O invenție revoluționară. Levitația a devenit posibilă
Postat la: 11.04.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
O invenție demnă de filmele SF a devenit, în sfârșit, realitate. Cercetătorii de la Institutul de Știință și Tehnologie din Okinawa (OIST) au dezvoltat un material special, realizat din grafit, care plutește în aer fără nicio intervenție externă. Ar putea fi invenția secolului.
Levitația magnetică a fost folosită, de ceva vreme, pentru a face să leviteze orice, de la becuri la trenuri, cu diferite grade de succes, dar de obicei necesită o sursă de energie. Acum, oamenii de știință din Japonia au găsit o modalitate de a realiza o platformă plutitoare care nu necesită energie externă. Dacă ați încercat vreodată să împingeți împreună doi magneți cu aceeași sarcină, veți înțelege forța de respingere care acționează, scrie gadgetreport.ro
Dacă câmpul magnetic este suficient de puternic, obiectele fabricate din anumite materiale (cunoscute sub numele de materiale diamagnetice) pot fi făcute să plutească efectiv deasupra suprafețelor - așa cum se poate vedea în multe produse comerciale care levitează, de la ceasuri la lămpi și difuzoare.
O tehnologie mai avansată folosește supraconductori pentru a face să leviteze obiecte mai grele, permițând trenurilor maglev să se deplaseze la viteze mari cu o fricțiune redusă. Problema cu toate acestea este că necesită surse externe de energie și, în cazul supraconductorilor, temperaturi aproape criogenice. Astfel, pentru noul studiu, oamenii de știință de la Institutul de Știință și Tehnologie din Okinawa (OIST) au dezvoltat un material cu costuri reduse care poate pluti deasupra suprafețelor magnetice fără a avea nevoie de electricitate.
Se pornește de la vechiul grafit simplu, care este foarte diamagnetic. Bineînțeles, acest lucru înseamnă că poate pluti deasupra magneților, dar numai pentru o perioadă scurtă de timp - fluxul de curenți electrici prin grafit provoacă o pierdere de energie care face ca obiectul plutitor să cadă rapid.
Acest fenomen este cunoscut sub numele de amortizare a vortexului. Pentru a preveni acest lucru, echipa a acoperit chimic particulele de grafit cu siliciu, care este izolator electric. În cele din urmă, particulele de grafit acoperite sunt amestecate cu ceară și aplatizate în plăci cu o dimensiune de aproximativ 1 cm2 (0,2 inch pătrați).
Grafitul rămâne diamagnetic, dar izolația previne pierderea de energie care ar distruge levitația. Și, într-adevăr, în teste, platformele de grafit acoperite cu siliciu au putut pluti pentru perioade lungi de timp pe o suprafață de magneți cu poli nord și sud alternativi.
Echipa spune că levitatia ar putea duce la noi tipuri de senzori care să măsoare forța, accelerația și gravitația. Pentru senzori cuantici și mai preciși, o altă versiune folosește o forță magnetică de feedback pentru a corecta continuu mișcările verticale ale platformei, răcind-o pentru a-i reduce energia cinetică. Compromisul, însă, este că aceasta necesită o sursă de alimentare externă. Cercetarea a fost publicată în Applied Physics Letters.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
ANAF îi ia în vizor pe românii care nu își declară veniturile
Toate veniturile trebuie declarate la ANAF. Cât vine vorba despre venituri, vorbim despre banii proveniți din dividende, criptomonede, acțiuni și depozite bancare. Inclusiv cei care au deschis un depozit la bancă trebuie să raporteze acest lucru în cazul în care există o dobândă. Totodată, se mai modifică și alte aspecte importante.
-
Povestea neștiută a celei mai vechi tăblițe cu cele Zece Porunci: A fost vândută pe o sumă colosală
Pea mai veche tăbliţă cunoscută, inscripţionată cu cele Zece Porunci din Vechiul Testament, a fost vândută cu 5,04 milioane de dolari, mai mult decât dublul estimării sale maxime.
-
Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
Dacă ați fi mers pe linia frontului în primele săptămâni ale războiului din Ucraina, ați fi putut auzi strigăte în ucraineană și rusă, poate amestecate cu voci care vorbeau limbi regionale precum buryat și cecenă, scrie POLITICO.
-
Ce au decis judecătorii CAB în dosarul Călin Georgescu-anularea alegerilor prezidențiale - Fostul candidat independent a fost prezent în instanță
Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a acordat un nou termen în procesul Călin Georgescu-anularea alegrilor prezidențiale, pentru 13 ianuarie 2025, pentru când se citează părţile, prin poştă şi prin mail sau fax
-
Candidatul comun zice că nu există nicio legătură între el și partidele de la guvernare. Crin Antonescu și-a anunțat demisia din PNL
Noiua coaliție guvernamentală, formată din PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale, a anunțat astăzi asumarea unui candidat comun la alegerile prezidențiale de anul viitor, în persoana lui Crin Antonescu. Fostul lider al liberalilor a spus că a acceptat propunerea partidelor de a fi candidatul comun la alegerile prezidențiale viitoare.
-
Răsturnare de situație: Care a fost, de fapt, cauza decesului actorului Mircea Diaconu - Fiica acestuia, mărturii emoționante
Marele actor Mircea Diaconu s-a stins din viață cu doar 10 zile înainte de a împlini 75 de ani. Se știa că acesta se confrunta de ceva vreme cu o boală incurabilă, iar ultimele sale momente le-a petrecut pe un pat în Spitalul Fundeni.
-
Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
Omul de afaceri Elon Musk, cea mai bogată persoană din lume şi persoana desemnată de viitorul preşedinte al SUA, Donald Trump, cu reformarea administraţiei publice, a luat la ţintă Rezerva Federală americană.
-
Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
Blocul suveranist suferă o lovitură extrem de grea, la primul mare test din Parlament. La votul pentru președinții Senatului și Camerei Deputaților, 21 de parlamentari care nu pot fi decât din AUR, POT sau SOS România au votat alături de coaliția pro europeană formată din PSD, PNL, UDMR și Minoritățile Naționale.
-
Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
Românii care retrag sume mari de bani din bancomate intră în atenția Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Instituția a anunțat că va monitoriza atent aceste tranzacții pentru a preveni fraudele fiscale.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Revoltă în Germania, după aderarea deplină a României și Bulgariei la Spațiul Schengen. „Dezastru pentru siguranța oamenilor în Europa"
- 2.Cum a pierdut Călin Georgescu războiul în instanță cu BEC? Propaganda de pe TikTok nu a respectat legea - motivarea judecătorilor CAB
- 3.Fizicienii anuntă ca au descifrat secretele gravitației cuantice din găurile negre subatomice din care tâșnește materia
- 4.Experimentul care dă fiori Europei: cu un laptop și un smartphone, un expert IT a dezvăluit riscurile panourilor fotovoltaice
- 5.Masoneria globalistă se cutremură: B'nai B'rith International, cea mai veche organizație evreiască, transmte lui Iohannis îngrijorările despre Georgescu
- 6.Rusia șochează lumea medicală: a reușit dezvoltarea unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer!
- 7.Am intrat în spatiul Schengen si nu prea. Care sunt statele care au reintrodus controale la frontiere
- 8.Tucker Carlson: Deep State vrea Al Treilea Război Mondial - fie împotriva Rusiei, fie împotriva Iranului. Este singura lor șansă de a-l opri pe Trump
- 9.Escrocherie de proporții: nu răspunde dacă ești apelat de un număr care începe cu aceste trei cifre
- 10.Decizia CCR a afectat puternic piața financiară din România: Cotația leu/ euro vine cu surprize
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu