Nilul ascunde un mister care a nedumerit oamenii timp de mii de ani
Postat la: 21.01.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Nilul curge pe o distanță de peste 6.650 de kilometri până când se varsă în Marea Mediterană. Timp de mii de ani, acest fluviu a fost o sursă de irigații și a transformat zona aridă din jurul său în terenuri agricole luxuriante. Astăzi, Nilul continuă să servească drept sursă de irigații, fiind și o importantă rută de transport și de comerț.
Care este sursa fluviului Nil? Deși ar putea părea o întrebare simplă, originea unui dintre cele mai fascinante fluvii de pe planeta Pământ a nedumerit oamenii de mii de ani. Chiar și astăzi, într-o epocă a sateliților și a cunoștințelor geofizice, enigma sursei Nilului nu este încă atât de simplă pe cât s-ar putea presupune.
Răspunsul simplu este că fluviul Nil are două surse principale: Nilul Albastru din Etiopia - care contribuie cu două treimi din debitul total al Nilului - și Nilul Alb din Marile lacuri africane și de dincolo de acestea. Cu toate acestea, dacă facem câțiva pași înapoi în istorie, vom vedea că lucrurile sunt ceva mai puțin clare.
Romanii au încercat să găsească sursa Nilului într-o misiune lansată de împăratul Nero între anii 60 și 61 d.Hr.
Vechii romani aveau proverbul „Nili caput quaerere", care, în latină înseamnă „să cauți capul Nilului". Acesta era folosit ca să descrie o năzuință nebunească de a atinge imposibilul sau irealizabilul.
Vechii romani au încercat să găsească sursa Nilului într-o misiune inițiată de împăratul Nero în anii 60 și 61 î.Hr. Cu ajutorul unor ghizi etiopieni, un mic grup de gărzi personale ale împăratului s-au îndreptat spre Africa, de-a lungul Nilului, spre necunoscut.
Este incert în ce punct s-a sfârșit investigația lor, deși se spune că aceștia au ajuns la un curs de apă important, despre care se crede că ar fi sursa fluviului. Unii spun că ar fi vorba de un defileu în apropiere de Juba, în actualul Sudan de Sud, în timp ce alții cred că au ajuns mai la sud, în Uganda, în jurul cascadei Murchison.
În orice caz, în cele din urmă nu au reușit să rezolve misterul. Nero s-a sinucis în anul 68 d.Hr. și se pare că această căutare a fost eliminată de pe ordinea de zi, după ce aceștia au exclus posibilitatea de a invada Africa dincolo de Egiptul roman.
Înainte de romani, vechii egipteni au fost dornici să găsească originea Nilului - nu în ultimul rând pentru că civilizația egipteană se baza pe apele sale pentru irigarea solului și pentru a servi drept cale de transport.
Se crede că aceștia au urmărit Nilul până la Khartoum, în Sudan, explicând că sursa sa este Nilul Albastru din lacul Tana al Etiopiei. O expediție ordonată de faraonul Ptolemeu al II-lea Philadelphus, care a condus Egiptul în secolul al III-lea î.Hr., ar fi determinat că sursa Nilului Albastru ar putea proveni din munții Etiopiei. Nu a existat însă nicio dovadă că egiptenii au explorat Nilul Alb.
În prezent, se știe în mare parte că Nilul are două surse: Nilul Albastru și Nilul Alb, care se întâlnesc în capitala sudaneză Khartoum înainte de a continua spre nord, în Egipt. Nilul Albastru izvorăște dinspre est în lacul Tana din Etiopia, în timp ce Nilul Alb apare din jurul lacului Victoria, ieșind la Jinja, în Uganda.
Acesta este motivul pentru care lacul Victoria, cel mai mare lac din Africa din punctul de vedere al suprafeței, este adesea considerat ca fiind sursa Nilului. Cu toate acestea, chiar și acest aspect este mai complex decât pare la prima vedere. Într-un articol din 2016, publicat în revista Geographical, renumitul aventurier Sir Christopher Ondaatje a explicat faptul că lacul Victoria în sine este un rezervor alimentat de alte râuri.
În 1996, Ondaatje s-a aventurat într-o expediție prin Africa, cu scopul de a localiza sursa fluviului Nil. Acesta a descoperit că apele lacului Victoria se varsă în lacul Albert. Nilul Alb nu izvorăște direct din lacul Albert, ci din râurile Kagera și Semliki, care provin din Munții Ruwenzori din Republica Democratică Congo. În cele din urmă, susținea el, Nilul Alb poate fi urmărit direct până la râurile Kagera și Semliki.
„Ruwenzori este o sursă la fel de importantă de apă din Nil ca și lacul Victoria", scrie el.
În concluzie, este clar că fluviul Nil nu are o singură origine și că este alimentat printr-un sistem complex de râuri și alte corpuri de apă.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
O femeie s-a dezbrăcat și a vrut să-l fure pe pruncul Iisus de la Vatican VIDEO
O activistă ucraineană Femen a încercat să fure Pruncul din scena Nașterii Domnului de la Vatican. Tânăra în vârstă de 28 de ani s-a dezbrăcat înainte de a se cațăra peste gard și de a se repezi spre șopronul din fața bazilicii, anunță Corriere della serra.
-
Părintele fondator al AI avertizează: Tehnologia ar putea duce la dispariția oamenilor în 10 ani
Profesorul Geoffrey Hinton, cunoscut ca „părintele fondator al AI", avertizează că inteligența artificială ar putea duce la dispariția umanității în următorii zece ani. El cere reglementări guvernamentale stricte, scrie The Telegraph.
-
Aici ar putea fi declanșat Al Treilea Război Mondial: au început pregătiri majore de apărare
Narva, al treilea oraș ca mărime din Estonia, se confruntă cu o creștere a provocărilor din partea Rusiei, într-un context de temeri crescânde că Moscova ar putea ataca acest oraș aflat la graniță și vulnerabil, informează Politico.
-
Bani cu nemiluita: cât încasează Andra pentru un concert de 45 de minute
Andra este una dintre cele mai îndrăgite artiste din România, iar succesul ei nu se rezumă doar la popularitatea în rândul fanilor, ci și la veniturile semnificative obținute din concertele susținute cu fonduri publice.
-
Sindromul Havana: explicațiile CIA dezamăgesc, iar Senatul SUA reacționează dur
Un raport bipartizan al Comisiei de informaţii a Senatului SUA, publicat vineri, a criticat răspunsul CIA la aşa-numitul sindrom Havana, care a creat probleme de sănătate personalului său, afirmând că multe persoane nu au primit îngrijirea adecvată.
-
O nouă pandemie ar fi dezastru: virusul gripei aviare a suferit mutaţii în organismul unui pacient
Primul caz uman grav de gripă aviară din Statele Unite este purtător al unui virus care a suferit mutaţii în interiorul organismului său pentru a se adapta la tractul respirator uman, au anunţat joi autorităţile sanitare americane.
-
Care este viteza reală a gândului uman. Suntem cu adevarat mai rapizi in prelucrarea informatiei fata de un computer?
Cercetătorii de la Universitatea Caltech au descoperit că viteza gândului uman este semnificativ mai mică decât s-a crezut anterior și considerabil inferioară vitezei medii a conexiunii la internet.
-
Putin joacă tare pe nervii noștri: Revenirea lui Trump la Casa Albă ar putea declanșa o nouă cursă nucleară - Avertisment dur lansat de la Moscova
Responsabilul cu controlul armelor din Rusia a avertizat vineri viitoarea administrație a lui Donald Trump că Moscova ia în considerare o gamă largă de măsuri posibile privind testele nucleare, din cauza poziției radicale a lui Trump în această privință.
-
Baba Vanga și Nostradamus fac aceeași predicție înfricoșătoare pentru 2025: Vine sfârșitul pentru Europa și apare "o nouă putere mondială"
Celebrii clarvăzători Baba Vanga și Nostradamus au făcut aceeași previziune înfricoșătoare pentru 2025, care spune că Europa ar s-ar putea sfârși. Legendara pereche mistică a lăsat o profeție sinistru de asemănătoare, care detaliază modul în care întregul continent ar putea fi aruncate în haos în următoarele 12 luni.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Revoltă în Germania, după aderarea deplină a României și Bulgariei la Spațiul Schengen. „Dezastru pentru siguranța oamenilor în Europa"
- 2.Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
- 3.Fizicienii anuntă ca au descifrat secretele gravitației cuantice din găurile negre subatomice din care tâșnește materia
- 4.Experimentul care dă fiori Europei: cu un laptop și un smartphone, un expert IT a dezvăluit riscurile panourilor fotovoltaice
- 5.Masoneria globalistă se cutremură: B'nai B'rith International, cea mai veche organizație evreiască, transmte lui Iohannis îngrijorările despre Georgescu
- 6.Rusia șochează lumea medicală: a reușit dezvoltarea unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer!
- 7.Am intrat în spatiul Schengen si nu prea. Care sunt statele care au reintrodus controale la frontiere
- 8.Escrocherie de proporții: nu răspunde dacă ești apelat de un număr care începe cu aceste trei cifre
- 9.Decizia CCR a afectat puternic piața financiară din România: Cotația leu/ euro vine cu surprize
- 10.Reacții dure în presa britanică la decizia CCR: În România s-a anulat democrația. Este o zi neagră pentru Occident și pentru elitele sale
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu