ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Orașul pierdut descoperit în adâncurile Oceanului Atlantic: Nu seamănă cu nimic din ce am văzut vreodată

Postat la: 28.01.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

O echipă de oameni de știință condusă de Universitățile din Carolina de Sud și Washington din Statele Unite, care a efectuat o expediție cu o navă de cercetare a făcut o descoperire de senzație în măruntaiele Oceanului Atlantic.

Experții au găsit un adevărat "oraș pierdut" în istorie la 700 de metri adâncime, care cuprinde un ecosistem nemaivăzut vreodată în lume, compus din turnuri gigantice din carbonat și calcit de zeci de metri.

Peisajul marin neobișnuit se află în mijlocul Oceanului Atlantic, în apropierea unui munte subacvatic situat la vest de Mid-Atlantic Ridge, un ecosistem plin de minunății de "coșuri" de minerale aflat în întuneric, undeva între Africa și America, potrivit Science Alert.

Pereții și coloanele lor de carbonat crem de zeci de metri par de un albastru fantomatic în lumina unui vehicul comandat de la distanță trimis să exploreze. Ele variază în înălțime de la stive minuscule de dimensiunea ciupercilor până la un monolit mare de 60 de metri înălțime. Acesta este Orașul Pierdut.

Cel mai mare avion din lume construit vreodată, testat în SUA: Aeronava a bătut un nou record VIDEO

Descoperit de oamenii de știință la peste 700 de metri sub suprafața oceanului, câmpul hidrotermal al orașului pierdut este cel mai longeviv mediu de aerisire cunoscut în ocean. Nimic altceva asemănător nu a mai fost descoperit vreodată.

Timp de cel puțin 120.000 de ani și poate mai mult, mantaua de sus din această parte a lumii a reacționat cu apa de mare pentru a pompa hidrogen, metan și alte gaze dizolvate în ocean.

În crăpăturile și crăpăturile gurilor de aerisire ale câmpului din adâncuri, hidrocarburile hrănesc comunități microbiene noi chiar și fără prezența oxigenului. Coșurile aflate pe fundul oceanului care aruncă gaze la temperaturi de până la 40 °C găzduiesc o mulțime de melci și crustacee. Animalele mai mari, cum ar fi crabii, creveții, aricii de mare și anghilele sunt rare, dar încă prezente.

Orașul american aflat la 3 kilometri de Rusia: Fără străzi, bănci și restaurante VIDEO

Hidrocarburile produse de gurile Orașului Pierdut nu s-au format din dioxidul de carbon atmosferic sau din lumina soarelui, ci din reacții chimice de pe fundul oceanului. „Acesta este un exemplu de tip de ecosistem care ar putea fi activ pe Enceladus sau Europa (Lunile lui Saturn și Jupiter), chiar în această secundă", a declarat microbiologul William Brazelton.

Cercetătorii de la Universitatea din Washington descriu orificiile de ventilație de pe fundul Oceanului Atlantic ca „plângând" cu lichid pentru a produce „grupuri de excrescențe delicate, cu mai multe capete, care se extind spre exterior, precum degetele mâinilor întoarse în sus", ca niște cristale din peșteri.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE