Munții din adâncul Pământului: Vârfurile sunt de patru ori mai înalte decât Everestul
Postat la: 06.06.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Adâncul Pământului conține lanțuri muntoase vaste, cu vârfuri de până la patru ori mai înalte decât Everestul. Samantha Hansen, explorator al Universității din Alabama a făcut o descoperire incredibilă.
Era o zi orbitoare de vară în Antarctica. Prin genele înghețate, Samantha Hansen a privit cu ochii în sus peisajul lipsit de trăsături: un zid alb, în care susul era la fel ca josul, iar pământul se amesteca perfect cu cerul. În aceste condiții dezorientante, cu temperaturi de aproximativ -62C, ea a identificat un loc potrivit în zăpadă și a scos o lopată.
Hansen se afla în interiorul sumbru al continentului, nu Antarctica pitorească și relativ blândă din excursiile pe vasele de croazieră, ci un mediu neiertător, rareori înfruntat chiar și de animalele sălbatice locale. Ca parte a unei echipe de la Universitatea din Alabama și de la Universitatea de Stat din Arizona, ea căuta lanțuri "muntoase" ascunse, vârfuri pe care niciun explorator nu a pus vreodată piciorul, pe care lumina soarelui nu le-a luminat vreodată. Acești munți apar în adâncul Pământului.
Era anul 2015, iar cercetătorii se aflau în Antarctica pentru a instala o stație seismologică - echipamente, pe jumătate îngropate în zăpadă, care le-ar fi permis să studieze interiorul planetei noastre. În total, echipa a instalat 15 în toată Antarctica.
Structurile asemănătoare munților pe care le-au dezvăluit sunt absolut misterioase. Dar echipa lui Hansen a descoperit că aceste zone de viteză ultra-joasă sau ULVZ, așa cum sunt cunoscute, sunt, de asemenea, susceptibile de a fi aproape omniprezente, oriunde v-ați afla în lume, ele pot fi la pândă mult sub picioarele dumneavoastră. "Am găsit dovezi pentru ULVZ cam peste tot unde ne-am uitat", spune Hansen. Întrebarea este - ce sunt acestea? Și ce caută ele în interiorul planetei noastre?
Munții ciudați din interiorul Pământului apar la un prag critic: cel dintre nucleul metalic al planetei și mantaua stâncoasă din jur. Această tranziție abruptă este, după cum subliniază echipa lui Hansen, chiar mai drastică decât schimbarea proprietăților fizice dintre roca solidă și aer. De zeci de ani, ea îi tentează pe experți, pe cât de enigmatică, pe atât de influentă pentru geologia planetei.
Deși "granița nucleu-manta" se află la mii de kilometri de suprafața Pământului, există o cantitate surprinzătoare de schimburi între adâncurile sale insondabile și lumea noastră. Se crede că este un fel de cimitir pentru bucăți antice de pe fundul oceanelor - și ar putea fi chiar la originea existenței vulcanilor în locuri neașteptate, cum ar fi Hawaii, prin crearea unor autostrăzi supraîncălzite către scoarță.
Povestea Munților adânci ai Pământului a început în 1996, când oamenii de știință au explorat granița dintre miez și manta, mult sub centrul Oceanului Pacific.
Ei au făcut acest lucru studiind undele seismice create de evenimente masive care se cutremură la sol: de obicei cutremure, deși bombele nucleare pot obține același efect. Aceste valuri trec chiar prin pământ și pot fi captate de stațiile seismice din alte locații de pe suprafața sa, uneori la mai mult de 12.742 km (7.918 mile) distanță de unde au început.
Examinând căile pe care valurile le parcurg în timp ce călătoresc, cum ar fi modul în care sunt refractate de diferite materiale, oamenii de știință pot pune împreună o imagine asemănătoare razelor X a interiorului planetei.
Când cercetătorii s-au uitat la valurile generate de 25 de cutremure, au descoperit că au încetinit inexplicabil când au ajuns la un petic zimțat pe limita miez-manta. Acest vast lanț muntos din altă lume a fost foarte variabil, unele vârfuri s-au întins pe 40 km (24,8 mile) până în manta, echivalentul a 4,5 ori înălțimea Everestului. Între timp, altele aveau doar 3 km (1,7 mile) înălțime.
De atunci, munți similari au fost găsiți pândind în locuri împrăștiate în jurul miezului. Unele sunt deosebit de mari: un exemplar monstru ocupă un plasture de 910 km (565 mile) sub Hawaii. Cu toate acestea, până în ziua de azi, nimeni nu știe cum au ajuns acolo sau din ce sunt făcuți.
O idee este că munții sunt părți ale mantalei inferioare care au fost supraîncălzite datorită apropierii lor de miezul incandescent al Pământului. În timp ce mantaua poate atinge 3.700 C , aceasta este relativ ușoară, miezul poate atinge maxime de îndoire a atomului de 5.500 nu departe de temperatura de la suprafața Soarelui.
Se sugerează că cele mai fierbinți părți ale graniței miez-manta pot deveni parțial topite și asta este ceea ce geologii văd ca Ulvz. Alternativ, munții de pământ adânc ar putea fi făcuți dintr-un material subtil diferit de mantaua din jur. Incredibil, se crede că ar putea fi rămășițele scoarței oceanice antice care au dispărut în adâncurile sale, scufundându-se în cele din urmă de-a lungul a sute de milioane de ani pentru a se așeza chiar deasupra miezului.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Ce este "Regula celor 90 de secunde"? Un neurocercetător descoperă o tehnică inovatoare care ne poate schimba viața
Te-ai gândit vreodată cum ai putea să îți gestionezi emoțiile rapid? Încearcă „Regula celor 90 de secunde" și descoperă tehnica inovatoare creată de un specialist în neuroștiințe, care îți oferă instrumentele necesare pentru a controla furia, frica și anxietatea, ajutându-te să îți regăsești calmul într-un timp scurt.
-
Serurile criminale: FDA impune avertismente privind leziunile nervoase pentru 2 vaccinuri RSV
Food and Drug Administration (FDA) din SUA a dispus ca doi producători de vaccinuri împotriva virusului sincițial respirator (VSR) să includă pe etichetele produselor un avertisment privind un efect secundar potențial paralizant legat de afectarea nervilor.
-
De ce este așteptat Elon Musk în fotbalul mare de Gigi Becali, patronul FCSB-ului
A ieșit la iveală faptul că Elon Musk, cel mai bogat om al planetei, dorește să preia clubul Liverpool în schimbul a 4 miliarde de dolari, iar Gigi Becali a reacționat cu privire la această veste. În viziunea latifundiarului care dictează mersul lucrurilor la FCSB, venirea lui Musk în fotbal ar reprezenta un avantaj chiar și pentru roș-albaștri.
-
Explozie de căutări pe Google: Oamenii vor să știe cum să își șteargă conturile de Facebook și Instagram după anunțul Meta
Anunțul Meta de a renunța la verificarea informațiilor și de a relaxa moderarea conținutului a declanșat o explozie de căutări pe Google despre ștergerea conturilor de Facebook, Instagram și Threads.
-
Vin banii de la G7 pentru Ucraina! Ursula von der Leyen a anunțat prima tranșă din împrumut
Ucraina a primit prima tranșă de 3 miliarde de euro din partea Uniunii Europene a unui împrumut convenit de membrii Grupului celor Șapte, au declarat vineri Kievul și Bruxellesul.
-
"Schema 1800" - noua înșelătorie pe WhatsApp. Plângerile la poliţie curg continuu
O nouă schemă de fraudă online face victime, în aceste zile. Escrocii sparg conturile de whatsapp, după care le cer bani cunoscuţilor din agenda victimei. Suma cerută este aceeaşi -1.800 de lei. De aceea, acest tip de înşelăciune a primit şi numele de Schema 1800.
-
Granițele deschise sfidează naționalismul în ascensiune în Europa (The Guardian)
Reintroducerea controlului pașapoartelor în spațiul Schengen ne trasează în minți noi linii politice - iar lucrul acesta în sine e periculos, se arată într-un articol publicat în The Guardian, conform Rador Radio România.
-
Marea Britanie impune noi reguli de călătorie. De când se aplică și ce condiții trebuie să îndeplinească turiștii
Marea Britanie impune o autorizație electronică de călătorie (ETA) pentru cetățenii din 48 de țări, inclusiv SUA, Canada și Australia. Din luna aprilie, această autorizație plătită va fi obligatorie și pentru europeni. ETA este menită să consolideze securitatea la frontieră și face parte dintre eforturile Londrei de a-şi digitaliza sistemul de gestionare a frontierelor.
-
Dezvăluirea unui director de bancă: "Românii dau statului 70% din tot ceea ce câștigă"
Statul român continuă să apese greu pe umerii cetățenilor: pe lângă cele mai mari impozite pe salarii din Europa, românii sunt obligați să suporte și alte taxe și contribuții. Cu toate acestea, finanțele publice sunt într-o situație critică, iar România rămâne, de ani de zile, campioana deficitului bugetar în Uniunea Europeană.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Revoltă în Germania, după aderarea deplină a României și Bulgariei la Spațiul Schengen. „Dezastru pentru siguranța oamenilor în Europa"
- 2.Descoperirea unui misterios sarcofag egiptean cutremură lumea arheologică
- 3.Grupul Rockefeller face profeții spectaculoase: "Națiuni considerate fără speranță, precum Portugalia și Grecia, sunt acum luminile continentului"
- 4.Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
- 5.Experimentul care dă fiori Europei: cu un laptop și un smartphone, un expert IT a dezvăluit riscurile panourilor fotovoltaice
- 6.Rusia șochează lumea medicală: a reușit dezvoltarea unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer!
- 7.Mașina care bate toate recordurile și costă doar 15.000 de dolari se vinde deja pe piața din China si vine in Europa.
- 8.Fost deputat PSD și șef al PUSL Vrancea i-a zburat creierii cu cinism unui tânăr aflat pe domeniul său de vânătoare
- 9.Am intrat în spatiul Schengen si nu prea. Care sunt statele care au reintrodus controale la frontiere
- 10.Boala Ursulei von der Leyen are legatura cu vaccinurile mARN Covid. Pe 6 ianuarie 2025 are termen in procesul legat de SMS-urile cu Alfred Bourla de la Pfizer
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu