Numărul imigranților români în Spania a scăzut cu 30% într-un deceniu: „Nu mai este paradisul muncii, cum era cândva"
Postat la: 08.01.2025 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Comunitatea românească din Spania, cândva cea mai mare comunitate străină din țară, este în scădere semnificativă. Potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INE) raportate de ABC, numărul cetățenilor români a scăzut de la un vârf de 897 de mii în 2012, la 627 de mii în 2022, o scădere de 30%. Această scădere reflectă o realitate ce arată că Spania nu mai este paradisul muncii, care a atras sute de mii de persoane, în urmă cu două decenii.
Percepția că România oferă acum mai multe oportunități câștigă teren printre mulți. Florin, un muncitor în construcții care se află de două decenii la Castelldefels și a fost contactat de ABC, este un exemplu clar. În curând se va întoarce în Maramureș, în nordul României, unde își construiește o casă. „Văd aici un haos în creștere, în timp ce în România sunt noi oportunități", explică el. La fel ca el și alți români aleg să se întoarcă, atrași de o țară care a cunoscut o creștere economică impresionantă în ultimii ani.
Schimbarea este semnificativă: în 2002, când a fost permis temporar accesul în spațiul Schengen, mulți români au emigrat, în căutarea unui viitor mai bun. La acea vreme, PIB-ul Spaniei pe cap de locuitor era de 18.100 de euro, în timp ce al României de numai 2.250 de euro. Cu toate acestea, de atunci, PIB-ul României a crescut cu 87,07%, aproape de două ori mai mult decât cel al Spaniei (care a crescut cu 41,55%).
„România devine un loc cu mare potențial", spune Silvia Marcu, cercetător CSIC specializat în mișcări migratorii. Potrivit ei, mulți români care au peste 35 - 40 de ani și au acumulat experiență și economii în Spania se întorc cu planuri de a investi în afaceri sau de a cumpăra locuințe. Acest fenomen reflectă o „întoarcere conștientă" determinată de condiții mai bune din țara de origine, precum presiunea fiscală mai mică și o rată a șomajului de 5,4%, mult sub nivelul de 11,21% înregistrat în Spania.
Tendința se face simțită și în cartierele și municipalitățile în care comunitatea românească prinsese rădăcini, precum La Elipa din Madrid sau Corredor del Henares, care include orașe precum Coslada, Alcalá de Henares și Torrejón de Ardoz. Cu toate acestea, proprietarii de mici afaceri precum Viorel și Valentin, proprietari ai restaurantului românesc La Bunica, din Madrid, observă că economia spaniolă nu mai este atât de atractivă. „Devine din ce în ce mai greu să conduci o afacere aici, se pare că muncim doar pentru a plăti taxe", se plânge Valentin.
Fenomenul migrației nu este nou, dar a evoluat de-a lungul anilor. În primii ani ai mileniului, majoritatea românilor a venit în Spania căutând stabilitate economică. Deschiderea temporară a spațiului Schengen în 2002 și intrarea oficială a României în Uniunea Europeană în 2007 au marcat două valuri majore de migrație. Totuși, din 2012, când Spania a încetat să mai ofere aceleași oportunități economice, între cele două comunități a început un „divorț".
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Cum au fost folosite ca spioni de către agențiile de informații animalele și animalele false
CIA și alte agenții de informații au folosit animale, precum porumbei, pisici, balene și pești pisică robotizați, ca spioni de-a lungul istoriei.
-
Presa din SUA îi face portretul lui Călin Georgescu și susținătorilor acestuia: Noii Rasputini!
Pini împodobiți cu zăpadă se înșiră pe malul unui lac cu apă glacială. Ninge; în surdină se aude o melodie ca de spa. Un bărbat grizonat cu un chip plăcut se află lângă lac. Începe să se dezbrace.
-
Cele 10 crize care vor decima omenirea in urmatorii 50 - 80 de ani. Este aproape inevitabil ca rasa umana va fi o amintire peste 100 de ani
Omenirea se afla intr-un declin fără precedent, iar in urmatorii 50 pana la 80 de ani populatia umana a planetei va ajunge la cateva zeci de mii de supravietuitori, conform ultimelor statistici oferite de Census USA. Intrebarea pe care si-o pun specialistii este daca nu cumva este prea tarziu ca rasa umana sa se mai salveze si sa nu fie inlocuita de roboti si masinarii coordonate de inteligenta artificială. Si iata de ce:
-
Șocante și îngrozitoare - 44 de statistici din 2024 care sunt aproape prea nebunești pentru a fi crezute
Autorul american Michael Snyder rezumă statisticile din 2024 care sunt șocante. De la mărimea datoriei naționale a Americii și datoria totală a gospodăriilor americanilor, la scăderea numărului de spermatozoizi și cât de mult se umple creierul nostru cu plastic.
-
Producătorii de carne de porc folosesc Terapia Genică pe bază de ARNm pe animale încă din 2018
Dr. Joseph Mercola, medic osteopat, evită carnea de porc din 2018. Mercola are o abordare a stării de bine „la nivelul întregii persoane", ajutându-și pacienții să dezvolte atitudini și stiluri de viață care îi pot ajuta să preia controlul asupra sănătății lor. Acesta este motivul pentru care îi îndeamnă și pe aceștia să evite consumul de carne de porc.
-
Wall Street Journal: "Trump aduce după el o lume post-europeană"
„Statele Unite se pregătesc pentru o lume post-europeană", după ce Trump „a înțeles că Europa a abdicat de la rolul ei în istorie", opinează The Wall Street Journal.
-
Marea Aliniere începe în 21 ianuarie si se incheie pe 28 februarie când șapte planete se vor vedea pe cerul noptii
În seara zilei de 28 februarie 2025, toate celelalte șapte planete din sistemul solar vor apărea pe cerul nopții în același timp: Saturn, Mercur, Neptun, Venus, Uranus, Jupiter și Marte se vor alinia într-un rând ordonat - o sărbătoare magnifică pentru ochi, cunoscută sub numele de marea aliniere planetară.
-
Elon Musk îl ia la woke pe Justin Trudeau: "Fată, nu mai are importanță ceea ce spui!"
Miliardarul Elon Musk, unul dintre apropiații lui Donald Trump, i s-a adresat premierului canadian demisionar Justin Trudeau (53 de ani), într-un comentariu pe rețeaua de socializare X, cu apelativul „fată", în scandalul generat de intenția lui Trump de „anexare" a Canadei.
-
Micutzu a reacționat în cazul mașinii lui Popovici: "Suveranisto-globaliști, globalisto-suveraniști, vă felicit... și vă pup din Tenerife!"
David Popovici (20 de ani), campion olimpic la înot la Jocurile de la Paris din 2024, a fost invitat la podcastul MCN moderat de Cosmin Nedelcu, cunoscut sub numele de Micutzu, unde a recunoscut că și-a achiziționat recent o mașină de lux, este vorba despre un Porsche Spyder, al cărui preț este de aproximativ 150.000 de euro.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Revoltă în Germania, după aderarea deplină a României și Bulgariei la Spațiul Schengen. „Dezastru pentru siguranța oamenilor în Europa"
- 2.Descoperirea unui misterios sarcofag egiptean cutremură lumea arheologică
- 3.Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
- 4.Experimentul care dă fiori Europei: cu un laptop și un smartphone, un expert IT a dezvăluit riscurile panourilor fotovoltaice
- 5.Grupul Rockefeller face profeții spectaculoase: "Națiuni considerate fără speranță, precum Portugalia și Grecia, sunt acum luminile continentului"
- 6.Rusia șochează lumea medicală: a reușit dezvoltarea unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer!
- 7.Mașina care bate toate recordurile și costă doar 15.000 de dolari se vinde deja pe piața din China si vine in Europa.
- 8.Fost deputat PSD și șef al PUSL Vrancea i-a zburat creierii cu cinism unui tânăr aflat pe domeniul său de vânătoare
- 9.Am intrat în spatiul Schengen si nu prea. Care sunt statele care au reintrodus controale la frontiere
- 10.Boala Ursulei von der Leyen are legatura cu vaccinurile mARN Covid. Pe 6 ianuarie 2025 are termen in procesul legat de SMS-urile cu Alfred Bourla de la Pfizer
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu