ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Nimeni nu banuia ca există o legătură directă între consumul de carne și o boală cronică foarte raspandită

Postat la: 26.08.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Consumul regulat de carne roșie neprocesata, dar și procesată (în special) este asociat cu un risc mai mare de diabet de tip 2, potrivit unei analize a datelor din 31 de studii publicate în revista The Lancet Diabetes & Endocrinology, informează CNN.

Studiul (care este cel mai cuprinzător de până acum) arată legătura dintre carnea procesată și carnea roșie neprocesată cu diabetul de tip 2, a declarat autorul principal al studiului, Dr. Nita Forouhi, profesor de sănătate și nutriție a populației la Universitatea din Cambridge din Marea Britanie.

Diabetul de tip 2, o afecțiune cronică care apare atunci când glicemia este în mod regulat prea mare, este cel mai frecvent tip de diabet, potrivit Institutului Național de Diabet și Boli Digestive și Renale. Dacă nu este gestionat, diabetul de tip 2 poate duce la probleme precum boli de inimă, accident vascular cerebral și boli de rinichi.

Există mai multe întrebări despre carne care trebuie puse, cum ar fi riscul păsărilor de curte și posibilele efecte ale diferitelor metode de gătit, a spus Dr. Hilda Mulrooney, lector în nutriție și sănătate la Universitatea Metropolitană din Londra. Ea nu a fost implicată în studiu.

Dar noua cercetare se aliniază cu ghidurile nutriționale actuale, care recomandă reducerea consumului de carne, a spus Mulrooney. Studiul a fost observațional, așa că cercetătorii nu au putut concluziona dacă consumul de carne a fost cauza directă a diabetului, a spus Mulrooney. Dar legătura a fost puternică, a spus Forouhi, menționând că "aceste descoperiri au fost consistente între populațiile din diferite regiuni și țări ale lumii".

Cercetătorii au analizat date de la aproape 2 milioane de oameni din 20 de țări. Echipa a luat în considerare, de asemenea, factori precum "calitatea dietei, activitatea fizică, fumatul, aportul de alcool, aportul de energie și indicele de masă corporală care ar putea afecta rezultatele și care altfel ar putea exagera sau masca relația dintre carne și diabetul de tip 2", a adăugat Forouhi.

Cu toate acestea, datele nu au permis cercetătorilor să țină cont de alte lucruri care ar putea contribui la diabetul de tip 2, inclusiv istoricul familial, rezistența la insulină și circumferința taliei, potrivit Dr. Duane Mellor, dietetician și purtător de cuvânt al Asociației Britanice de Dietetică și membru universitar onorific la Universitatea Aston din Marea Britanie. El nu a fost implicat în cercetare.

Acești factori sunt mai puternic asociați cu riscul de a dezvolta diabet decât factorii pe care cercetătorii au reușit să-i ia în considerare, a adăugat el într-un comunicat de presă. "Este posibil ca riscul crescut asociat cu consumul de carne procesată și roșie să fie rezultatul acestor alți factori de confuzie", a spus Mellor.

Chiar și cu aceste limitări, dovezile din noul studiu și recomandările dietetice actuale fac un caz puternic pentru reducerea cărnii, a spus Mulrooney. "Consumul de carne depășește în general îndrumările dietetice", a spus ea. "Îndrumările dietetice actuale recomandă, de asemenea, înlocuirea cărnii roșii și procesate cu carne precum carnea de pasăre, pe lângă reducerea consumului general de carne folosind alternative precum mazăre, fasole, linte și tofu".

Deși nu există încă cercetări clare cu privire la legătura dintre consumul de păsări de curte și riscul de diabet de tip 2, studiul recent a arătat că înlocuirea cărnii roșii și a cărnii procesate cu carne de pasăre a dus la un risc redus de a dezvolta diabet de tip 2, a adăugat Mulrooney.

"Este bine cunoscut faptul că, în general, carnea procesată disponibilă, cum ar fi șunca, cârnații, slănina, hot dog-ul, salamul sau pepperoni, este foarte procesată, conținând aditivi chimici, precum și bogată în sare, făcându-le nesănătoase pentru o gamă largă de afecțiuni de sănătate", a spus Forouhi.

Există multe modalități de a reduce, inclusiv "consumul acestor cărnuri mai rar, porții mai mici sau schimbarea lor cu alimente alternative bogate în proteine", a adăugat ea. Și, pe lângă faptul că se străduiesc să aibă o dietă bogată în legume, fructe, nuci și fasole, persoanele îngrijorate de diabet ar trebui să se asigure că încorporează exerciții fizice regulate, a spus Mellor.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE