Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












O scrisoare a lui Albert Einsten nepublicată până acum oferă noi informații fascinante despre ideile sale

Postat la: 15.05.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Scrisoarea din 1949 a fizicianului și laureatului Nobel discută despre albine, păsări și dacă noi principii ale fizicii ar putea fi descoperite prin studierea simțurilor animalelor. Acest domeniu este tot mai studiat de fizicienii care încearcă să înțeleagă modalitatea prin care unele animale, ca de exemplu păsările și albinele, se orientează în spațiu.

Scrisoarea a fost împărtășită de Judith Davys (Einstein i-o adresase soțului ei răposat, un cercetător în domeniul tehnologiei radar) unei echipe de oameni de știință de la Institutul Regal de Tehnologie din Melbourne (RMIT) care a studiat modul în care descoperirile recente despre păsările migratoare susțin ideile lui Einstein din urmă cu 72 de ani.

Scrisoarea demonstrează de asemenea că Einstein s-a întâlnit cu etologul laureat al Premiul Nobel Karl von Frisch în aprilie 1949 după ce acesta și-a prezentat cercetările despre modul în care albinelele navighează mai eficient folosind modelele de polarizare a luminii dispersate. Deși această întâlnire nu a fost documentată oficial, scrisoarea descoperită recent oferă indicii asupra a ceea ce ar fi putut discuta cei doi.

„Este de gândit că investigarea comportamentului păsărilor migratoare și a porumbeilor călători poate duce într-o zi la înțelegerea unui proces fizic care nu este încă cunoscut", a scris Einstein. În 2008, cercetările asupra unor păsări cântătoare asupra cărora au fost atașate emițătoare radio au arătat în premieră că acestea folosesc o formă de busolă magnetică ca ghid principal de orientare în timpul zborului.

O teorie privind originea simțului magnetic al păsărilor stipulează că acestea s-ar folosi de inseparabilitatea (entanglement) și de aleatoriul (randomness) cuantic. Ambele concepte au fost propuse pentru prima dată de Einstein, relatează Phys.org.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE