O superputere umană puțin cunoscută odată accesată regenerează total corpul la fiecare șapte ani. Care este secretul
Postat la: 03.11.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Specialiștii afirmă că organismul uman se regenerează complet o dată la șapte ani, un proces natural asociat cu sănătatea și longevitatea.
Totuși, această regenerare eficientă necesită un stil de viață sănătos și echilibrat. Potrivit medicilor, vicii precum fumatul, consumul excesiv de alcool sau alimentația nesănătoasă pot introduce erori în regenerarea celulară, favorizând apariția unor afecțiuni grave. Aparent organismul uman este într-un declin constant odată cu avansarea în vârstă. În realitate, spun medicii, omul are capacitatea incredibilă de a se regenera.
Evident, membrele pierdute nu se regenerează, dar este vorba despre țesuturile de toate tipurile care ne alcătuiresc corpul. Practic, la un interval de timp, fiindcă regenerarea este diferită de la un organ la altul, de la o celulă la alta, ar trebui să avem un organism nou. Totul depinde de noi și mai ales de stilul nostru de viață. Viciile, sedentarismul, toleranța mică la stres și obiceiurile alimentare nesănătoase perturbă această regenerare, până în punctul apariție de erori, care la rândul duc la boli grave.
În organismul uman se află trilioane de celule. Fiecare organ, tegument, țesut, este format dintr-un număr uriaș de celule. De-a lungul timpului aceste structuri microscopice îmbătrânesc sau suferă leziuni. În consecință și organele dar și întregul nostru organism îmbătrânește și devine tot mai puțin performant. Vestea bună, spun medicii, este aceea că organismul nostru are o capacitate unică de a se regnera. Fiecare celulă deteriorată este copiată și înlocuită cu una nouă, care să continue funcționarea și supraviețuirea.
Regenerarea ficatului durează în jur de trei ani. Cel mai repede se regenerează pielea și intestinele. Mare parte din piele și intestine sunt înlocuite foarte rapide, cel mai probabil în câteva luni. Alte organe au o rată diferită de regenerare, unele destul de lentă și care poate depăși limita de șapte ani. Inima are o rată mai mică de regenerare, la fel și creierul. În creier, așa cum arată oamenii de știință, sunt o parte dintre celule care nu se regenerează niciodată. Pentru regenerarea completă a scheletului uman, de exemplu, este nevoie de aproximativ 10 ani.
Dincolo de caracteristicile genetice ale fiecărui individ, cu rate mai mari sau mai mici de regenerare, moștenite, secretul unei înnoiri corecte și constante a organismului uman ține foarte mult de obiceiurile noastre de viață. Pentru o regenerare corectă și viață cât mai lungă avem nevoie de o alimentație echilibrată și sănătoasă, de apă calitativă dar și de multă mișcare. Sistemul imunitar depinde, de exemplu, de proteinele de calitate.
Dacă oferim organismului tot ce înseamnă elemente de nutriție din care să-și poată regenera corect celulele, atunci vom avea parte de un organism care va funcționa optim o perioadă lungă de timp. Aici intervine partea de alimentație sănătoasă și echlibrată, apă de bună calitate, proteine de bună calitate, minerale. Pentru sistemul imunitar proteina este cărămida, iar pentru tot ce înseamnă celule, tegument, alimentația echilibrată, expunerea la soare fiindcă vitamina D în tot ce înseamnă sinteza celulelor osoase este esențială. La toate acestea se adaugă toleranța ridicată la stres. Distresul sau stresul negativ afectează mult regenerarea celulară corectă.
Regenerarea organismului poate fi cu două tăișuri dacă celule nu au mediul proprice pentru a se replica și înlocui corect pe cele deteriorate. Din cauza unei vieți nesănătoase, a viciilor precum consumul de alcool și fumatul sau consumul de droguri, plus o alimentație deficitară bazată mult pe produse procesate și grăsimi periculoase, replicarea celulelor poate suferi mutații iar regenerarea celulelor poate deveni incompletă. Acest lucru duce la îmbătrânire precoce și, mai grav, la diferite afecțiuni. Cea mai gravă este cancerul, care poate apărea de defecțiuni de regenerare, sau diferite erori în acest proces.
Relația dintre cancer și regenerare este complexă, mai ales atunci când regenerarea este imperfectă. Când un țesut nu se poate regenera corect, sau este incapabil să treacă peste leziunile persistente, o cicatrice sau fibroză se formează în timpul procesului de vindecare. Se pune deasemenea întreabarea de ce totuși nu trăim veșnic, dacă ne regenerăm continuu? Explicația stă în faptul că deși există această reînnoire, organismul uman reacționează diferit odată cu trecerea timpului. Inclusiv regenerarea durează mai mult sau nu mai este atât de eficientă.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Raport OCDE: Care sunt principalele pericole pentru economia mondială
Economia mondială se confruntă cu o proliferare a riscurilor, de la tensiuni comerciale la războaie și probleme legate de datorii, care i-ar putea amenința „reziliența remarcabilă" din ultimii ani, a transmis Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).
-
Călin Georgescu la Marius Tucă Show: „Nu alegem doar un om, ci de ce parte a istoriei vrem să ne situăm" / „Mă voi implica direct, iar războiul din Ucraina va lua sfârșit"
Candidatul independent Călin Georgescu, calificat în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, a avut marți seară o apariție live în emisiunea „Marius Tucă Show", transmisă pe Youtube și pe TikTok, în care susținut că, dacă va ajunge președinte, se va „implica direct", iar „războiul din Ucraina va lua sfârșit".
-
A fost virusul Covid scăpat dintr-un laborator chinez? Cea mai plauzibilă variantă, conform unei comisii din SUA
O comisie a Congresului american privind pandemia de COVID-19 a publicat luni, 2 decembrie, un raport în care consideră că "scurgerea" virusului dintr-un laborator din Wuhan, în China, este ipoteza "cea mai plauzibilă" pentru a explica originea acestuia.
-
Cursul valutar BNR: Ce se întâmplă cu leul românesc în fața monedei euro și al dolarului american
Cursul valutar anunțat de Banca Națională a României (BNR) pentru ziua de luni, 2 decembrie 2024, aduce câteva modificări importante pentru principalele valute. Euro este cotat la 4.9769 lei, marcând o ușoară scădere de 0.0002 unități față de ziua de vineri.
-
Mihai Bendeac, înjurat pe Instagram. Postarea care a provocat revoltă
Mihai Bendeac a fost înjurat pe social media de un fan, după ce a publicat un story pe Instagram cuo captură din postarea lui Alexandr Dughin în care anunța că „Moldova va fi parte din România, iar România va fi parte din Rusia".
-
Viața fiicelor țarului. Cine sunt Maria, Katerina și Luiza Rozov: între nunţi de miliarde și cariere departe de lumina reflectoarelor
Putin și-a păzit mereu cu gelozie viața privată, protejând-o în special pe cea a fiicelor sale, Maria și Katerina, născute din căsătoria sa cu Lyudmila Putina.
-
Trump pregătește mutări decisive pe plan internațional: "Preţul de plătit va fi teribil în Orientul Mijlociu"
Preşedintele ales al SUA Donald Trump a avertizat luni că "preţul de plătit va fi teribil" pentru grupurile palestiniene din Fâşia Gaza dacă ostaticii nu vor fi eliberaţi înainte ca el să preia mandatul la 20 ianuarie.
-
Presa americană: Viziunea lui "Trump de România" - respingerea războaielor perpetue și a politicilor woke!
Dacă ești atent la context și la preocupările cetățenilor obișnuiți, victoria lui Georgescu în România nu a fost deloc una surprinzătoare - la fel cum nu a fost nici triumful lui Donald Trump.
-
Senator la loz în plic. Piedone, pune la cale noi matrapazlâcuri
Deși a pierdut, cu toate că a candidat din partea PSD, Cristian Popescu Piedone, fostul primar al Sectorului 5, a postat, luni, pe Facebook un mesaj în care își anunță victoria în bătălia pentru un mandat de senator în județul Giurgiu.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Cum a pierdut Călin Georgescu războiul în instanță cu BEC? Propaganda de pe TikTok nu a respectat legea - motivarea judecătorilor CAB
- 2.Germania se afă într-o pană de curent ecologic cu consecințe uriașe: Se prăbușeste intregul proiect REPowerUE
- 3.Fizicienii anuntă ca au descifrat secretele gravitației cuantice din găurile negre subatomice din care tâșnește materia
- 4.Ce înseamnă pentru Europa sistarea gazelor rusesti catre Austria. Suntem în pragul unei noi crize energetice catastrofale?
- 5.S-a impus taxă pentru românii care scot bani cash de la bancomate! Iată care este motivul
- 6.Șoșoacă: "Pe Simion l-am prins in pat cu șoferul la hotel. Aveam cameră perete-n perete cu el, nu e prea straight, dimpotrivă!" VIDEO
- 7.Cea mai intrigantă teorie a conspirației: O carte scrisă la anul 1896 ar dovedi că Donald Trump e Ultimul Presedinte al SUA inainte de Sfârșitul Lumii
- 8.Tucker Carlson: Deep State vrea Al Treilea Război Mondial - fie împotriva Rusiei, fie împotriva Iranului. Este singura lor șansă de a-l opri pe Trump
- 9.O nouă măsură pentru a descuraja încălzirea pe gaze și folosirea mașinii personale: UE introduce o taxă pe carbon aplicabilă gazelor din gospodărie și combustibililor auto
- 10.Consecințele revenirii la putere a lui Donald Trump, cum vor evolua războaiele planetare
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu