Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Pământul a primit un mesaj extraterestru de la 16 milioane de km: NASA a descifrat misterul în premieră mondială

Postat la: 22.11.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Un eveniment cu totul neobișnuit s-a petrecut în urmă cu câteva zile, când Pământul tocmai a primit un mesaj extraterestru de la o distanță colosală, de 16 milioane de kilometri. NASA a recepționat pentru prima data un mesaj transmis prin laser de la sonda spațială Psyche, care călătorește spre asteroidul cu același nume.

În cea mai îndepărtată demonstrație a acestui tip de comunicație optică, Deep Space Optical Communications (DSOC) a transmis un fascicul laser în infraroșu codificat cu date de testare de la poziția sa aflată la aproximativ 16 milioane de kilometri (10 milioane de mile) distanță, iar NASA a fost capabilă să descifreze misteriosul mesaj, potrivit IFL Science.

Distanța la care s-a găsit sonda spațială Psyche este de aproximativ 40 de ori mai îndepărtată decât este Luna de Pământ - până la Telescopul Hale de la Observatorul Palomar al Caltech din California.

Instrumentul DSOC, aflat la bordul sondei Psyche, este o demonstrație tehnologică de doi ani, care se îndreaptă spre ținta sa principală, asteroidul Psyche. Semnalul demo a obținut „prima lumină" pe 14 noiembrie 2023, conform Jet Propulsion Laboratory (JPL) al NASA, care gestionează ambele misiuni ale Agenției Spațiale americane.

Datorită unei manevre incredibil de precise sonda a trimis un fascicul laser precis la Jet Propulsion Laboratory al NASA, Observatorul său Table Mountain, ceea ce a permis transceiver-ului DSOC să-și îndrepte laserul spre observatorul Caltech, aflat la 130 de kilometri (100 mile) distanță.

„Atingerea primei lumini este una dintre multele repere esențiale DSOC în următoarele luni, deschizând calea către comunicații cu viteză mai mare de date capabile să trimită informații științifice, imagini de înaltă definiție și streaming video în sprijinul următorului salt uriaș al umanității: trimiterea de oameni. pe Marte", a declarat într-un comunicat Trudy Kortes, directorul Demonstrațiilor Tehnologice de la sediul NASA.

Comunicațiile optice au fost folosite pentru a trimite mesaje de pe orbita Pământului înainte, dar aceasta este cea mai îndepărtată distanță de până acum, de unde s-au utilizat fascicule laser, fiind practic o premieră mondială.

Într-un fascicul laser, fluxul de fotoni se mișcă în aceeași direcție la aceeași lungime de undă. Comunicația cu laser poate transmite cantități mari de date la viteze fără precedent prin împachetarea datelor în oscilațiile acestor unde luminoase, codând un semnal optic care poate transporta mesaje către un receptor prin intermediul fasciculelor infraroșii (invizibile pentru oameni).

NASA folosește de obicei unde radio pentru a comunica cu misiunile mai îndepărtate decât Luna și ambele folosesc unde electromagnetice pentru a transmite date, dar avantajul fasciculelor laser este că mult mai multe date pot fi împachetate în valuri mult mai strânse. Potrivit NASA, demonstrația tehnologică DSOC își propune să arate rate de transmisie de 10-100 de ori mai mari decât sistemele actuale de comunicații radio de top.

„Comunicația optică este un avantaj pentru oamenii de știință și cercetătorii care doresc întotdeauna mai mult de la misiunile lor spațiale și va permite explorarea umană a spațiului adânc al universului", a spus dr. Jason Mitchell, directorul Diviziei de comunicații avansate și tehnologii de navigație din cadrul programului de navigație spațială al NASA.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE