Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Nu e nicio glumă: Ursula Von der Leyen tocmai a primit "Premiul Mondial pentru Pace și Libertate"!

Postat la: 27.07.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Puține personalități politice au făcut mai mult decât Von der Leyen pentru ca ucrainenii să continue să lupte - și să moară în număr mare - într-un război de uzură sângeros și inutil.

Vinerea trecută (21 iulie), o mulțime de avocați internaționali de profil înalt, directori de ONG-uri și politicieni s-au reunit la sediul ONU din New York pentru a participa la ceremonia de închidere a celui de-al 28-lea Congres Mondial de Drept, evenimentul bienal emblematic al Asociației Mondiale a Juriștilor (WJA), cu sediul în SUA. În timpul evenimentului, regele Spaniei, Felipe al VI-lea, și premierul canadian Justin Trudeau i-au înmânat președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen  "Premiul mondial pentru pace și libertate", pe care l-a primit în numele instituției pe care o conduce.

Ursula și-a început discursul de acceptare prin a sublinia istoria lungă și istorică a UE în ceea ce privește susținerea păcii în Europa:

"La sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, Europa era în ruină și cenușă, iar țările europene erau dușmani de moarte. Cinci dintre ele au decis să ierte. Nu să uite, ci să ierte. Au întins mâna Germaniei și altora și, în timp, le-au invitat înapoi în cercul democrațiilor. Cu o singură condiție: să facă tot ce este necesar pentru o pace dreaptă și durabilă, bazată pe statul de drept... Povestea Uniunii noastre este una a democrațiilor, tinere și vechi, care devin mai puternice împreună. Este povestea renașterii Germaniei și Italiei după război. Este povestea drumului Spaniei, Portugaliei și Greciei de la dictatură la democrație. Este povestea renașterii democratice după căderea Cortinei de Fier. Iar următorul capitol al acestei povești se scrie astăzi - în Ucraina, Moldova și Georgia, precum și în Balcanii de Vest."

În timp ce UE a jucat un rol important în promovarea păcii în Europa în anii săi de formare, Comisia UE de astăzi reprezintă o alegere bizară pentru un premiu pentru pace și libertate, acordat:

  • Este un participant la războiul prin procură care are loc în Ucraina și a înarmat direct forțele ucrainene prin intermediul Facilității Europene pentru Pace, numită în mod orwellian (mai multe despre acest lucru mai târziu);
  • A impus Rusiei unsprezece runde de sancțiuni, în mare parte autoimpozabile, care au paralizat industria germană și italiană și care subminează sănătatea economică a întregului bloc comunitar;
  • De asemenea, în ultimii ani nu a fost un apărător fervent al libertății. Pentru început, în iunie 2021 a pus în aplicare pașaportul pentru vaccinuri "Green Pass", care a fost folosit de guvernele statelor membre ale UE pentru a priva milioane de cetățeni UE nevaccinați de drepturile și libertățile lor fundamentale pe baza unui vaccin care nu a împiedicat transmiterea COVID-19 și pe care Organizația Mondială a Sănătății ar dori acum să îl transforme într-un standard global. De asemenea, este pe cale să declare un război total împotriva libertății de exprimare pe internet.

Congresul mondial de drept este uneori numit "Davosul dreptului". Premiul său mondial pentru pace și libertate este cea mai înaltă distincție a WJA, acordată persoanelor sau instituțiilor care s-au distins aparent în promovarea "păcii prin intermediul statului de drept". Este uneori descris ca fiind Premiul Nobel al dreptului internațional.

Probabil că acest lucru este mai puțin complementar decât s-a dorit. La urma urmei, adevăratul Premiu Nobel pentru Pace a fost acordat atât pacificatorilor, cât și războinicilor în serie, inclusiv, cel mai notoriu, lui Henry Kissinger, pentru contribuția sa la "încheierea războiului și restabilirea păcii în Vietnam". Barack Obama a primit, de asemenea, un Nobel pentru că nu a făcut literalmente nimic în primele sale nouă luni de mandat. El va continua apoi să semene haos în cel puțin șapte țări, autorizând în acest proces de zece ori mai multe atacuri cu drone decât predecesorul său, George W. Bush, inclusiv împotriva cetățenilor americani.

De asemenea, puține personalități politice au făcut mai mult decât Von der Leyen pentru a-i face pe ucraineni să lupte într-un război sângeros pe care nu au nicio șansă de a-l câștiga. După cum a raportat Responsible Statecraft săptămâna trecută, Kievul pur și simplu nu are resursele umane sau infrastructura fizică pentru a-și atinge obiectivele:

Oricât de neplăcută ar fi pentru toți susținătorii Ucrainei, cea mai prudentă cale de urmat pentru Zelensky ar putea fi acum să caute un acord negociat care să păstreze cât mai multă libertate și teritoriu pentru Kiev. Încheierea războiului acum ar pune capăt morții și rănilor pentru zeci de mii de luptători curajoși și eroici ai Ucrainei - bărbați și femei de care Kievul va avea nevoie pentru a-și reconstrui țara odată ce războiul se va încheia.

Dar Europa și SUA se mențin ferme, chiar și în timp ce liderii din ce în ce mai multor țări nealiniate, inclusiv Brazilia, Mexic, Indonezia și China, cer o încetare imediată a focului. În timp ce NATO poate că nu are o strategie viabilă de ieșire, VdL se teme că o încetare a focului ar consolida câștigurile teritoriale realizate de Rusia începând cu februarie 2022, ca și cum această soartă ar putea fi cumva evitată în acest stadiu. După cum notează articolul din RS, "este puțin probabil ca Ucraina să evacueze militar Rusia de pe teritoriul său, indiferent de câți oameni ar alimenta în luptă".

Von der Leyen are și alte preocupări, inclusiv amenințarea pe care o înțelegere negociată ar putea-o reprezenta pentru planurile grandioase de reconstrucție ale SUA-UE pentru Ucraina, în care, parafrazându-l pe Julian Assange, potențiale trilioane de dolari din fondurile contribuabililor vor fi spălate prin Ucraina și vor ajunge din nou în mâinile unei elite transnaționale de securitate.

Iată Von der Leyen de la sfârșitul lunii mai: O încetare a focului ar fi în mod inerent instabilă și ar destabiliza regiunea de-a lungul liniei de contact. Nimeni nu ar investi sau reconstrui, iar conflictul ar putea reizbucni în orice moment. Nu. O pace justă trebuie să aibă ca rezultat retragerea forțelor rusești și a echipamentelor lor de pe teritoriul Ucrainei.

De când Von der Leyen a rostit aceste cuvinte, mult așteptata contraofensivă a Ucrainei a venit și a dispărut aproape în totalitate, fără a obține aproape nimic, în afară de o escaladare masivă a numărului de victime ucrainene. După cum a relatat duminică Wall Street Journal, "Când Ucraina și-a lansat marea contraofensivă în această primăvară, oficialii militari occidentali știau că Kievul nu avea toată pregătirea sau armele, de care avea nevoie pentru a alunga forțele rusești. Dar au sperat că curajul și ingeniozitatea ucraineană vor duce la bun sfârșit. Nu au reușit." Și totuși, mașina de tocat carne continuă să macine.

Este interesant faptul că premiul pentru pace și libertate al Comisiei nu a atras aproape deloc atenția presei occidentale. Poate că MSM a considerat că este o poveste prea farsă pentru a o acoperi. Dar a fost abordată în alte părți, inclusiv într-un articol de opinie al jurnalistului și conferențiarului britanic Mark Blacklock în Global Times, organul guvernamental de limbă engleză din China. Blacklock califică drept "ciudată" ultima alegere a WJA pentru premiul WJA:

În discursul său de acceptare, [Von der Leyen] a vorbit despre războiul dintre Ucraina și Rusia, citând din Carta ONU pentru a declara că țările ar trebui să se abțină de la "utilizarea forței împotriva integrității teritoriale sau independenței politice a oricărui stat".

Atunci de ce Comisia Europeană, brațul executiv al Uniunii Europene, a pus la cale în mod deliberat o metodă de eludare a propriilor controale și echilibre interne - concepute pentru a împiedica UE să distribuie ajutor militar țărilor din afara blocului - pentru a permite trimiterea de arme și muniții în valoare de miliarde de euro din țările sale membre?

Facilitatea europeană pentru pace (EPF), denumită în mod nesincer, a fost creată de UE în 2021 pentru a finanța inițiative menite să evite războaiele și să încurajeze pacea în alte țări și să consolideze securitatea internațională. A fost necesară deoarece UE nu are voie să finanțeze ea însăși acțiuni militare. Bugetul inițial al EPF, de 5,5 miliarde de euro (6,1 miliarde de dolari), a fost menit să ramburseze parțial cele 27 de țări membre ale sale pentru costul armelor letale, al munițiilor și al altor echipamente militare furnizate altor națiuni în aceste scopuri. Acum, bugetul se ridică la 12 miliarde de euro (13,5 miliarde de dolari) și a fost reorientat, astfel încât poate fi folosit acum pentru a ajuta Ucraina. Deja, 4,6 miliarde de euro (5,1 miliarde de dolari) au fost alocate Kievului, iar săptămâna trecută, șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a prezentat planurile de a trimite 20 de miliarde de euro (22,3 miliarde de dolari) Ucrainei în următorii patru ani. Acest război marchează prima dată când UE a furnizat în acest mod arme letale unei țări terțe.

Comisia este în curs de a înființa o platformă de achiziții publice pentru ca națiunile UE să achiziționeze în comun arme, argumentând că punerea în comun a cererii va permite membrilor UE să obțină condiții mai bune de la furnizori - așa cum s-a întâmplat în cazul platformei de achiziții de vaccinuri COVID-19 a Comisiei. Știți, cea în care termenii și condițiile - cel puțin cele care s-au infiltrat în sfera publică, în ciuda eforturilor Pfizer, BioNtech și ale Comisiei - s-au înrăutățit progresiv pe măsură ce trecea timpul, chiar și în timp ce comenzile Comisiei creșteau în dimensiuni. Așa este: cu cât Comisia cumpăra mai multe vaccinuri, cu atât plătea mai mult pe unitate.

Acum, statele membre ale UE sunt inundate cu sute de milioane de vaccinuri COVID-19 pe care nimeni nu le dorește. Numai Germania a aruncat la gunoi 83 de milioane de doze de vaccinuri împotriva coronavirusului, la un cost estimat la 1,6 miliarde de euro, și mai are încă 120 de milioane de doze care stau degeaba în depozitele din întreaga țară. Cu toate acestea, Germania, la fel ca toate celelalte state membre ale UE, trebuie să continue să cumpere mai multe vaccinuri până în 2028. În același timp, Ministerul Sănătății din această țară a anunțat recent că reduce drastic un program de 100 de milioane de euro pentru cercetarea privind leziunile de lungă durată ale Covidiei și post-vaccinale, precum și pentru sprijinirea celor afectați, ca parte a noii campanii de austeritate a Berlinului.

Practicile de achiziție de vaccinuri ale Comisiei VdL fac acum obiectul a două investigații ale Parchetului European (EPPO). După cum a relatat recent săptămânalul belgian de știri Le Vif, la sfârșitul lunii iunie, EPPO a preluat o plângere penală depusă de Frédéric Baldan, un lobbyist belgian, la Liège, împotriva Von der Leyen pentru, printre altele, "distrugere de documente publice" (celebrele SMS-uri dintre VdL și directorul general al Pfizer, Albert Bourla) și "corupție". Pentru toate problemele sale, firma de lobby a lui Baldan, CEBiz, a fost suspendată din registrul european al lobbyiștilor, deși acreditarea sa fusese reînnoită în aprilie.

Dar am divagat. Să revenim la premiul WJA, care, așa cum sugerează și titlul său, este menit nu doar să onoreze angajamentul destinatarului pentru pace, ci și pentru libertate. Și acesta este un alt aspect pentru care Comisia VdL nu pare să aibă prea multă considerație. După cum am raportat în urmă cu câteva săptămâni, peste exact o lună (25 august), Actul privind serviciile digitale al Uniunii Europene, sau DSA, va intra pe deplin în vigoare. De la acea dată, toate "platformele online foarte mari" (VLOP) și "motoarele de căutare online foarte mari" (VLOSE) vor fi obligate să elimine rapid de pe platformele lor conținutul ilegal, discursul instigator la ură și așa-numita dezinformare. În caz contrar, acestea riscă amenzi de până la 6% din veniturile lor anuale globale:

Așadar, cine va defini în UE ce înseamnă de fapt dezinformare sau dezinformare? Cu siguranță, aceasta va fi sarcina unui organism de reglementare independent sau a unei autorități judiciare cu cel puțin parametri procedurali clari și cu puține sau niciun conflict de interese. Cel puțin asta este ceea ce se speră. Dar nu.

Cea care va decide în ultimă instanță ce constituie dezinformare sau dezinformare, probabil nu doar în UE, ci în mai multe jurisdicții din întreaga lume, va fi Comisia Europeană. Exact, ramura executivă a UE, avidă de putere, plină de conflicte de interese și condusă de Von der Leyen. Aceeași instituție care este în curs de dinamitare a viitorului economic al UE prin sancțiunile sale nesfârșite împotriva Rusiei și care este împotmolită în Pfizergate, unul dintre cele mai mari scandaluri de corupție din cei 64 de ani de existență. Acum, Comisia vrea să ducă cenzura în masă la niveluri nemaiîntâlnite în Europa cel puțin din ultimele zile ale Războiului Rece.

La sfârșitul anului trecut, Electronic Frontier Foundation a avertizat că DSA, în forma sa actuală, ar putea avea "un impact negativ semnificativ asupra drepturilor utilizatorilor, în special asupra vieții private și a libertății de exprimare". Și, după cum notează American Civil Liberties Union (ACLU), libertatea de exprimare și presa liberă sunt pietrele de temelie ale oricărei democrații liberale autentice. Iar Comisia Europeană este pe cale să consacre un regim de cenzură care amenință să pună capăt libertății de exprimare în Europa și care ar putea ajunge chiar să se extindă la nivel mondial. Cu toate acestea, aceeași Comisie tocmai a câștigat Premiul Mondial pentru Pace și Libertate. Încă o dată, Orwell se va răsuci în mormânt.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE