ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




OMS e in alerta cu Tratatul Pandemic: Noua variantă XEC Covid se răspândește rapid în Europa si SUA!

Postat la: 18.09.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Experții în sănătate ai OMS trag un semnal de alarmă cu privire la o nouă variantă a virusului Covid, cunoscută sub numele de XEC, care se răspândește rapid în Europa și Statele Unite.

Identificată pentru prima dată în Germania în iunie anul trecut, această tulpină a fost deja detectată în 15 țări. Cu simptome asemănătoare răcelilor și gripei obișnuite, varianta XEC prezintă riscuri semnificative, mai ales că vremea rece ar putea accelera transmiterea sa. Experții prevăd că aceasta ar putea domina în curând peisajul Covid, ceea ce va determina o vigilență sporită și eforturi de monitorizare.

O nouă variantă „mai puternică" de Covid se răspândește în Europa și în lume, potrivit experților, care avertizează că este „abia la început". Tulpina XEC a fost detectată pentru prima dată în iunie anul trecut în Germania și, de atunci, a fost identificată în 15 țări de pe trei continente. Potrivit așa-zișilor experți, tulpina ar putea deveni varianta dominantă în câteva luni, pe măsură ce vremea se va răci.

Directorul Institutului de Cercetare Translațională Scripps din California, Eric Topol, a declarat că XEC este „abia la început acum în lume și aici". Vorbind pentru LA Times, el a adăugat: „Și asta va dura multe săptămâni, câteva luni, înainte de a se instala cu adevărat și de a începe să provoace un val.

Dr. Elizabeth Hudson, șeful regional al departamentului de boli infecțioase de la Kaiser Permanente Southern California, a declarat că experții în sănătate vor continua să monitorizeze varianta în următoarele săptămâni. Dr. Hudson a declarat că XEC a fost raportată în Europa de Vest, inclusiv în Germania și Țările de Jos, și se răspândește rapid. XEC a apărut în SUA, dar prevalența sa este scăzută până în prezent.

Tulpina, care este o combinație a variantelor KS.1.1 și KP.3.3, provoacă simptome similare cu cele ale unor boli obișnuite precum gripa și răceala. Majoritatea persoanelor se vor simți mai bine în câteva săptămâni, dar pentru alții recuperarea poate dura mai mult și unii pot necesita chiar spitalizare.

Simptomele obișnuite includ o temperatură ridicată, tuse continuă, pierderea simțului gustului sau al mirosului, dificultăți de respirație și senzație de oboseală sau epuizare. De asemenea, simptomele obișnuite asemănătoare răcelii, cum ar fi durerea de cap, durerea în gât, nasul înfundat sau care curge sunt comune, precum și pierderea poftei de mâncare, diareea, senzația de rău sau starea de rău.

Rapoartele recente indică faptul că varianta XEC câștigă teren, oficialii din domeniul sănătății subliniind necesitatea unei monitorizări atente pe măsură ce se răspândește. Dr. Eric Topol de la Scripps Research Translational Institute a subliniat că XEC este „abia la început" și poate dura săptămâni pentru a avea un impact semnificativ asupra ratelor de infecție. Organizațiile din domeniul sănătății sfătuiesc publicul să rămână prudent, mai ales că lunile de iarnă ar putea spori răspândirea variantei.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE