Începe Experimentul Doicești: Americanii investesc maiv in minicentralele nucleare din România - o premieră mondială "sigură și eficientă"!
Postat la: 20.06.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Compania nucleară de stat Nuclearelectrica a semnat un Memorandum de înțelegere cu parteneri locali și internaționali pentru un proiect de instalare a unor reactoare modulare mici (SMR) în România și în regiune.
Acordul prevede instalarea centralelor VOYGR SMR ale NuScale la fosta centrală pe cărbune din Doicești, în România, ca și în alte părți din Europa Centrală și de Est. Tehnologia VOYGR a fost dezvoltată de NuScale Power, cu sediul în Statele Unite, unul dintre partenerii care au semnat Memorandumul, relateaza Balkan Energy.
Ceilalți semnatari sunt companiile românești E-Infra și Nova Power and Gas, Fluor Enterprises din SUA și Samsung C&T Corp. din Coreea de Sud, potrivit unui comunicat de presă al Nuclearelectrica.
SUA intenționează să faciliteze o finanțare de până la 275 milioane USD pentru reactorul modular (SMR) pe care NuScale intenționează să-l instaleze în România, potrivit unui comunicat prezentat la recentul Summit al liderilor G7 de la Hiroshima, Japonia.
SMR este o tehnologie emergentă, aplicată mai ales în proiecte-pilot, dar progresele recente, combinate cu impactul crizei energetice, au întărit sprijinul politic pentru o revigorare a energiei nucleare în Europa.
La începutul acestui an, guvernul a declarat că România este pe cale să devină prima țară care instalează un SMR, descriind reactorul drept „cea mai nouă, mai sigură și mai curată tehnologie nucleară".
În urma semnării Memorandumului, la București, CEO-ul Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță, a descris proiectul drept „un efort de cooperare internațională fără precedent, dedicat în întregime satisfacerii nevoii de energie și decarbonizării". Potrivit acestuia, proiectul va asigura securitatea energetică, dezvoltarea locală și regională, repunerea în funcțiune a fostelor centrale pe cărbune și multiple beneficii economice și sociale.
Expertiza combinată a Nuclearelectrica și a partenerilor săi va ajuta la instalarea centralei SMR a NuScale în domeniile de planificare a proiectelor, licențiere, autorizare, inginerie, achiziții, construcție, exploatare, întreținere, dezafectare, finanțare și valorificare a resurselor locale, se adaugă în comunicatul de presă.
CEO-ul E-Infra, Teofil Mureșan, a declarat că proiectul de la Doicești va restaura fosta centrală pe cărbune ca o instalație modernă fără carbon.
„Când va fi finalizată, centrala de la Doicești va putea produce până la 462 MW. Prin acest proiect, România va deveni lider în progresul obiectivelor extrem de importante de securitate energetică și decarbonizare ale Europei", a declarat Jim Breuer, șef al soluțiilor energetice la NuScale Power.
CEO-ul Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță, a mai susținut că „energia nucleară este o sursă de energie sigură, accesibilă și curată, disponibilă 24/7 [...] care contribuie la decarbonizarea economiilor în întreaga lume de mai bine de jumătate de deceniu".
Guvernul României a semnat recent un acord cu Nuclearelectrica pentru a acorda sprijin financiar pentru construcția unităților 3 și 4 la Centrala nucleară Cernavodă.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
"Schema 1800" - noua înșelătorie pe WhatsApp. Plângerile la poliţie curg continuu
O nouă schemă de fraudă online face victime, în aceste zile. Escrocii sparg conturile de whatsapp, după care le cer bani cunoscuţilor din agenda victimei. Suma cerută este aceeaşi -1.800 de lei. De aceea, acest tip de înşelăciune a primit şi numele de Schema 1800.
-
Granițele deschise sfidează naționalismul în ascensiune în Europa (The Guardian)
Reintroducerea controlului pașapoartelor în spațiul Schengen ne trasează în minți noi linii politice - iar lucrul acesta în sine e periculos, se arată într-un articol publicat în The Guardian, conform Rador Radio România.
-
Marea Britanie impune noi reguli de călătorie. De când se aplică și ce condiții trebuie să îndeplinească turiștii
Marea Britanie impune o autorizație electronică de călătorie (ETA) pentru cetățenii din 48 de țări, inclusiv SUA, Canada și Australia. Din luna aprilie, această autorizație plătită va fi obligatorie și pentru europeni. ETA este menită să consolideze securitatea la frontieră și face parte dintre eforturile Londrei de a-şi digitaliza sistemul de gestionare a frontierelor.
-
Dezvăluirea unui director de bancă: "Românii dau statului 70% din tot ceea ce câștigă"
Statul român continuă să apese greu pe umerii cetățenilor: pe lângă cele mai mari impozite pe salarii din Europa, românii sunt obligați să suporte și alte taxe și contribuții. Cu toate acestea, finanțele publice sunt într-o situație critică, iar România rămâne, de ani de zile, campioana deficitului bugetar în Uniunea Europeană.
-
A fost rezolvat paradoxul bunicului. Enigma care face referire la călătoria în timp și schimbă cursul istoriei - Anunțul unui fizician celebru
Un fizician susține că a rezolvat „paradoxul bunicului". Enigma se referă la călătorul în timp care își întâlnește strămoșii și astfel schimbă cursul istoriei, ștergându-și propria existență. Rezolvarea paradoxului ar putea face posibilă călătoria în timp.
- Haos total în SUA, provocat de incendii: Joe Biden și-a anulat programul/ Toate evenimentele au fost sistate
-
De ce a plecat Georgescu din țară imediat după Şoşoacă?
Plecarea lui Călin Georgescu spre Frankfurt la o zi după plecarea Dianei Șoșoacă din țară ridică multe semne de întrebare. Diana Șoșoacă a anunțat retragerea din viața publică din cauza amenințărilor la adresa ei și a copiilor ei din partea susținătorilor lui Călin Georgescu, așa că pe 8 ianuarie a plecat spre Venezuela, de unde a postat astăzi o fotografie cu mesajul „Refacem relațiile pierdute ale României și luptăm pentru PACE".
-
Influentul ziar german FAZ: „În România e tot mai puternică suspiciunea că spectrul Rusiei a fost folosit pentru anularea unui scrutin ce nu convenea guvernanților"
Într-un articol cu titlul „Mitul interferenței ruse", cotidianul german conservator Frankfurter Allgemeine Zeitung observă că amestecul Moscovei în alegerile din România este tot mai mult pus sub semnul întrebării. Ziarul analizează totodată lipsa de popularitate a guvernanților de la București, în mod special a președintelui Klaus Iohannis.
-
Metoda controversată, dar isteață, prin care Microsoft vrea să fure utilizatorii Google. Ce au putut să facă
Microsoft a adoptat o tactică neobișnuită și, pentru mulți, controversată, în încercarea de a atrage mai mulți utilizatori pentru motorul său de căutare, Bing.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Revoltă în Germania, după aderarea deplină a României și Bulgariei la Spațiul Schengen. „Dezastru pentru siguranța oamenilor în Europa"
- 2.Descoperirea unui misterios sarcofag egiptean cutremură lumea arheologică
- 3.Grupul Rockefeller face profeții spectaculoase: "Națiuni considerate fără speranță, precum Portugalia și Grecia, sunt acum luminile continentului"
- 4.Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
- 5.Experimentul care dă fiori Europei: cu un laptop și un smartphone, un expert IT a dezvăluit riscurile panourilor fotovoltaice
- 6.Rusia șochează lumea medicală: a reușit dezvoltarea unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer!
- 7.Mașina care bate toate recordurile și costă doar 15.000 de dolari se vinde deja pe piața din China si vine in Europa.
- 8.Fost deputat PSD și șef al PUSL Vrancea i-a zburat creierii cu cinism unui tânăr aflat pe domeniul său de vânătoare
- 9.Am intrat în spatiul Schengen si nu prea. Care sunt statele care au reintrodus controale la frontiere
- 10.Boala Ursulei von der Leyen are legatura cu vaccinurile mARN Covid. Pe 6 ianuarie 2025 are termen in procesul legat de SMS-urile cu Alfred Bourla de la Pfizer
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu