Omul rușilor în UE se simte spionat: Austria va convoca Consiliul Național de Securitate din cauza operatiunilor informative de teritoriu
Postat la: 02.04.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Cancelarul austriac Karl Nehammer spune că arestarea în ultimele zile a unui fost ofițer de informații austriac din cauza unor acuzații grave de spionaj pentru Rusia sugerează că Austria trebuie să-și sporească securitatea pentru a împiedica infiltrarea Rusiei.
Acuzațiile împotriva lui Egisto Ott, care a lucrat pentru o agenție de informații și a cărei arestare a fost anunțată vineri, sunt „grave" și l-au determinat pe Nehammer să convoace o ședință a Consiliului de Securitate Națională al Austriei, a transmis cancelarul. Ott a negat în tot acest timp faptele.
„Pe de o parte, aceste acuzații trebuie să fie abordate de justiție. Pe de altă parte, este nevoie de o evaluare și o clarificare a situației de securitate a republicii", a spus Nehammer într-un comunicat. „Trebuie să evităm să avem spioni ruși, rețelele ne amenință țara prin infiltrarea sau instrumentalizarea partidelor și rețelelor politice", a spus cancelarul austriac.
Consiliul, care este format din Guvern, precum și din membri ai tuturor partidelor politice, este un grup consultativ cheie în probleme de securitate și apărare.
Tribunalul Penal din Viena a aprobat luni o prelungire de 14 zile pentru reținerea lui Ott în custodia acuzațiilor împotriva lui. Procuratura din Viena a refuzat să ofere detalii despre acuzațiile de spionaj, dar a spus că acestea se referă la „abuz în serviciu" și sunt „în detrimentul Austriei", relatează ABC News.
Anul trecut, Marea Britanie a arestat cinci cetățeni bulgari și al șaselea în februarie și i-a acuzat că ar fi membri ai unei rețele de spionaj rusești care lucrează împreună cu Jan Marsalek, fostul director de operațiuni fugar al Wirecard, compania germană de procesare a plăților care s-a prăbușit în 2020. Raportarea comună a publicației Der Spiegel, radiodifuzorul public german ZDF, ziarul austriac Der Standard și platforma rusă de investigații The Insider au arătat luna trecută că Ott și un alt fost ofițer de informații austriac sunt suspectați că au spionat potențiale ținte în Europa și că au transmis informațiile către Jan Marsalek, despre care susțin că are legături cu serviciile secrete rusești din 2014, cel puțin. Ei au mai raportat că Ott și colegul său l-ar fi ajutat pe Marsalek să evadeze în secret din Austria într-un vapor privat în 2020, după prăbușirea Wirecard. Ott a respins acuzațiile împotriva lui ca fiind lipsite de temei, totul într-un interviu recent acordat revistei germane Der Spiegel, arată sursa citată.
În 2017, agențiile de informații occidentale și-au avertizat omologii lor austrieci despre potențialul spionaj al lui Ott pentru Rusia. Ott a fost suspendat din slujba sa la BVT în 2017 și a fost arestat pentru scurt timp în 2021, dar a fost eliberat din nou după o scurtă perioadă de timp. Austria a expulzat luna trecută doi diplomați ruși de la ambasada Rusiei la Viena, în ceea ce oficialii austrieci au spus că este legat de spionaj.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Un experiment cu un rezultat inedit arată că nu trăim în cea mai bună dintre lumile posibile, nici măcar în cel mai bun univers
Simpla noastră existență ca specie implică faptul că, teoretic, ar putea exista și alte ființe inteligente în Univers. Nu știm dacă Terra este cea mai bună planetă dintre toate. Tot teoretic, ar putea exista planete mult mai bune decât a noastră. Plecând de la această idee, un grup de astronomi din Marea Britanie și Elveția a dus întrebările la un nou nivel. Mai exact, trăim în cel mai bune Univers posibil? Răspunsul, oferit tot de ei, pare a fi unul negativ.
-
Se pregătește o investigație de amploare împotriva lui Elon Musk. Democrații americani au lansat ofensiva
Relatările conform cărora miliardarul american Elon Musk a avut mai multe convorbiri cu oficiali ruşi, inclusiv cu preşedintele Vladimir Putin, ar trebui investigate de Pentagon şi de agenţiile de aplicare a legii, pe temei de securitate naţională, au susţinut doi senatori democraţi într-o scrisoare consultată vineri de Reuters.
-
Geoană primește un sprijin important chiar de la șeful Comisiei Speciale pentru Serviciile de Informații a Congresului SUA
Mircea Geoană a primit azi susținerea deschisă a congresmanului republican Mike Turner, șeful Comisiei Speciale pentru Serviciile de Informații din Camera Reprezentanților a SUA dar și co-președinte al grupului de sprijin pentru România din Camera Reprezentanților. Republicanul face referire și la faptul că Mircea Geoană a lucrat foarte bine cu administrația Trump ca adjunct al NATO.
-
China a găsit metoda prin care să fenteze majorarea tarifelor vamale pentru mașini electrice impusa de UE
Partenerul chinez al Chery Auto a anunţat că lucrează pentru a asigura componente produse local pentru societatea sa mixtă cu producătorul auto chinez, astfel încât vehiculele lor să fie comercializate ca europene.
-
Israelul a distrus centrul de cercetare secret pentru dezvoltarea armelor nucleare din Iran
În timpul atacului asupra Iranului de la sfârșitul lunii octombrie, Israelul a distrus un centru ultrasecret activ de cercetare în domeniul armelor nucleare, relatează Axios, citând oficiali americani și israelieni.
-
Primul robot umanoid electric din lume este open source pentru a accelera intrarea roboților în viața oamenilor
Primul robot umanoid electric din lume, „Tiangong", a fost trecut luni în modul open source, o inițiativă care ar trebui să faciliteze dezvoltarea secundară a roboților umanoizi și să accelereze integrarea roboților în viața umană. Dezvoltat de Centrul Național și Local de Inovare Robotică din Beijing, Tiangong este primul robot umanoid de dimensiuni normale alimentat exclusiv cu energie electrică.
-
Studiu: Radiațiile 5G modifică țesutul cerebral al șoarecilor de laborator
S-a descoperit, deloc surprinzător, că radiațiile de la telefoanele mobile au dus la modificări ale țesutului cerebral al șobolanilor de laborator. Potrivit unei echipe de oameni de știință de la Universitatea de Stat Tomsk (TSU) din Rusia, expunerea controlată la spectrul de radiații 5G a dus la modificări ale țesutului cerebral al șobolanilor de laborator.
-
Cercetătorii sunt uluiți: Au oamenii capacitatea latentă de a regenera părți ale corpului la fel ca salamandrele?
Am auzit cu toții de salamandre și alți amfibieni care își regenerează membrele, dar pot oamenii să facă același lucru? Primul dvs. instinct ar putea fi să spuneți că acest lucru este imposibil, dar există unele dovezi anecdotice că copiilor le poate crește din nou un deget după un accident - deși este un domeniu în care există surprinzător de puține cercetări.
-
Carmen Harra a prezis moartea lui Silviu Prigoană: "I-am spus Adrianei în privat... Eu nu cred că a murit de inimă"
Renumitul parapsiholog Carmen Harra, cunoscută în special pentru prezicerile ei, susține că a prevăzut decesul afaceristului Silviu Prigoană, informând-o și pe Adriana Bahmuțeanu, fosta soție a acestuia.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Ucrainienii cuceresc pas cu pas școlile românești. Bucureștiul tace
- 2.Germania se afă într-o pană de curent ecologic cu consecințe uriașe: Se prăbușeste intregul proiect REPowerUE
- 3.Urmărirea locației telefoanelor a scăpat de sub control. Iată cum să te aperi
- 4.Congresul SUA vrea să interzică părți din Biblie care menționează că Iisus Hristos a fost ucis de evrei
- 5.S-a impus taxă pentru românii care scot bani cash de la bancomate! Iată care este motivul
- 6.Cea mai intrigantă teorie a conspirației: O carte scrisă la anul 1896 ar dovedi că Donald Trump e Ultimul Presedinte al SUA inainte de Sfârșitul Lumii
- 7.Șoșoacă: "Pe Simion l-am prins in pat cu șoferul la hotel. Aveam cameră perete-n perete cu el, nu e prea straight, dimpotrivă!" VIDEO
- 8.Regele Charles e somat să facă un anunț istoric înainte ca grupul condus de Mark Zuckerberg să bulverseze omenirea
- 9.Canada începe eutanasierea victimelor vaccinului COVID-19. Medicii din Ontario au omorât asistat in primul caz al unei comisii speciale
- 10.Consecințele revenirii la putere a lui Donald Trump, cum vor evolua războaiele planetare
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu