O nouă abordare pentru oprirea efectelor îmbătrânirii: Stimularea celulelor imunitare îmbunătățește eliminarea deșeurilor din creier
Postat la: 08.01.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Bolile neurodegenerative sunt afecțiuni care afectează funcționarea creierului și a sistemului nervos, ducând la pierderea progresivă a structurii sau a funcției celulelor nervoase. Unele exemple de boli neurodegenerative includ boala Alzheimer, boala Parkinson și scleroza multiplă. Aceste boli pot cauza probleme de memorie, de mișcare și de funcționare generală a creierului și, adesea, se agravează în timp.
Descoperirile la șoareci sugerează o nouă abordare terapeutică pentru tratarea bolii Alzheimer și a altor boli legate de vârstă. Multe boli neurodegenerative, inclusiv Alzheimer și Parkinson, sunt caracterizate de prezența unor grupuri de proteine dăunătoare în creier. În ciuda eforturilor semnificative de a găsi modalități de a trata aceste afecțiuni prin eliminarea acestor clustere toxice, progresele au fost limitate.
Cercetătorii de la Școala de Medicină a Universității Washington din St. Louis au descoperit o nouă modalitate de a îmbunătăți eliminarea deșeurilor din creier, ceea ce ar putea duce, potențial, la tratarea sau prevenirea bolilor neurodegenerative. Aceștia au descoperit că celulele imunitare din jurul creierului joacă un rol în eficiența eliminării deșeurilor și că aceste celule imunitare sunt afectate la șoarecii bătrâni, precum și la oamenii și șoarecii cu boala Alzheimer. În plus, ei au descoperit că tratarea șoarecilor bătrâni cu un compus imunostimulator poate întineri aceste celule imune și poate îmbunătăți eliminarea deșeurilor din creier. Descoperirile publicate recent în revista Nature, sugerează o nouă abordare pentru a stopa unele dintre efectele îmbătrânirii asupra creierului.
"Boala Alzheimer a fost studiată timp de mulți ani din perspectiva modului în care mor neuronii, dar există și alte celule, cum ar fi celulele imunitare de la periferia creierului, care ar putea juca, de asemenea, un rol în Alzheimer", a declarat autorul principal Jonathan Kipnis, Ph.D., Alan A. și Edith L. Wolff Distinguished Professor of Pathology & Immunology și cercetător BJC. "Nu pare probabil că vom reuși să reînviem neuronii morți sau muribunzi, dar celulele imune care se află la granițele creierului reprezintă o țintă fezabilă pentru tratarea bolilor cerebrale legate de vârstă. Ele sunt mai accesibile și ar putea fi drogate sau înlocuite. În acest studiu, am tratat șoarecii îmbătrâniți cu o moleculă care poate activa celulele imune îmbătrânite, iar aceasta a funcționat în ceea ce privește îmbunătățirea fluxului de fluid și eliminarea deșeurilor din creier. Acest lucru este promițător ca o abordare pentru tratarea bolilor neurodegenerative".
Kipnis este un expert în domeniul înfloritor al neuroimunologiei, studiul modului în care sistemul imunitar afectează creierul în sănătate și boală. În 2015, el a descoperit o rețea de vase care drenează lichidul, celulele imune și moleculele mici din creier în ganglionii limfatici, unde locuiesc multe celule ale sistemului imunitar. Anul trecut, el și colegii săi au arătat că unele terapii experimentale pentru Alzheimer sunt mai eficiente la șoareci atunci când sunt asociate cu un tratament orientat spre îmbunătățirea drenajului de lichid și resturi din creier.
Pentru acest studiu, Kipnis și Antoine Drieu, Ph.D. - un cercetător postdoctoral și autorul principal al lucrării - și-au propus să înțeleagă rolul jucat de celulele imunitare care trăiesc de-a lungul vaselor cerebrale și în leptomeningele, țesuturile care înconjoară imediat creierul și măduva spinării. Aceștia au numit aceste celule macrofage de la marginea parenchimală, deoarece se află la interfața dintre lichidul cefalorahidian și țesutul cerebral. Studiind șoareci, Kipnis, Drieu și colegii lor au descoperit că aceste macrofage reglează mișcarea arterelor sanguine care, la rândul lor, controlează fluxul de curățare a fluidului prin creier. Atunci când aceste macrofage erau epuizate sau afectate, în creier se acumulau resturi.
"Fluxul de lichid cefalorahidian este afectat în numeroase boli neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer, accidentul vascular cerebral, Parkinson și scleroza multiplă", a spus Drieu. "Dacă putem restabili fluxul de lichid prin creier doar prin stimularea acestor macrofage, poate că putem încetini progresia acestor boli. Este un vis, dar cine știe? S-ar putea să funcționeze". Investigațiile ulterioare au arătat că macrofagele de la marginea parenchimală sunt modificate la persoanele cu boala Alzheimer și la șoarecii cu o afecțiune asemănătoare cu Alzheimer: Celulele imune sunt mai puțin capabile să consume și să elimine deșeurile și nu pot regla eficient fluxul de fluide.
Începând cu aproximativ 50 de ani, oamenii încep să se confrunte cu un declin al fluxului de lichid cerebral ca parte a îmbătrânirii normale. Același lucru se întâmplă și la șoarecii mai în vârstă. Kipnis, Drieu și colegii lor au arătat că tipul de macrofag de frontieră cel mai important pentru eliminarea deșeurilor și fluxul de fluid este mai puțin numeros la șoarecii bătrâni. Când au tratat șoarecii bătrâni cu o proteină care stimulează activitatea macrofagelor, macrofagele de frontieră au început să se comporte mai mult ca cele de la șoarecii mai tineri. Mai mult, tratamentul a îmbunătățit fluxul de fluide și eliminarea deșeurilor din creierul șoarecilor.
"În mod colectiv, rezultatele noastre arată că macrofagele de frontieră parenchimatoase ar putea fi potențial țintite farmacologic pentru a atenua deficitele de curățare a creierului asociate cu îmbătrânirea și cu boala Alzheimer", a declarat Kipnis, care este, de asemenea, profesor de neurologie, neuroștiință și neurochirurgie. "Discut cu colegii mei despre cum putem înlocui sau întineri aceste celule în creierele îmbătrânite și ca tratament pentru Alzheimer. Sper că într-o zi vom putea încetini sau întârzia dezvoltarea bolilor cerebrale legate de vârstă cu ajutorul acestei abordări."
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Mediatorul Orban - Întâlnirea dintre Putin și Trump ar putea avea loc în Ungaria
Președintele ales al SUA Donald Trump și liderul rus Vladimir Putin s-ar putea întâlni în Ungaria, a declarat jurnaliștilor ruși Vladimir Djabarov, prim-vicepreședinte Comisiei pentru afaceri externe al Consiliului Federației ruse (camera superioară a Parlamentului rus).
-
Politica lui Căcărău - Antonescu nu regretă că l-a ajutat pe Iohannis să devină președinte al României: "Am avut o relație impecabilă"
Crin Antonescu, fost președinte al PNL și potențial candidat la prezidențiale din partea PSD+PNL+UDMR, nu regretă că l-a promovat pe Klaus Iohannis, cel care din 2014 avea să devină președinte al României.
-
Medicul Vlad Ciurea avertizează: Aceste dispozitive electronice pot cauza tumori la creier
Medicul Vlad Ciurea avertizează că multe dispozitive electronice pe care le folosim ne pot cauza boli extrem de grave, precum tumorile pe creier. Ciurea a dat exemplul unui afacerist care a făcut o astfel de tumoră, fiindcă vorbea foarte mult la telefon, folosind urechea stângă.
-
Porți un smart watch? Ai risc crescut de cancer din cauza unor substanțe toxice despre care companiile nu scot o vorbă
Ceasurile inteligente câștigă încrederea a din ce în ce mai multor utilizatori. Cu ele este posibil să ne monitorizăm activitatea fizică, să redăm muzică, să conversam, să facem apeluri și, practic, să realizăm orice funcționalitate a smartphone-urilor noastre.
-
Se cere cenzură extremă - Organizațiile de internet din Olanda vor ca guvernul să blocheze accesul la rețelele sociale
Organizațiile olandeze de internet cer guvernului să închidă rețelele de socializare Instagram, Facebook și X. Platformele reprezintă o amenințare la adresa statului de drept și a libertății noastre, susțin acestea, deoarece companiile-mamă caută "cu nerușinare" "puterea politică".
- Crin Antonescu a anunțat Coaliția de la putere cum vrea să fie eliminat Călin Georgescu de la prezidențiale
-
Oamenii sunt dați la o parte: Inteligența Artificială dezvăluie modele ciudate de cipuri, descoperind în același timp noi funcționalități
Inteligența artificială reduce costurile și timpul de proiectare a cipurilor, dar asta nu este tot. Designul AI prezintă modele de circuite neobișnuite și eficiente. Microcipurile specializate care gestionează semnalele la vârful tehnologiei fără fir sunt lucrări uimitoare de miniaturizare și inginerie. Ele sunt, de asemenea, dificil și costisitor de proiectat.
-
România scade producția de energie electrică pentru 2025: Facturile vor sări și mai rău în aer
Facturile românilor ar urma să sară și mai rău în aer. Asta pentru că în 2025 România va scădea și mai mult producția de energie electrică, astfel că cererea va crește, iar prețurile se vor ajusta și ele.
-
Un celebru actor povestește cum a rămas fără casă în urma incendiilor dezastruoase din Los Angeles: Nu am văzut niciodată un loc atât de perfect ars
Actorul Mel Gibson a rămas fără casă în urma incendiilor devastatoare din zona Los Angeles. Gibson a povestit că din casa sa nu a mai rămas nimic. Ai putea să o pui într-o urnă, a spus celebrul actor.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Revoltă în Germania, după aderarea deplină a României și Bulgariei la Spațiul Schengen. „Dezastru pentru siguranța oamenilor în Europa"
- 2.Descoperirea unui misterios sarcofag egiptean cutremură lumea arheologică
- 3.Grupul Rockefeller face profeții spectaculoase: "Națiuni considerate fără speranță, precum Portugalia și Grecia, sunt acum luminile continentului"
- 4.Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
- 5.Experimentul care dă fiori Europei: cu un laptop și un smartphone, un expert IT a dezvăluit riscurile panourilor fotovoltaice
- 6.Rusia șochează lumea medicală: a reușit dezvoltarea unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer!
- 7.Mașina care bate toate recordurile și costă doar 15.000 de dolari se vinde deja pe piața din China si vine in Europa.
- 8.Fost deputat PSD și șef al PUSL Vrancea i-a zburat creierii cu cinism unui tânăr aflat pe domeniul său de vânătoare
- 9.Boala Ursulei von der Leyen are legatura cu vaccinurile mARN Covid. Pe 6 ianuarie 2025 are termen in procesul legat de SMS-urile cu Alfred Bourla de la Pfizer
- 10.Timp de 500 de ani am privit lumea în mod incorect. Această hartă premiată este cea mai precisă imagine a Pământului creată vreodată
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu