ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Orice analiză economică devine inutilă în 2022 fără geopolitică!

Postat la: 22.10.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

0

În jocul belicos al înmulțirii alianțelor, am dori să revenim la una dintre numeroasele bombe care au căzut în această săptămână: după o vizită oficială în Arabia Saudită, unde s-a întâlnit cu cele mai înalte autorități ale regatului, președintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, a declarat că Arabia Saudită, prin vocea prințului moștenitor Mohammed ben Salmane Al Saud (alias MBS), și-a exprimat dorința de a se alătura grupului BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud). O dezvăluire care vine după ce Arabia Saudită a pus apă la moară în relația sa cu Statele Unite, optând, alături de Moscova, pentru o reducere a producției de petrol OPEC+ (v-am povestit despre asta în săptămânalul nostru de sâmbăta trecută, al 14-lea Săptămânal al Economiștilor).

Trebuie remarcat faptul că Arabia Saudită nu este singura țară care dorește să devină membră a BRICS, deoarece și alte câteva state și-au exprimat această dorință: Columbia, Indonezia și Argentina. Dacă acest anunț este de natură să accelereze logica unei de-dollarizări a lumii, care este încă în mare parte plină de obstacole, el ar putea contribui, de asemenea, la consolidarea logicii unei evoluții către un al treilea război mondial cu tonuri scăzute. Dacă săptămâna aceasta a fost, într-adevăr, scena unor zvonuri persistente pe această temă (intervenția trupelor americane în Haiti, refuzul sprijinului militar din partea Tel Avivului către Kiev și a Teheranului către Moscova, vezi mai jos "Cifra săptămânii"), o altă informație a fost confirmată: am aflat că China a decis să nu mai exporte în Europa gazul rusesc pe care îl lichefia pentru noi, pentru a-și constitui propriile rezerve strategice, scrie Le Courrier des Strateges.

223 este numărul de drone iraniene pe care armata ucraineană le-a distrus de la jumătatea lunii septembrie. În ultimele săptămâni, Ucraina a raportat o creștere a numărului de atacuri rusești cu ajutorul dronelor Shahed-136 de fabricație iraniană. Potrivit Kievului, armata rusă folosește aceste drone "kamikaze", cu o rază de acțiune de 2.500 km, încă de la începutul lunii septembrie. Rusia și Iranul, la rândul lor, au negat ferm la ONU orice furnizare de drone armate de către Iran în contextul războiului din Ucraina. Pentru Moscova, dronele "utilizate de armata rusă în Ucraina sunt de fabricație rusă".

Cu toate acestea, a fost suficient pentru ca UE să decidă noi măsuri împotriva Iranului (ne întrebăm dacă UE știe acum să facă altceva decât să monitorizeze, să sancționeze, să șantajeze, să subvenționeze și să impoziteze). O nouă listă de sancțiuni este, prin urmare, în curs de studiu, în special împotriva companiei iraniene Shahed Aviation Industries (care a afirmat că are sau va avea în curând clienți în 22 de țări), legată de puternicele Gardieni ai Revoluției, și împotriva a trei oficiali militari, inclusiv a generalului Mohammed Hossein Bagheri, șeful Statului Major al forțelor armate iraniene. Probabil pentru a face uitate sfaturile nepotrivite pe care le-a dat unei tinere americane pe marginea unei excursii la o școală californiană, Biden a continuat să pretindă că aredovezi concrete privind originea acestor drone kamikaze.

Vorbind la un summit la Astana, în Kazahstan, Putin a propus revizuirea principiilor sistemului financiar internațional (SFI), care timp de decenii a permis "autoproclamatului miliard de aur" (Occidentul) să trăiască în detrimentul altora, prin închiderea "tuturor fluxurilor de capital și de tehnologie către el însuși"; un punct de vedere vizibil împărtășit de mai mulți parteneri asiatici. În timpul celui de-al 6-lea summit CICA (Conferința pentru interacțiune și măsuri de încredere în Asia), președintele rus, vizibil vindecat de cancerul care îl devora din toate părțile, a considerat că FMI ar trebui revizuit de sus în jos. În special, acesta a solicitat o strategie care să implice o utilizare mai activă a monedelor naționale în decontările reciproce ale viitoarelor părți interesate, ceea ce ar contribui la consolidarea suveranității financiare a statelor și la rezolvarea mai rapidă a problemelor urgente de securitate alimentară.

Da, indicele CAC40 a pierdut 17% din valoarea sa de la începutul anului. Da, incertitudinile economice și financiare sunt mari, iar volatilitatea pieței bursiere este inevitabilă. Și totuși, în cursul secvenței de active construite cu răbdare de Samarie & Cie în parteneriat cu Le Courrier des Stratèges, ni se pare esențial să vă dotăm cu un viaticum pentru a vă constitui un portofoliu de acțiuni franceze all-terrain. Mai ales că ultimele cifre privind depozitele de pe Livret A sunt înfricoșătoare: 2,7 miliarde de euro colectate în septembrie 2022, remunerate cu doar 2%, ceea ce dă un randament real (după scăderea inflației de 6%) de -4%. Dacă inflația ar persista în acest ritm, peste un sfert din capitalul dumneavoastră s-ar topi în 5 ani! Așa că încetați cu depozitele "fără risc"!

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE