Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












O mega-furtună solară puternică din clasa X lovește Pământul, anunță NASA: Ce țări sunt afectate

Postat la: 12.08.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Două furtuni solare puternice din clasa X (cea mai mare) au lovit deja Pământul, cu o viteză ridicată a razelor X și a radiațiilor ultraviolete. Astrul nostru a devenit extrem de activ, iar NASA a anunțat că erupțiile au provocat întreruperea masivă a undelor radio în Statele Unite și Canada, în ultimele zile.

Pentru a doua oară în două zile, soarele a trimis valuri de radiații spre Pământ, care au lovit cu intensitate atmosfera superioară a planetei noastre, potrivit Business Insider. Razele X și radiațiile ultraviolete au provocat o întrerupere a undelor radio în cea mai mare parte a SUA și Canada, a declarat fizicianul solar Keith Strong pe rețeaua de socializare X, fostul Twitter.

„Frecvențele sub 5 Mhz au fost cele mai afectate, iar semnalele de navigație s-au degradat", a scris Strong. Radiația solară poate ioniza atmosfera superioară, ceea ce generează Aurore Boreale spectaculoase. Totuși, este și locul unde circulă undele radio de înaltă frecvență. Deci, atunci când radiația solară de înaltă energie lovește, aceasta poate provoca degradarea acestor semnale radio.

"Erupția solară care a lovit Pământul luni a fost o clasa X1.5", a raportat NASA. Furtunile solare din clasa X sunt cele mai intense tipuri de erupții solare, iar una puternică poate expune astronauții și pasagerii spațiali care călătoresc peste regiuni polare la radiații potențial dăunătoare, precum și la deteriorarea sateliților, conform Space. „Evenimentul actual, o categorie mai ușoară, ar trebui, totuși, să fie destul de inofensiv", a raportat Space.

Clasa X a atins apogeul la 4:46 p.m. ET luni. Cu două zile mai devreme, pe 5 august, o altă erupție solară a atins apogeul la 6:21 p.m. ET. De ce erupțiile solare continuă să lovească Pământul? Ciclurile solare durează de obicei aproximativ 11 ani. În acest timp, soarele trece printr-o serie de perioade de activitate ridicată și scăzută.

În acest moment, soarele devine mai activ, apropiindu-se de activitatea maximă, adică maximum solar, când erupțiile sale pot afecta intens Pământul, rețelele electrice pot fi grav lovite, dar și comunicațiile globale și sistemul GPS poate fi perturbat. Acel vârf al activității solare era așteptat în 2025. Dar o creștere surprinzătoare a numărului de pete solare în acest an și frecvența erupțiilor solare sugerează că vârful ar putea ajunge mai devreme decât se aștepta - la sfârșitul anului 2023.

Ultimul maxim solar, între 2012 și 2014, a fost destul de slab în comparație cu maximele solare tipice. Dar un maxim solar puternic poate provoca fenomene meteorologice extreme din spațiu, inclusiv erupții solare consecutive de clasa X, cum s-a întâmplat recent. Erupțiile solare de clasa X din acest an s-au aflat la capătul inferior al spectrului de intensitate, cea mai mare, un X2.2, având loc în februarie.

Impactul erupțiilor solare asupra Pământului pot fi devastatoare: undele radio de înaltă frecvență sunt afectate, perturbând comunicațiile piloților avioanelor civile și militare. Radiația crescută de la o erupție solară poate interfera cu electronica unui satelit, scurtând posibil viața operațională a acestuia. Erupțiile solare puternice pot induce curenți electrici pe suprafața Pământului, dăunând rețelelor electrice, conform Earth.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE