Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Noul curent al transumanismului: Este pregătită omenirea pentru clonarea digitală a celor decedați?

Postat la: 08.01.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Posibilitatea de a sta de vorbă cu o persoană decedată nu mai ține de domeniul științifico-fantasticului sau de abordările pseudo-științifice. Grație dezvoltării inteligenței artificiale, clonarea digitală a unei persoane decedate este posibilă. Problema ține de etică și de modul în care poate fi privită această abordare. Pentru unii poate fi o mângâiere, în timp ce mulți o privesc ca pe un coșmar.

Un studiu semnat de Dr. Masaki Iwasaki, profesor asistent la Universitatea de Drept din Seul, studiu publicat recent în revista Asian Journal of Law and Economics, abordează această problemă prin prisma opiniei publice. Mai exact, Dr. Iwasaki a realizat un sondaj în care a intervievat 222 de cetățeni din SUA, un grup țintă în care au fost incluse toate categoriile sociale.

Celor intervievați le-a fost oferit un scenariu fictiv, în care o persoană de sex feminin, cu vârsta de circa 20 de ani, a decedat în urma unui accident rutier. Părinții și prietenii victimei sunt de acord ca aceasta să fie clonată digital, însă este neclar dacă femeia și-a dat acordul prealabil în acest sens. Ulterior, au fost create alte două scenarii, unul în care victima își dăduse acordul pentru procedură, altul în care nu o făcuse.

S-a dovedit că, pentru cei mai mulți, opinia prealabilă a victimei constituie factorul major în luarea unei decizii. Astfel, 97% dintre cei intervievați au susținut că o clonare de acest gen nu este etică, atâta vreme cât nu există un acord al persoanei care a decedat. În schimb, 58% consideră că procedura poate fi pusă în aplicare, dacă victima fusese de acord cu așa ceva.

În schimb, privind conceptul în general, 59% dintre subiecți au răspuns că nu sunt de acord cu o astfel de clonare digitală, în timp 40% au subliniat că procedura este total inacceptabilă și că ar trebui interzisă.

Ideea este că, așa cum spuneam la început, clonarea digitală este deja posibilă. Deja se discută despre readucerea digitală la viață a unor actori faimoși (spre. Ex. James Dean), în timp ce, grație companiei britanice Coachvox AI, circa 150 de persoane și-au creat deja clone digitale. Iar asta înseamnă că, așa cum era de așteptat, există destui oameni care ar fi de acord cu procedura.

În ce privește studiul lui Iwasaki, acesta arată că, în opinia majorității, opinia prealabilă a unei persoane este factorul cheie. Cât despre inserarea unei astfel de clauze în testament, se pare că acesta va fi trendul viitorului.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE