ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




O pastilă pentru câini ar putea să conțină secretul longevității oamenilor. La patrupede li s-a prelungit viața cu patru ani

Postat la: 31.12.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

O companie americană de biotehnologie se pregătește să lanseze o pastilă de longevitate cu aromă de carne de vită pentru câini, care le-ar putea prelungi viața cu până la un an - iar unii oameni de știință cred că medicamente similare ar putea face același lucru pentru oameni.

Firma Loyal, cu sediul în San Francisco, își propune să lanseze pe piață pastila LOY-002 la începutul anului 2025. Acest medicament zilnic este conceput pentru a încetini și inversa schimbările metabolice asociate cu îmbătrânirea. Mai exact, pilula reduce fragilitatea prin suprimarea creșterilor de insulină determinate de îmbătrânire, reducând astfel riscul de îmbolnăvire, prelungind starea de sănătate și diminuând rata de îmbătrânire.

LOY-002 este în prezent supus unui studiu clinic pentru câinii de companie, iar compania vizează anul viitor pentru aprobarea condiționată a FDA. Dar Loyal nu este singurul grup de cercetare interesat de prelungirea vieții companionilor noștri canini. La laboratorul Dog Aging Project de la Universitatea din Washington (UW), cercetătorii testează rapamicina ca un alt medicament pentru longevitatea canină.

Rapamicina este utilizată în mod obișnuit ca imunosupresor pentru oameni după operații de transplant de organe, dar s-a dovedit deja promițătoare ca medicament pentru longevitate la șoareci, mărind durata de viață și întârziind sau inversând multe afecțiuni legate de vârstă.

Proiectul privind îmbătrânirea câinilor sugerează că doze mici de rapamicină ar putea avea același efect la câini, în special prin reglarea creșterii și metabolismului celular pentru a îmbunătăți funcțiile cardiace și cognitive. Acest studiu urmărește să prelungească viața câinilor cu până la trei ani.

Toată lumea își dorește să petreacă mai mult timp cu prețioasele lor animale de companie. Dar acesta nu este singurul lucru care îi motivează pe acești oameni de știință. Ei cred că această lucrare s-ar putea traduce în cele din urmă și în beneficii pentru longevitatea oamenilor.

Descoperirea modului de prevenire a declinului cauzat de îmbătrânirea canină este un indicator foarte puternic pentru a face același lucru cu oamenii, deoarece câinii suferă de boli similare legate de îmbătrânire și împărtășesc mediul și obiceiurile noastre în moduri în care șoarecii de laborator nu o fac", a declarat Celine Halioua, fondator și director executiv al Loyal, pentru The Guardian.

Loyal a strâns fonduri în valoare de 125 de milioane de dolari de la companii care au renunțat să investească în proiecte de longevitate din cauza duratei acestor studii. Cu toate acestea, studiile bazate pe câini se desfășoară mai rapid datorită duratei de viață natural mai scurte a animalelor.

Proiectul Dog Aging recunoaște și legătura dintre longevitatea canină și longevitatea umană. 'Dacă vom avea succes cu câinii, ar putea fi un punct de cotitură în informarea noastră cu privire la modul de a oferi populațiilor umane și o durată de viață sănătoasă suplimentară', a declarat pentru Guardian Daniel Promislow, co-director al proiectului și biogerontolog UW. Studiul nostru este cu ani lumină înaintea oricărui lucru care a fost făcut pe oameni sau care poate fi făcut pe oameni', a adăugat el.

Promislow și colegii săi cred că cercetările lor ar putea avea implicații și asupra sănătății femeilor, în special asupra femeilor aflate în pre și postmenopauză. Acest lucru se datorează faptului că ei și-au împărțit constatările nu doar în funcție de câinii masculi și femele, ci și în funcție de pre- și post-spaying sau sterilizare chirurgicală.

„Avem, de asemenea, date privind vârsta la care câinii au fost sterilizați - ceea ce ar putea coincide cu variația de vârstă la care femeile au menopauza - și date privind motivul pentru care au fost sterilizați, ceea ce ar putea coincide cu femeile care au suferit histerectomii din motive medicale", a declarat Kate Creevy, co-fondator și medic veterinar șef al proiectului, pentru The Guardian.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE