Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Pamflet: Vrancea o pradă în oglindă, între Portofel și Grindă!

Postat la: 02.12.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

0

În perioada postdecembristă, total pe nedrept, Vrancea a fost cunoscută în plan național și mult peste hotare, din cauza unor personaje care mai de care mai spumoase. Primus interpares sau după cum spunea George Orwell "cel mai egal dintre toți" vrâncenii, s-a arătat a fi liderul pesedeului local, unul pe nume Portofel. Mergi în vizită la rude sau cu treabă la Cluj, Timișoara sau Suceava, dar mai ales la București nu apuci bine să spui că ești vrâncean că imediat vine și eticheta interlocutorilor; "a sunteți din țara lu Portofel!"

"Președintele de județ" cum îi plăcea să se autoaduleze lui Portofel, era și mai este încă, "în tot și-n toate, E-n cele ce sunt/ Și-n cele ce mâine vor râde la soare", după cum bine ne-a avertizat tovarășul poet George Lesnea.

În afaceri prin interpuși, în politică și societate prin el însuși, ba era prezent, la începutul anilor 2000, chiar în controlul circulației rutiere municipal focșănene și vrâncene. De obicei erau reclamați opozanții politici că au comis nu-ș ce contraveție rutieră, iar ulterior prin simpla mărturie a ubicuului primus interpares portofelus ți se sălta permisul de conducere pentru o perioadă oarecare. Poliția rutieră de sub comanda unui anume fost cms. șef Gheorghe se executa întocmai și la timp. Celebru este de acum cazul col. (r) Iorga șef de filială de partid, căruia I s-a ridicat persmisul pentru 90 de zile pentru o contravenție inventată la miezul nopții de "președintele de județ". A trebuit omul să meargă în instanță și să demonstreze cu martori că în acea zi și la acea oră nici măcar nu era în localitate.

Văzând că îi merg "golăniile" sub orice guvernare fie ea de dreapta de stânga sau de aiurea, Portofel a trecut la next level și și-a amanetat tot ce înseamnă lider politic mai acatării din Vrancea. Și opozanții lui au văzut că orice abuz de drept sau de bun simț ar face Portofel, el rămâne tătuc pe veci la Focșani. În atare condiții cei din dreapta eșicherului, adică peneleiștii sau pluseriștii (n.n.-dreapta politică pentru pluserști e o poantă proastă), au adăstat la metodele portofelezului ducându-le la rang de artă.

Primul și cel mai cu moț s-a arătat a fi liderul de facto al dreptei și al peneleului vrâncean un anume băiat de la țară venit cu rata de 6.30 în oraș, pe nume Ionuț Ștefan alintat de presa rău voitoare cu gingașul diminutiv... Grindă! De altfel, el a mai fost alintat de prieteni cu apelativele masonice "Geoană de Vrancea" sau "Prostănacu de Focșani". Asta mai cu seamă după alegerile din 2016, când ca și celebrul său înaintaș pesedist, s-a proclamat câștigător al scrutinului pentru fotoliul de primar al urbei de pe Milcov. A mai și dansat în sediul partidului pînă spre miezul nopții cântând celebrele versuri: "Ana-Maria, Ana-Maria ieși puțin în tindă/ Că te-așteaptă primarele Grindă!"

Zorii zilei, dar mai ales numărătoarea completă a voturilor băgate în urne, aveau să-l facă pe "Prostănacu de Focșani" să bea multă zeamă de varză murată, iar pe Ana-Maria să-și spânzure desuurile de capătul mai ascuțit al Grindei. Dar să nu credeți că un eșec efemer avea să-l facă pe Marele Grindă să renunțe la ideea de a fi primul edil al Focșaniului. Nicidecum, în 2020 a candidat iarăși și a pus la bătaie conturi întregi în euro plus altele în USD. A alergat ca o muscă fără cap tot orașul și suburbiile, a promis metrou la Focșani și marș în culorile curcubeului între bulevardul București și ieșirile de la viitorul metru. A mai promis că personal se angajează să citească "Vinetou în Valea Morții" și "Copii căpitanului Grant" (sic!).

Ca să fie credibil în acest sens, l-a adus pe malurile Milcovului, cu mari sacrificii, pe însuși Excelența Sa Zukerman ambasadorul partenerului strategic, afacerist de talie mondială. Care culant nevoie mare ar fi pus o vorbă bună pentru Grindă, dar nu l-a găsit acasă! Unii din stafful său cică l-ar fi sfătuit să-l aducă pe însuși Donald, nu rățoiul ci Trump. Numai că Trump - ce ghinion - tocmai era amanetat la o paranghelie country de Dracnia plus Grindeanu!

Și cum unui lider autentic nu-i stă bine dacă nu o face pe milițianu la el în județ, Grindă i-a convocat recent pe șefii Poliției Vrancea la ordin. Și unde se putea mai instituțional decât în biroul prefectului penelist pe nume Berbece! Nu, nu e glumă așa îl cheamă pe om, Berbece Ghiță. Nu e singurul glumeț din manej, mai are Grindă de ăștia în portofoliu, pe unul pe nume Zbîrnă și pe unul Miștoiu, nu, nu e mișto!

Aici în biroul lui Ghiță Berbece le-a făcut polițiștilor un perdaf de le-au mers fulgii. I-a numit incompetenți și abuzivi pentru că l-au oprit în trafic pe fiul său... de două ori în trei zile. Care copil săracu, revenise în Vrancea la insistențele lui Grindă și pentru a ridica județul pe noi culmi de progres și civilizație. Și ce să vezi e oprit în trafic. Să fie mulțumit că nu I s-a săltat permisu pentru vreo 90 de zile. Că mentorul său Portofel așa ar fi procedat!

În acest context spusele lui Marelui Grindă cad ca o adevărată ghilotină asupra micuților politruci locali și vor dăinui cu litere de aur în veac de veac, constituindu-se într-o întrebare retorică adresată Veșniciei însăși: „Mie îmi pot face ce vor. Dar copilul meu, pe care l-am lămurit cu eforturi să vină-n Focșani din București, ce treabă are și de ce trebuie hărțuit din cauza disputelor și deciziilor mele politice?"

M.G.G.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE