Noua teorie globalistă din lac în puț: Pământul a intrat în epoca Antropocenului!
Postat la: 12.07.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Sedimentele depuse la Lacul Crawford - un corp de apă mic, dar adânc, din provincia Ontario din Canada - oferă dovezi inconfundabile că în urmă cu aproximativ şapte decenii, Pământul a intrat într-un nou capitol geologic, influenţat de om - epoca Antropocenului, a anunţat marţi o echipă de cercetători.
Membrii Anthropocene Working Group (Grupul de Lucru pentru Antropocen, AWG) vor să-şi prezinte dovezile organismului ştiinţific internaţional care este responsabil cu denumirea erelor geologice din istoria Pământului.
Oamenii de ştiinţă au efectuat cercetări în 12 locuri din întreaga lume şi spun că Lacul Crawford, de lângă Toronto, este locul care a furnizat markeri geologici deosebit de convingători că epoca Antropocenului - în esenţă, epoca oamenilor - a sosit.
Termenul Antropocen, propus pentru prima dată în 2000 pentru a reflecta cât de profund a schimbat lumea activitatea umană, a devenit un cuvânt de interes academic folosit în mod obişnuit, care uneşte diferite domenii de studiu. Dar a existat un dezacord în cadrul comunităţii ştiinţifice cu privire la momentul în care a început această epocă propusă şi dovezile care să o demonstreze.
„Când 8 miliarde de oameni au, toţi, un impact asupra planetei, neapărat există o consecinţă", a spus Colin Waters, profesor onorific la Şcoala de Geografie, Geologie şi Mediu de la Universitatea din Leicester şi preşedinte al Grupului de Lucru pentru Antropocen. „Am intrat în această nouă stare a Pământului şi aceasta ar trebui să fie definită ca o nouă epocă geologică", a adăugat Waters.
AWG, un grup format în prezent din 35 de geologi, lucrează din 2009 pentru a face ca Antropocenul să fie parte a cronologiei oficiale a Pământului. Grupul a stabilit în 2016 că epoca Antropocenului a început în jurul anului 1950 - la începutul erei testelor cu arme nucleare, ale căror urme geochimice pot fi găsite în întreaga lume. De atunci, cercetătorii au luat în considerare 12 locuri ce ar putea oferi dovezile-cheie necesare pentru a susţine propunerea lor.
Plutoniul din testarea armelor nucleare în anii 1950 a oferit „un marker foarte clar" pentru tranziţia la Antropocen şi a fost însoţit de o creştere a consumului de combustibili fosili şi de îngrăşăminte, schimbări profunde în utilizarea terenurilor şi o scădere a biodiversităţii cauzată de agricultură, spune AWG. Prezenţa plutoniului şi a altor dovezi a fost găsită în probele de bază ale sedimentelor Lacului Crawford.
Epoca Antropocenului nu a fost încă recunoscută oficial de un organism ştiinţific numit Comisia Internaţională pentru Stratigrafie. Antropocenul, dacă va câştiga recunoaştere formală, ar urma epocII Holocenului, care a început acum 11.700 de ani, la încheierea ultimei ere glaciare. „În mod clar, biologia planetei s-a schimbat brusc" în ultimii 70 de ani, spune Waters, care este de părere că „nu ne putem întoarce acum în Holocen".
Straturile de sedimente depuse sub corpuri de apă şi în alte locuri pot oferi o înregistrare a modului în care, în timp, s-au schimbat condiţiile de mediu. Oamenii de ştiinţă au obţinut mostre de bază de sedimente de la Lacul Crawford şi mostre de sedimente, soluri, corali şi gheaţă din celelalte 11 locuri.
Sedimentul de la Lacul Crawford, spun cercetătorii, a arătat "un vârf de aur" care ilustrează o schimbare bruscă - în termeni geologici - şi ireversibilă a condiţiilor Pământului. Asemenea vârfuri de aur - care încheie oficial un capitol geologic şi deschid un altul - ar putea fi observate în roci, gheţari sau sedimente marine pentru mii de ani de acum înainte.
„Datele de la Lacul Crawford sunt reprezentative pentru schimbările care fac ca timpul de la mijlocul secolului al XX-lea să fie diferit din punct de vedere geologic de ceea ce a fost înainte şi să fie demn - credem noi - de vârful de aur", a spus Francine McCarthy, membru AWG şi profesor de ştiinţe ale pământului la Universitatea Brock din Canada.
Sedimentele lacului Crawford au oferit o înregistrare a schimbărilor accelerate care s-au desfăşurat în ultimele decenii, inclusiv urme de cenuşă produsă de arderea combustibililor fosili. Schimbările în compoziţia sedimentelor au reflectat, de asemenea, o gamă largă de alte efecte umane, inclusiv ploaia acidă, încălzirea globală şi pierderea biodiversităţii, au spus oamenii de ştiinţă.
Unii sugerează că Antropocenul a început în timpul revoluţiei industriale din secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea sau chiar mai devreme. Echipa AWG spune însă că schimbările mai profunde nu au avut loc decât în anii 1950, când creşterea rapidă a economiei şi a populaţiei a condus la creşterea emisiilor de gaze cu efect de seră şi când radionuclizii din testarea armelor s-au infiltrat şi în sol şi în sedimente, în corali, inele de copaci şi gheţari.
„Aceşti radionuclizi, în special plutoniul, au amprenta efectivă la începutul anilor 1950 în materialele geologice din întreaga lume oferind un marker radioactiv care va persista timp de peste 100.000 de ani", a declarat Andrew Cundy, membru AWG şi profesor de radioactivitate a mediului la Universitatea Southampton în Marea Britanie.
Dezbaterea, însă, continuă. „Sunt puţin sceptic în ceea ce priveşte exerciţiul, deoarece este ca şi cum am încerca să stabilim o dată exactă pentru un proces care s-a desfăşurat pe o perioadă de peste 50.000 de ani, poate peste 100.000, pe măsură ce oamenii s-au extins pe întreaga planetă", a declarat Bill Laurance, biolog la Universitatea James Cook din Australia.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Politico: O bombă radioactivă cu ceas îl așteaptă pe Trump sub gheața Groenlandei
În sălbăticia înghețată a Groenlandei, un secret radioactiv doarme sub gheață - și ar putea fi o durere de cap pentru Donald Trump dacă președintele ales al SUA își va pune în aplicare amenințarea de a prelua controlul asupra vastei insule arctice, relatează Politico.
-
Iranul dezvăluie existenţa unei instalaţii subterane de nave „în apele din sudul" ţării
Forţa maritimă a Gardienilor Revoluţiei- armata de elită a regimului de la Teheran - a dezvăluit sâmbătă o instalaţie subterană de nave situată „în apele din sudul" ţării, potrivit unor imagini difuzate de televiziunea de stat.
-
Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză: Câştigul salarial mediu net lunar va creşte cu 6,2% în 2025. Câştigul real se va majora cu 1,6%
Câştigul salarial mediu net lunar se va majora în 2025 cu 6,2%, până la 5.355 lei, iar cel real va creşte cu 1,6%, conform Prognozei 2024-2028, varianta de toamnă, a Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză.
-
Un „mini cabinet" britanic secret face planuri pentru a lucra cu imprevizibilul Trump
Adevărul fundamental despre Donald Trump, la nivel guvernamental, dar și în rândul liderilor din afaceri și armată din Marea Britanie, este acela că, indiferent de ce s-ar întâmpla, Trump nu este previzibil. Acest lucru este valabil și acum.
-
CIA a declasificat o carte despre cum va sfârși lumea
O carte clasată de CIA timp de peste 50 de ani aduce în prim-plan o teorie surprinzătoare despre sfârșitul lumii. „The Adam and Eve Story" (Povestea lui Adam și Eva), scrisă de Chan Thomas, fost angajat al Forțelor Aeriene ale SUA și cercetător în fenomenele OZN, conține o ipoteză apocaliptică care a fost reținută de agenție până acum câțiva ani.
-
Vladimir Tismăneanu îl ironizează pe Călin Georgescu: „Împerecherea dintr o camaradă de cuib și un tovarăș de organizație de bază a generat venirea pe lume a Mântuitorului securist"
Vladimir Tismaneanu, istoric al comunismului şi profesor de ştiinţe politice la Universitatea Maryland din SUA, l-a numit pe Călin Georgescu, într-o postare pe Facebook, „Mesia cu epoleți", ironizându-l pe fostul finalist prezidențial după dezvăluirile legate de trecutul legionar al mamei sale.
-
Bombardamente, în loc de armistițiu. Armata israeliană a lovit în Gaza, după ce Hamas a blocat intrarea în vigoare a acordului de încetare a focului
Armata Israeliană (IDF) susține că avioanele sale de luptă efectuează un val de atacuri aeriene în Fâșia Gaza. Mai multe detalii vor fi furnizate ulterior, adaugă armata, citată de Times of Israel.
-
Trăsnet în economia globală: Rezerva Federală a SUA se retrage din grupul pentru gestionarea riscurilor climatice în sistemul financiar
Rezerva Federală a SUA (Fed) a anunţat vineri că s-a retras din reţeaua globală de bănci centrale şi autorităţi de reglementare care explorează modalităţi de a supraveghea riscurile climatice în sistemul financiar.
-
Româncă din Germania, scandalizată de prețurile identice cu cele din țară
O româncă stabilită de ani buni în Germania a stârnit un val de reacții în mediul online după ce a făcut o comparație între prețurile din Germania și cele din România. Revoltată de ceea ce consideră a fi o nedreptate pentru românii care trăiesc acasă
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Descoperirea unui misterios sarcofag egiptean cutremură lumea arheologică
- 2.Grupul Rockefeller face profeții spectaculoase: "Națiuni considerate fără speranță, precum Portugalia și Grecia, sunt acum luminile continentului"
- 3.Franța pe cale de a deveni o superputere a aurului datorită unei descoperiri revoluționare
- 4.Practică cu adevărat șocantă: soldații nord-coreeni, aliați ai Rusiei în Ucraina, recurg la metode îngrozitoare de identificare a minelor
- 5.Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
- 6.Mașina care bate toate recordurile și costă doar 15.000 de dolari se vinde deja pe piața din China si vine in Europa.
- 7.Fost deputat PSD și șef al PUSL Vrancea i-a zburat creierii cu cinism unui tânăr aflat pe domeniul său de vânătoare
- 8.Boala Ursulei von der Leyen are legatura cu vaccinurile mARN Covid. Pe 6 ianuarie 2025 are termen in procesul legat de SMS-urile cu Alfred Bourla de la Pfizer
- 9.Timp de 500 de ani am privit lumea în mod incorect. Această hartă premiată este cea mai precisă imagine a Pământului creată vreodată
- 10.Cinci greșeli prin care le oferiți acces hackerilor la datele personale și bancare stocate pe dispozitivele mobile
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu