ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Nucleul Pământului și-a oprit rotația cu doar câteva săptămâni înainte de marile cutremure din Turcia!

Postat la: 09.02.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Potrivit unui studiu publicat luni, nucleul Pământului, care poate fi considerat o "planetă în interiorul planetei", nu se mai roteşte şi chiar s-a întors în sens invers, relatează AFP. Această descoperire a oamenilor de știință vine cu doar câteva săptămâni înainte de marele cutremur din Turcia.

Directorul științific al INFP, Mircea Radulian, a explicat că oprirea rotației nucleului Pământului ar putea produce cutremure, dar în interiorul planetei.

Din păcate, oamenii de știință nu pot studia în profunzime nucleul Pământului și nu pot fi 100% siguri că mișcarea acestuia nu are impact asupra cutremurelor de suprafață.

"Deci în mijlocul Pământului este un nucleu solid, metalic, foarte, foarte solid, foarte dens și deasupra lui este un alt nucleu, o altă pătură care se comportă lichid.

În mișcarea de rotație a Pământului se creează niște curenți acolo. În acest nucleu lichid, se creează un câmp magnetic, cel mai puternic din tot sistemul solar.

Pentru că pământul este o planetă cu adevărat dinamică. Noi spunem că este o planetă vie pentru că ea e tot timpul într-un dinamism.

Inclusiv acest nucleu ca o sferă acolo oarecum metalică stă în mijlocul Pământului și ea se rotește totuși odată cu cu Pământul.

Însă în același este şi cuplată cu restul Pământului pentru că are un defazaj față de ce se întâmplă în afara ei.

Astfel încât, ușor-ușor din această cauză la moment dat se micșorează în direcția normală de rotație și la un moment dat se oprește.

După aia e antrenată din nou şi revine la mișcarea de rotație. Pentru mine rămâne o întrebare pentru că faptul că el își schimbă rotația, având în vedere că avem de-a face mai mult sau mai puțin cu o sferă, m-aş fi așteptat să nu aibă un efect deosebit asupra câmpului magnetic sau restul Pământului.

Însă din ce am înțeles acest lucru este solid, dar el este totuși neomogen, deci nu este chiar ca o bilă, omogen. Și atunci faptul că e neomogen creează la un moment dat aceste schimbări de rotație, creează schimbări și în distribuția masei și până la urmă are efect și asupra întregului Pământ și asupra câmpului magnetic.

Dacă tu ai schimba puțin axa de rotație sau viteza de rotație, automat asta antrenează niște forțe în interiorul Pământului, care este o planetă în mare parte elastică, să zic, se comportă elastic.

Asta înseamnă că orice modificare care apare creează niște tensiuni în interior. Ar putea să se transforme în cutremure însă nu se pot produce decât în partea de scoarță, pentru că asta e singura care este rigidă. Restul se comportă cumva plastic", a explicat Mircea Radulian, directorul ştiinţific al INFP, în emisiunea Sinteza Zilei de la Antena 3 CNN.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE