ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




O nouă hartă cosmică 3D cu peste 6 milioane de galaxii ridică semne de întrebare cu privire la viitorul universului!

Postat la: 07.04.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Cea mai mare hartă 3D a universului, care cuprinde peste 6 milioane de galaxii, a fost dezvăluită de oamenii de știință, care au declarat că aceasta ridică întrebări cu privire la natura energiei întunecate și la viitorul universului.

Harta se bazează pe datele colectate de către Instrumentul Spectroscopic pentru Energie Întunecată (Desi) din Arizona și conține de trei ori mai multe galaxii decât eforturile anterioare, iar distanțele multor galaxii au fost măsurate pentru prima dată.

Cercetătorii au declarat că, prin utilizarea acestei hărți, au reușit să măsoare cu o acuratețe fără precedent cât de repede s-a extins universul în diferite momente din trecut.

Rezultatele confirmă faptul că expansiunea universului se accelerează, au adăugat ei. Cu toate acestea, descoperirile au ridicat, de asemenea, posibilitatea tentantă ca energia întunecată - o forță misterioasă și repulsivă care conduce acest proces - să nu fie constantă de-a lungul timpului, așa cum s-a sugerat anterior.

Dr. Seshadri Nadathur, coautor al lucrării și cercetător senior la Institutul de Cosmologie și Gravitație al Universității Portsmouth, a declarat: „Ceea ce observăm sunt unele indicii care arată că aceasta s-a schimbat de-a lungul timpului, ceea ce este foarte interesant, deoarece modelul standard al unei energii întunecate cosmologice constante nu ar trebui să arate astfel."

Profesorul Carlos Frenk, de la Universitatea Durham și coautor al cercetării, a declarat că, dacă energia întunecată este într-adevăr constantă în timp, viitorul universului este simplu: acesta se va extinde la nesfârșit, pentru totdeauna. Dar dacă indiciile găsite în hartă se confirmă, acest lucru ar fi pus sub semnul întrebării.

„Acum, toate aceste lucruri se duc pe fereastră și, în esență, trebuie să o luăm de la zero, ceea ce înseamnă că trebuie să ne revizuim înțelegerea fizicii de bază, înțelegerea big bang-ului în sine și înțelegerea previziunilor pe termen lung pentru univers", a spus el, adăugând că noile indicii lasă deschisă posibilitatea ca universul să sufere o „mare criză".

Cercetarea dezvăluie modul în care echipa a creat mai întâi harta 3D, apoi a măsurat modelele din distribuția galaxiilor care se referă la undele sonore care au avut loc în universul timpuriu, cunoscute sub numele de oscilații acustice ale barionilor.

Deoarece se știe că dimensiunea acestor modele este regulată, echipa a putut calibra distanțele dintre diferitele galaxii de pe hartă, ceea ce i-a permis să calculeze cât de repede a crescut universul în ultimii 11 miliarde de ani, cu o precizie mai mare de 0,5% în toate timpurile și mai mare de 1% între 8 și 11 miliarde de ani în urmă.

Frenk a declarat că precizia măsurătorilor a fost remarcabilă, având în vedere că galaxiile ar putea fi la miliarde de ani-lumină depărtare și ar putea avea miliarde de ani vechime. „Este halucinant că putem măsura ceva cu o precizie de 1%, care este precizia pe care o obțineți în laborator în fizică pentru măsurători de înaltă precizie", a spus el.

Andrew Pontzen, profesor de cosmologie la University College London și autor al cărții „The Universe in a Box", care nu a fost implicat în această lucrare, a declarat că Desi este unul dintre numeroasele noi și interesante studii astronomice care cataloghează cerul nopții, unul dintre obiectivele principale fiind măsurarea vitezei cu care universul nostru în expansiune s-a accelerat.

„La fel ca măsurarea accelerației unei mașini, cartografierea expansiunii universului ne vorbește despre „motorul" care alimentează accelerația cosmică. Acest motor este cunoscut sub numele de energie întunecată", a declarat el.

Cu toate acestea, Pontzen a remarcat că cunoștințele noastre despre modul în care funcționează energia întunecată sunt limitate. „Noile date, atunci când sunt combinate cu măsurătorile existente, ar părea să contrazică cele mai simple explicații posibile pentru energia întunecată", a spus el.

„La prima vedere, acesta este un pas înainte interesant. Dar, după cum avertizează chiar echipa, mai sunt încă foarte multe lucruri de înțeles despre aceste date, iar primele rezultate ar trebui luate cu un grăunte sănătos de sare".

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE