetător postdoctoral în papirologie la University College London, care nu a fost implicat în descoperire, a studiat sulurile care au fost derulate anterior, ceea ce a făcut ca papirusurile să fie fragmentate și greu de citit.
„Evident, mai este un drum lung de parcurs până când vom putea citi un întreg sul, care este adevăratul obiectiv, dar sunt sigur că este o problemă care poate fi rezolvată acum și care s-ar putea să nu dureze chiar atât de mult. Papirusurile derulate sunt satisfăcătoare și importante, dar va fi un salt cuantic înainte să avem texte complete... Sunt paralizat de numărul de opțiuni și mă simt doar recunoscător pentru orice lucrare nouă din antichitate pe care o găsim. Va fi atât de interesant să studiem orice vom găsi.", a declarat McOsker într-un e-mail, referitor la recenta descoperire.
Farritor și Youssef Nader, un student absolvent de biorobotică la Universitatea Freie din Berlin, au lucrat independent unul de celălalt și au găsit același cuvânt.
Ei au câștigat „Premiul pentru primele litere", în valoare de 50.000 de dolari, dar marele premiu al provocării Vesuvius Challenge - 700.000 de dolari pentru prima echipă care poate citi patru pasaje continue la o lungime minimă de 140 de caractere - este încă în joc.
Seales speră că un pergament parțial citit, care să satisfacă condițiile de concurs, va fi văzut până la sfârșitul acestui an, în timp ce un pergament întreg ar putea fi descifrat până la sfârșitul anului 2024.
„Acest material datează de 2.000 de ani - au existat oameni care au scris acest lucru. Au scris despre dragoste, au scris despre război, au scris despre pace, s-au certat între ei. Aceste manuscrise sunt dialoguri pe care le purtau despre viziuni filosofice asupra lumii. Și astfel, chiar dacă nu aflăm nimic, dar legătura profundă pe care o avem cu anticii în ceea ce privește umanitatea, este totuși semnificativă.", a spus Seales.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
ANAF îi ia în vizor pe românii care nu își declară veniturile
Toate veniturile trebuie declarate la ANAF. Cât vine vorba despre venituri, vorbim despre banii proveniți din dividende, criptomonede, acțiuni și depozite bancare. Inclusiv cei care au deschis un depozit la bancă trebuie să raporteze acest lucru în cazul în care există o dobândă. Totodată, se mai modifică și alte aspecte importante.
-
Povestea neștiută a celei mai vechi tăblițe cu cele Zece Porunci: A fost vândută pe o sumă colosală
Pea mai veche tăbliţă cunoscută, inscripţionată cu cele Zece Porunci din Vechiul Testament, a fost vândută cu 5,04 milioane de dolari, mai mult decât dublul estimării sale maxime.
-
Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
Dacă ați fi mers pe linia frontului în primele săptămâni ale războiului din Ucraina, ați fi putut auzi strigăte în ucraineană și rusă, poate amestecate cu voci care vorbeau limbi regionale precum buryat și cecenă, scrie POLITICO.
-
Ce au decis judecătorii CAB în dosarul Călin Georgescu-anularea alegerilor prezidențiale - Fostul candidat independent a fost prezent în instanță
Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a acordat un nou termen în procesul Călin Georgescu-anularea alegrilor prezidențiale, pentru 13 ianuarie 2025, pentru când se citează părţile, prin poştă şi prin mail sau fax
-
Candidatul comun zice că nu există nicio legătură între el și partidele de la guvernare. Crin Antonescu și-a anunțat demisia din PNL
Noiua coaliție guvernamentală, formată din PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale, a anunțat astăzi asumarea unui candidat comun la alegerile prezidențiale de anul viitor, în persoana lui Crin Antonescu. Fostul lider al liberalilor a spus că a acceptat propunerea partidelor de a fi candidatul comun la alegerile prezidențiale viitoare.
-
Răsturnare de situație: Care a fost, de fapt, cauza decesului actorului Mircea Diaconu - Fiica acestuia, mărturii emoționante
Marele actor Mircea Diaconu s-a stins din viață cu doar 10 zile înainte de a împlini 75 de ani. Se știa că acesta se confrunta de ceva vreme cu o boală incurabilă, iar ultimele sale momente le-a petrecut pe un pat în Spitalul Fundeni.
-
Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
Omul de afaceri Elon Musk, cea mai bogată persoană din lume şi persoana desemnată de viitorul preşedinte al SUA, Donald Trump, cu reformarea administraţiei publice, a luat la ţintă Rezerva Federală americană.
-
Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
Blocul suveranist suferă o lovitură extrem de grea, la primul mare test din Parlament. La votul pentru președinții Senatului și Camerei Deputaților, 21 de parlamentari care nu pot fi decât din AUR, POT sau SOS România au votat alături de coaliția pro europeană formată din PSD, PNL, UDMR și Minoritățile Naționale.
-
Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
Românii care retrag sume mari de bani din bancomate intră în atenția Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Instituția a anunțat că va monitoriza atent aceste tranzacții pentru a preveni fraudele fiscale.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Revoltă în Germania, după aderarea deplină a României și Bulgariei la Spațiul Schengen. „Dezastru pentru siguranța oamenilor în Europa"
- 2.Cum a pierdut Călin Georgescu războiul în instanță cu BEC? Propaganda de pe TikTok nu a respectat legea - motivarea judecătorilor CAB
- 3.Fizicienii anuntă ca au descifrat secretele gravitației cuantice din găurile negre subatomice din care tâșnește materia
- 4.Experimentul care dă fiori Europei: cu un laptop și un smartphone, un expert IT a dezvăluit riscurile panourilor fotovoltaice
- 5.Masoneria globalistă se cutremură: B'nai B'rith International, cea mai veche organizație evreiască, transmte lui Iohannis îngrijorările despre Georgescu
- 6.Rusia șochează lumea medicală: a reușit dezvoltarea unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer!
- 7.Am intrat în spatiul Schengen si nu prea. Care sunt statele care au reintrodus controale la frontiere
- 8.Tucker Carlson: Deep State vrea Al Treilea Război Mondial - fie împotriva Rusiei, fie împotriva Iranului. Este singura lor șansă de a-l opri pe Trump
- 9.Escrocherie de proporții: nu răspunde dacă ești apelat de un număr care începe cu aceste trei cifre
- 10.Decizia CCR a afectat puternic piața financiară din România: Cotația leu/ euro vine cu surprize
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu