Orașul pierdut descoperit în adâncurile Oceanului Atlantic: Nu seamănă cu nimic din ce am văzut vreodată
Postat la: 28.01.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
O echipă de oameni de știință condusă de Universitățile din Carolina de Sud și Washington din Statele Unite, care a efectuat o expediție cu o navă de cercetare a făcut o descoperire de senzație în măruntaiele Oceanului Atlantic.
Experții au găsit un adevărat "oraș pierdut" în istorie la 700 de metri adâncime, care cuprinde un ecosistem nemaivăzut vreodată în lume, compus din turnuri gigantice din carbonat și calcit de zeci de metri.
Peisajul marin neobișnuit se află în mijlocul Oceanului Atlantic, în apropierea unui munte subacvatic situat la vest de Mid-Atlantic Ridge, un ecosistem plin de minunății de "coșuri" de minerale aflat în întuneric, undeva între Africa și America, potrivit Science Alert.
Pereții și coloanele lor de carbonat crem de zeci de metri par de un albastru fantomatic în lumina unui vehicul comandat de la distanță trimis să exploreze. Ele variază în înălțime de la stive minuscule de dimensiunea ciupercilor până la un monolit mare de 60 de metri înălțime. Acesta este Orașul Pierdut.
Cel mai mare avion din lume construit vreodată, testat în SUA: Aeronava a bătut un nou record VIDEO
Descoperit de oamenii de știință la peste 700 de metri sub suprafața oceanului, câmpul hidrotermal al orașului pierdut este cel mai longeviv mediu de aerisire cunoscut în ocean. Nimic altceva asemănător nu a mai fost descoperit vreodată.
Timp de cel puțin 120.000 de ani și poate mai mult, mantaua de sus din această parte a lumii a reacționat cu apa de mare pentru a pompa hidrogen, metan și alte gaze dizolvate în ocean.
În crăpăturile și crăpăturile gurilor de aerisire ale câmpului din adâncuri, hidrocarburile hrănesc comunități microbiene noi chiar și fără prezența oxigenului. Coșurile aflate pe fundul oceanului care aruncă gaze la temperaturi de până la 40 °C găzduiesc o mulțime de melci și crustacee. Animalele mai mari, cum ar fi crabii, creveții, aricii de mare și anghilele sunt rare, dar încă prezente.
Orașul american aflat la 3 kilometri de Rusia: Fără străzi, bănci și restaurante VIDEO
Hidrocarburile produse de gurile Orașului Pierdut nu s-au format din dioxidul de carbon atmosferic sau din lumina soarelui, ci din reacții chimice de pe fundul oceanului. „Acesta este un exemplu de tip de ecosistem care ar putea fi activ pe Enceladus sau Europa (Lunile lui Saturn și Jupiter), chiar în această secundă", a declarat microbiologul William Brazelton.
Cercetătorii de la Universitatea din Washington descriu orificiile de ventilație de pe fundul Oceanului Atlantic ca „plângând" cu lichid pentru a produce „grupuri de excrescențe delicate, cu mai multe capete, care se extind spre exterior, precum degetele mâinilor întoarse în sus", ca niște cristale din peșteri.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
România scade producția de energie electrică pentru 2025: Facturile vor sări și mai rău în aer
Facturile românilor ar urma să sară și mai rău în aer. Asta pentru că în 2025 România va scădea și mai mult producția de energie electrică, astfel că cererea va crește, iar prețurile se vor ajusta și ele.
-
Un celebru actor povestește cum a rămas fără casă în urma incendiilor dezastruoase din Los Angeles: Nu am văzut niciodată un loc atât de perfect ars
Actorul Mel Gibson a rămas fără casă în urma incendiilor devastatoare din zona Los Angeles. Gibson a povestit că din casa sa nu a mai rămas nimic. Ai putea să o pui într-o urnă, a spus celebrul actor.
-
China a descoperit o metodă de producție în masă a gândacilor cyborg. Ce sunt și la ce folosesc
O echipă de cercetători din China a descoperit o metodă de producție în masă a gândacilor cyborg. Deși scopul exact al acestei tehnologii rămâne incert, rezistența remarcabilă a acestor insecte deschide multiple posibilități de utilizare. Printre acestea, se numără monitorizarea zonelor periculoase inaccesibile pentru oameni, reducând astfel riscurile asociate.
-
Caz bizar: calvarul prin care a trecut o femeie, după ce o nunta falsă de pe Instagram s-a dovedit a fi reală
O femeie din Australia şi-a anulat căsătoria după ce şi-a dat seama că o ceremonie de nuntă falsă la care a luat parte pentru o farsă pe reţelele de socializare era de fapt reală. Mireasa neştiutoare a declarat că partenerul ei a fost un influencer de social media care a convins-o să ia parte la ceremonie ca o „farsă" pentru contul său de Instagram.
-
Practică cu adevărat șocantă: soldații nord-coreeni, aliați ai Rusiei în Ucraina, recurg la metode îngrozitoare de identificare a minelor
Soldații nord-coreeni ai lui Kim Jong Un, trimiși să lupte în Ucraina de partea rușilor, folosesc o practică șocantă de a detecta minele inamicului. Situația este cu atât mai ciudată cu cât aceștia nu sunt obligați, ci o fac de bunăvoie.
-
Oamenii de știință au identificat structuri gigantice necunoscute în adâncurile Pământului
Oamenii de știință au identificat structuri masive neașteptate în mantaua Pământului, la câțiva kilometri sub Oceanul Pacific, utilizând tehnologii avansate de analiză a undelor seismice. Această descoperire pune sub semnul întrebării teoriile existente despre formarea și evoluția planetei noastre.
-
Oceanele ating noi recorduri de temperatură. Descoperiri alarmante ale studiilor
Oceanele lumii au fost în 2024 mai calde comparativ cu oricare alt an de la începerea măsurătorilor, a constatat un studiu. Recordul se aplică atât temperaturilor de suprafaţă, cât şi căldurii stocate la o adâncime de 2.000 de metri, potrivit cercetătorilor conduşi de Lijing Cheng de la Institutul de Fizică Atmosferică al Academiei Chineze de Ştiinţe.
-
Descoperire de senzație: Comori ascunse în al Doilea Război Mondial, au ieșit la lumină dintr-o catedrală
Un set de obiecte regale din secolul al XVI-lea, ascuns sub o scară timp de aproape un secol, a fost recuperat din Catedrala Vilnius din Lituania. Coroanele de aur, inelele și celelalte accesorii găsite au dispărut din 1939, când au fost ascunse, la începutul celui de-al Doilea Război Mondial.
-
Anul 2025 se preconizează sumbru pentru afaceri: Antreprenorii români îngheață investițiile
Mare parte dintre firmele din România vor îngheţa investiţiile în acest an, pe fondul provocărilor fiscale şi incertitudinilor tot mai mari privind evoluţia economiei, în timp ce doi din trei antreprenori nu vor deschide noi linii de business şi investiţii în 2025, relevă un barometru de opinie în rândul investitorilor.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Revoltă în Germania, după aderarea deplină a României și Bulgariei la Spațiul Schengen. „Dezastru pentru siguranța oamenilor în Europa"
- 2.Descoperirea unui misterios sarcofag egiptean cutremură lumea arheologică
- 3.Grupul Rockefeller face profeții spectaculoase: "Națiuni considerate fără speranță, precum Portugalia și Grecia, sunt acum luminile continentului"
- 4.Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
- 5.Experimentul care dă fiori Europei: cu un laptop și un smartphone, un expert IT a dezvăluit riscurile panourilor fotovoltaice
- 6.Rusia șochează lumea medicală: a reușit dezvoltarea unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer!
- 7.Mașina care bate toate recordurile și costă doar 15.000 de dolari se vinde deja pe piața din China si vine in Europa.
- 8.Fost deputat PSD și șef al PUSL Vrancea i-a zburat creierii cu cinism unui tânăr aflat pe domeniul său de vânătoare
- 9.Boala Ursulei von der Leyen are legatura cu vaccinurile mARN Covid. Pe 6 ianuarie 2025 are termen in procesul legat de SMS-urile cu Alfred Bourla de la Pfizer
- 10.Timp de 500 de ani am privit lumea în mod incorect. Această hartă premiată este cea mai precisă imagine a Pământului creată vreodată
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu