ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




O explozie spectaculoasă va fi vizibilă în curând pe cerul nopții: ce vom înțelege despre Univers după acest eveniment

Postat la: 16.07.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

În orice moment, o "stea nouă" sau o nova va apărea pe cerul nopții. Deși nu va ilumina cerul în mod spectaculos, este o oportunitate specială de a vedea un eveniment rar, care de obicei este dificil de prezis în avans, scrie sciencealert.com.

Steaua în cauză este T Coronae Borealis (T CrB, pronunțat "T Cor Bor"). Aceasta se află în constelația Coroana Nordului, proeminentă în emisfera nordică, dar vizibilă și pe cerul nordic din Australia și Aotearoa Noua Zeelandă în următoarele câteva luni.

În cea mai mare parte a timpului, T CrB, care se află la 3.000 de ani-lumină distanță, este mult prea slabă pentru a fi văzută. Însă, o dată la aproximativ 80 de ani, aceasta erupe strălucitor.

O stea nouă pare să apară brusc, deși nu pentru mult timp. Doar câteva nopți mai târziu se va stinge rapid, dispărând înapoi în întuneric.

În perioada de vârf a vieții lor, stelele sunt alimentate de reacții de fuziune nucleară în adâncul nucleului lor. Cel mai adesea, hidrogenul este transformat în heliu, creând suficientă energie pentru a menține steaua stabilă și strălucitoare timp de miliarde de ani.

Dar T CrB a trecut de mult de perioada sa de glorie și este acum o rămășiță stelară cunoscută sub numele de pitică albă. Focul său nuclear intern a fost stins, permițând gravitației să comprime dramatic steaua moartă.

T CrB are, de asemenea, un companion stelar - o gigantă roșie care s-a umflat odată cu înaintarea în vârstă. Pitica albă adună gazul gigantei roșii umflate, iar aceasta formează ceea ce se numește un disc de acreție în jurul stelei moarte.

Materia continuă să se acumuleze pe o stea care este deja comprimată la limită, forțând o creștere continuă a presiunii și a temperaturii. Condițiile devin atât de extreme, încât imită ceea ce s-ar fi găsit odată în miezul stelei. Suprafața acesteia se aprinde într-o reacție termonucleară scăpată de sub control.

Când se întâmplă acest lucru, energia eliberată face ca T CrB să strălucească de 1 500 de ori mai puternic decât de obicei. Aici, pe Pământ, aceasta apare pentru scurt timp pe cerul nopții. Odată cu această resetare dramatică, steaua a expulzat gazul și ciclul poate începe din nou.

T CrB este cea mai strălucitoare dintr-o clasă rară de novae recurente care se repetă în decurs de o sută de ani - o scală de timp care permite astronomilor să detecteze natura lor recurentă.

În prezent, se cunosc doar zece novae recurente, deși mai multe novae ar putea fi recurente, doar că la intervale de timp mult mai mari, care nu sunt atât de ușor de depistat.

Cea mai veche dată cunoscută a erupției T CrB datează din anul 1217, pe baza observațiilor înregistrate într-o cronică monastică medievală. Este remarcabil faptul că astronomii pot prezice acum erupțiile sale cu atâta precizie, atâta timp cât nova își urmează modelul obișnuit.

Cele mai recente două erupții ale stelei - în 1866 și 1946 - au prezentat exact aceleași caracteristici. Cu aproximativ zece ani înainte de erupție, strălucirea stelei T CrB a crescut puțin (cunoscută sub numele de stare înaltă), urmată de o scurtă atenuare sau scădere la aproximativ un an de la explozie.

T CrB a intrat în starea sa înaltă în 2015, iar scăderea de dinaintea erupției a fost observată în martie 2023, punând astronomii în alertă. Cauzele acestor fenomene sunt doar câteva dintre misterele actuale din jurul T CrB.

Începeți să observați stelele acum! Este o idee bună să vă obișnuiți să vedeți Corona Borealis așa cum este acum, astfel încât să obțineți întregul impact al "noii" stele.

Corona Borealis atinge în prezent cea mai bună poziție de observare (cunoscută sub numele de tranzit meridian) în jurul orei locale 20:30-21:00 în Australia și Aotearoa. Cu cât vă aflați mai la nord, cu atât constelația va fi mai sus pe cer.

Se așteaptă ca nova să aibă o strălucire rezonabilă (magnitudine 2,5): aproximativ la fel de strălucitoare ca Imai (Delta Crucis), a patra cea mai strălucitoare stea din Southern Cross. Așadar, va fi ușor de văzut chiar și din oraș, dacă știți unde să vă uitați.

Nu vom avea mult timp la dispoziție după ce se va stinge. Luminozitatea maximă va dura doar câteva ore; în decurs de o săptămână, T CrB se va estompa și veți avea nevoie de binoclu pentru a o vedea.

Aproape sigur va fi un astronom amator cel care va alerta comunitatea profesională cu privire la momentul în care T CrB explodează.

Acești oameni dedicați și cunoscători monitorizează în mod obișnuit stelele din curțile lor pe șansa "ce s-ar întâmpla dacă" și, prin urmare, completează un gol important în observațiile cerului de noapte.

Asociația Americană de Observare a Stelelor Variabile (AAVSO) are un registru de peste 270 000 de observații trimise numai cu privire la T CrB. Astronomii amatori colaborează aici și în întreaga lume pentru a monitoriza continuu T CrB pentru primele semne de erupție.

Să sperăm că nova va erupe conform așteptărilor cândva înainte de octombrie, pentru că după aceea Corona Borealis părăsește cerul nostru de seară în emisfera sudică.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE