ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Nou proiect științific pentru a comunica cu civilizații extraterestre avansate: planul e total diferit față de ceea ce a încercat omenirea până acum

Postat la: 03.08.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Omenirea caută viață extraterestră de zeci de ani și încearcă să comunice cu civilizații potențial avansate de dincolo de stele. Până în prezent, SETI (search for extraterrestrial intelligence) și METI (messaging extraterrestrial intelligence) nu au reușit să găsească viață inteligentă în univers.

Totuși, suntem la început, iar eforturile noastre se vor intensifica de îndată ce noile progrese tehnologice ne vor permite. Nu este vorba doar de a ajunge pe planete unde civilizațiile extraterestre ar putea prospera cu ajutorul navelor spațiale. Este vorba, de asemenea, despre comunicarea la distanțe uriașe folosind metode extrem de avansate.

Odată cu apariția unor produse de inteligență artificială generativă precum ChatGPT, doi oameni de știință propun utilizarea modelelor de limbaj AI pentru a vorbi cu civilizațiile extraterestre. Pentru a transmite modelele AI personalizate civilizațiilor extraterestre, ar trebui să dezvoltăm noi metode de comunicare, cum ar fi lasere puternice, pentru a transmite datele în spațiu.

Astronomul Franch Marchis de la Institutul SETI și cercetătorul Ignacio G. Lopez-Francois de la NASA au scris o propunere în Scientific American (via Futurism) privind utilizarea modelelor AI pentru a contacta civilizațiile extraterestre.

Ideea este că un model personalizat de inteligență artificială ar permite extratereștrilor să afle mai multe despre civilizația și planeta noastră, după ce mai întâi decodifică și înțeleg respectiva inteligență artificială.

"Aceasta este o idee radicală și potențial riscantă, deoarece extratereștrii neprietenoși ar putea utiliza aceste informații în mod abuziv", spun oamenii de știință. "Cu toate acestea, este o discuție care merită începută, date fiind descoperirile recente".

Problema cu modelele actuale de inteligență artificială este că acestea nu sunt perfect fiabile. Ele pot halucina informațiile. Nu poți trimite pur și simplu o versiune a ChatGPT în spațiu și apoi să te bazezi pe ea pentru a transmite extratereștrilor informații corecte despre specia noastră. De asemenea, modelele lingvistice mari pe care le folosim pe Pământ necesită multe resurse și spațiu de stocare.

În schimb, Marchis și Lopes-Francois propun utilizarea unor modele lingvistice mai mici, cu sursă deschisă. Llama-3-70B de la Meta și Mixtral 8x22B de la Mistral AI ar putea funcționa, cu condiția să fie antrenate pentru această sarcină specifică. Acestea ar trebui să conțină cunoștințe generale despre umanitate și să răspundă la întrebări despre aceasta.

Cerințele privind datele sunt o problemă. Llama-3-70B măsoară 130 GB în dimensiune. Oamenii de știință propun utilizarea unei tehnici numite cuantizare pentru a reduce dimensiunea AI la doar câțiva gigabytes. De asemenea, inteligența artificială ar trebui să funcționeze singură, fără acces la internet.

Cercetătorii propun utilizarea metodelor de comunicare actuale pentru a transmite IA de tip ChatGPT către civilizațiile extraterestre. Una dintre ele implică comunicarea radio. Lunar Reconnaissance Orbiter al NASA poate transmite date la o viteză de până la 100 Mbps.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE