ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




O româncă care s-a întors de pe "Marte" își poveștește experiența - Experimentul care pregătește misiunea istorică

Postat la: 21.07.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

O româncă a făcut parte dintr-un grup de voluntari americani care au petrecut un an izolați într-un mediu care simuleză condițiile de pe planeta Marte, în cadrul unui experiment NASA care pregătește o expediție pe Planeta Roșie, și-a povestit experiența.

Întrebați-o pe Anca Selariu cum a fost să trăiți un an pe Marte și nu există nicio ezitare în răspunsul ei: „absolut entuziasmant".

Microbiologul marinei americane este unul dintre cei patru membri ai echipajului NASA care s-au întors pe Pământ la începutul acestei luni după ce au devenit primii oameni care au locuit pe planeta roșie, sau cel puțin cel mai apropiat lucru pe care agenția spațială americană îl are în prezent de aceasta.

Selariu și colegii săi exploratori, toți voluntari, au petrecut 378 de zile izolați de restul umanității blocați în Mars Dune Alpha, un habitat de 1.700 de metri pătrați imprimat 3D la Centrul Spațial Johnson al NASA din Houston. A fost construit pentru a reproduce condițiile de viață și provocările cu care se vor confrunta în cele din urmă astronauții când vor ajunge pe Marte, programate ambițios pentru sfârșitul anilor 2030.

Pentru Selariu, care poseda deja ceea ce ea numește un mare interes pentru Marte și explorarea spațiului, selecția ei ca ofițer științific pentru o misiune atât de revoluționară și cu potențial consecințe a meritat fiecare sacrificiu, de la vacanțele pierdute cu prietenii și familia, până la doar posibilitatea de a rătăci. afară pentru o gură de aer proaspăt.

„Oamenii vor ajunge pe Marte la un moment dat în viitor și doar oportunitatea de a participa în orice fel pentru a ajuta ca acest lucru să se întâmple, sperăm că în viața noastră, este fără comparație", a spus ea.

„Sunt cu adevărat uluit de tot, de toate eforturile la care am fost martor pentru a face din acest vis o realitate pentru toți oamenii. Și da, voi sărbători când vom vedea primul pas pe Marte, știind că am contribuit. A fost o onoare incredibilă și absolut emoționantă."

Părți din misiunea cunoscută sub numele de Chapea 1 (analog de explorare a sănătății echipajului și a performanței) ar fi putut fi filmate pentru The Martian, blockbuster-ul științifico-fantastic din 2015 care a relatat lupta disperată a lui Matt Damon pentru supraviețuire ca astronaut blocat pe Marte în urma unei furtuni catastrofale.

La fel ca personajul lui Damon în izolare la 142 de metri de casă, echipajul Chapea nu avea zboruri de aprovizionare pe care să se poată baza și trebuia să cultive culturi, inclusiv roșii și salată verde, pentru a suplimenta mesele liofilizate pentru un an.

„Pentru mine personal, a fost o bucurie să văd și să ating un lucru viu, verde, pentru că acesta este ceva de care îți lipsește cel mai mult când ești departe de Pământ", a spus Selariu, explicând cum, în izolarea spațiului profund , chiar și ceva la fel de rudimentar ca o frunză de salată poate provoca sentimente puternice, de la dorul de casă la auto-întrebarea existențială.

„Conexiunea mea cu Pământul și sentimentul profund de a fi un adevărat pământean, o entitate vie de pe planeta Pământ, o simți foarte adânc în nucleul tău și înțelegi cu adevărat ce înseamnă asta și cât de incredibil de importantă este această conexiune." ea a spus.

În plus, managerii misiunii ar testa în mod regulat echipajul pentru reacțiile lor la situațiile de urgență simulate și factorii de stres, inclusiv sarcinile de lucru intense, defecțiunile echipamentelor și limitările de resurse.

Sobolanii de laborator interplanetari, a spus Selariu, au trecut cu brio.

„Studiul integrează tot felul de date din perspectiva comportamentală și dinamică a echipei, iar întrebarea nu a fost neapărat că un om poate rezista la izolare și izolare, așa cum se va găsi pe Marte, ci mai degrabă „cum ne vom ajusta?", a spus ea.

„Am fost un echipaj incredibil de funcțional și foarte coeziv și au fost multe momente pe care le-am prețuit împreună. Desigur, uneori îți dai seama că nu ești în preajma prietenilor și familiei, dar simți sprijinul tuturor de pe teren."

Solicitanții pentru prima dintre cele trei misiuni Chapea planificate (a doua începe în primăvara anului viitor) au fost obligați să dețină o diplomă avansată în știință, tehnologie, inginerie sau matematică și să completeze o pregătire similară cu cea a unui astronaut NASA pregătit pentru zbor, dacă era ales.

Selariu, membru născut în România al unității de cercetare medicală navală din SUA, a adus expertiză în vaccinuri, terapie genetică și boli infecțioase, abilități care vor fi esențiale pentru menținerea sănătății astronauților la o călătorie de minim șapte până la nouă luni de la unitățile medicale pe Pământ.

Ea a spus că unul dintre cele mai provocatoare aspecte ale misiunii a fost comunicarea cu controlul la sol, deoarece fiecare mesaj de intrare sau de ieșire a fost întârziat cu 22 de minute pentru a-și reproduce călătoria prin spațiu.

„A trebui să purtați o conversație timp de 45 de minute înainte și înapoi înseamnă că trebuie cu adevărat să gândiți înainte și să formulați comunicarea clar și temeinic", a spus ea. „De fapt, este foarte greu de interiorizat."

NASA a construit Mars Dune Alpha pentru a fi cât mai realist posibil pentru o potențială viitoare bază pentru astronauți. Există o seră, zonă medicală, echipament de exerciții și un lounge, precum și un mic dormitor privat pentru fiecare dintre voluntari, două băi și o mică incintă „în aer liber" cu nisip roșu sub picioare pentru plimbări simulate pe Marte.

O mare parte din schema de culori a habitatului este, de asemenea, roșie, pentru a reproduce modul în care solul marțian va fi utilizat în imprimarea 3D a secțiunilor substanțiale ale bazei la fața locului, spre deosebire de provocarea aproape imposibilă și costul prohibitiv al trimiterii de componente grele de construcție de pe Pământ.

Chiar și timpul de nefuncționare al echipajului, despre care Selariu a spus că a prezentat „multe televiziuni și lectură descărcate", iar în cazul ei, lucrul la abilitățile ei de desen - „Nu pot pretinde că am avut succes", a spus ea - a fost monitorizat îndeaproape de manageri dornici pentru a evalua sănătatea mentală și comportamentală a oamenilor implicați în zboruri spațiale de lungă durată.

„Misiunile Chapea sunt esențiale pentru dezvoltarea cunoștințelor și instrumentelor necesare pentru ca oamenii să trăiască și să lucreze într-o zi pe planeta roșie", a spus Bill Nelson, administratorul NASA și fost astronaut al navetei spațiale, când echipajul Chapea 1 a apărut pe 6 iulie.

Selariu a spus că s-a adaptat la viața reală „destul de ușor" în cele două săptămâni de după, dar s-ar oferi voluntar să se întoarcă înăuntru dintr-o clipă.

„Sunt recunoscătoare că am avut ocazia să fac parte din această speranță umană de a ajunge pe Marte, iar următorul echipaj, vă voi încuraja și sunt foarte încântată că puteți continua această lucrare minunată", a spus ea.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE