Monstrul A23a: Cel mai mare iceberg din lume cântărește aproape un trilion de tone. Cercetătorii spun că a ajuns într-un punct critic al călătoriei sale
Postat la: 14.12.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Oamenii de știință au acum informații precise pentru a descrie adevărata dimensiune a celui mai mare aisberg din lume, A23a. Măsurătorile prin satelit arată că blocul înghețat are o grosime medie totală de puțin peste 280 m.
În combinație cu suprafața sa cunoscută de 3.900 km pătrați, rezultă un volum de aproximativ 1.100 km cubi și o masă puțin sub un trilion de tone.
Icebergul, care s-a desprins de pe coasta Antarcticii în 1986, este pe cale să plutească în derivă dincolo de Continentul Alb.
Cercetătorii spun că a ajuns într-un punct critic al călătoriei sale, iar următoarele câteva săptămâni vor decide probabil traiectoria sa viitoare prin Oceanul Sudic.
Pentru a plasa noile date privind grosimea în context, zgârie-norii londonezi 22 Bishopsgate au o înălțime de 278 m - fiind depășiți, în Marea Britanie, doar de turnul Shard de 310 m.
Dar A23a are, de asemenea, o suprafață de peste două ori mai mare decât cea a Marii Londre, ceea ce îi conferă un profil general asemănător cu cel al unui card de credit.
Măsurătorile lui A23a provin de la misiunea CryoSat-2 a Agenției Spațiale Europene.
Această navă spațială veterană are la bord un altimetru radar capabil să detecteze cât de mult din volumul unui aisberg se află deasupra liniei de plutire.
Utilizând informații despre densitatea gheții, este apoi posibil să se determine cât de mult trebuie să fie scufundat.
„Sateliții altimetrici precum CryoSat-2, care măsoară distanța până la suprafața aisbergului și până la suprafața mării, ne permit să monitorizăm grosimea aisbergului din spațiu", a declarat pentru BBC News Dr. Anne Braakmann-Folgmann, de la Universitatea din Tromsø - Universitatea Arctică din Norvegia.
„De asemenea, ele ne permit să urmărim subțierea icebergului pe măsură ce acesta este expus la apele mai calde ale oceanului.
„Și, împreună cu cunoștințele despre topografia fundului mării, știm unde se va eșua un iceberg sau când se va subția suficient pentru a fi eliberat din nou".
Când icebergul a început să se deplaseze, după 2020, a devenit din ce în ce mai dificil să se obțină măsurători ample ale grosimii. Dar, presupunând o suprafață de 3.900 km pătrați și o grosime totală medie de 285 m, atunci A23a are un volum de 1.113 km cubi și o masă de 950 de miliarde de tone.
Născută în urma unei desprinderi masive de bergs de pe platoul de gheață Filchner, în sudul Mării Weddell, A23a a fost aproape imediat blocată în nămoluri de fund puțin adânci, devenind o „insulă de gheață" pentru mai bine de trei decenii. Iar datele CryoSat pot explica acum de ce.
Bergul nu este un bloc uniform - unele părți sunt mai groase decât altele.
CryoSat indică faptul că o secțiune, în special, are o chila foarte adâncă, care, în 2018, avea un pescaj - partea scufundată a unui aisberg - de aproape 350 de metri.
Și tocmai această secțiune este cea care a ancorat A23a pentru atât de mult timp.
Imaginile din satelit arată crevase direct deasupra chilei.
„Aceasta este probabil expresia de suprafață a daunelor care au fost cauzate atunci când A23a a lovit fundul mării", a declarat profesorul Andrew Shepherd, de la Universitatea Northumbria și de la Centrul pentru Observare și Modelare Polară (CPOM) al Consiliului de Cercetare a Mediului Natural.
Iar în anii care au urmat, A23a a pierdut treptat din masă pentru ca în cele din urmă să se elibereze și să înceapă să se miște.
„În ultimul deceniu, am observat o scădere constantă a grosimii cu 2,5 m pe an, ceea ce este ceea ce ne-am aștepta având în vedere temperaturile apei din Marea Weddell", a explicat Dr. Andy Ridout, cercetător principal al CPOM de la University College London.
A23a a ajuns acum la vârful Peninsulei Antarctice, unde există o convergență a diferitelor fluxuri de apă cu mișcare rapidă care se rotesc în sensul acelor de ceasornic în jurul continentului.
Modul în care va interacționa cu acestea și cu vânturile de vest care domină în această parte a lumii va determina direcția în care se va îndrepta mastodontul.
Dar se așteaptă ca acesta să urmeze o traiectorie numită „aleea icebergului", care indică direcția teritoriului britanic de peste mări Georgia de Sud.
Oamenii de știință vor urmări cu interes evoluția sa.
Bergs atât de mari au o influență profundă asupra mediului în care se află.
„Ei sunt responsabili de amestecarea foarte adâncă a apei de mare", a declarat pentru BBC News profesorul Mike Meredith, de la British Antarctic Survey.
„Ei agită apele oceanice, aducând nutrienți la suprafață și, bineînțeles, aruncă și o mulțime de praf.
„Toate acestea vor fertiliza oceanul - adesea veți vedea în urma lor înfloriri de fitoplancton."
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
ANAF îi ia în vizor pe românii care nu își declară veniturile
Toate veniturile trebuie declarate la ANAF. Cât vine vorba despre venituri, vorbim despre banii proveniți din dividende, criptomonede, acțiuni și depozite bancare. Inclusiv cei care au deschis un depozit la bancă trebuie să raporteze acest lucru în cazul în care există o dobândă. Totodată, se mai modifică și alte aspecte importante.
-
Povestea neștiută a celei mai vechi tăblițe cu cele Zece Porunci: A fost vândută pe o sumă colosală
Pea mai veche tăbliţă cunoscută, inscripţionată cu cele Zece Porunci din Vechiul Testament, a fost vândută cu 5,04 milioane de dolari, mai mult decât dublul estimării sale maxime.
-
Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
Dacă ați fi mers pe linia frontului în primele săptămâni ale războiului din Ucraina, ați fi putut auzi strigăte în ucraineană și rusă, poate amestecate cu voci care vorbeau limbi regionale precum buryat și cecenă, scrie POLITICO.
-
Ce au decis judecătorii CAB în dosarul Călin Georgescu-anularea alegerilor prezidențiale - Fostul candidat independent a fost prezent în instanță
Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a acordat un nou termen în procesul Călin Georgescu-anularea alegrilor prezidențiale, pentru 13 ianuarie 2025, pentru când se citează părţile, prin poştă şi prin mail sau fax
-
Candidatul comun zice că nu există nicio legătură între el și partidele de la guvernare. Crin Antonescu și-a anunțat demisia din PNL
Noiua coaliție guvernamentală, formată din PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale, a anunțat astăzi asumarea unui candidat comun la alegerile prezidențiale de anul viitor, în persoana lui Crin Antonescu. Fostul lider al liberalilor a spus că a acceptat propunerea partidelor de a fi candidatul comun la alegerile prezidențiale viitoare.
-
Răsturnare de situație: Care a fost, de fapt, cauza decesului actorului Mircea Diaconu - Fiica acestuia, mărturii emoționante
Marele actor Mircea Diaconu s-a stins din viață cu doar 10 zile înainte de a împlini 75 de ani. Se știa că acesta se confrunta de ceva vreme cu o boală incurabilă, iar ultimele sale momente le-a petrecut pe un pat în Spitalul Fundeni.
-
Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
Omul de afaceri Elon Musk, cea mai bogată persoană din lume şi persoana desemnată de viitorul preşedinte al SUA, Donald Trump, cu reformarea administraţiei publice, a luat la ţintă Rezerva Federală americană.
-
Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
Blocul suveranist suferă o lovitură extrem de grea, la primul mare test din Parlament. La votul pentru președinții Senatului și Camerei Deputaților, 21 de parlamentari care nu pot fi decât din AUR, POT sau SOS România au votat alături de coaliția pro europeană formată din PSD, PNL, UDMR și Minoritățile Naționale.
-
Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
Românii care retrag sume mari de bani din bancomate intră în atenția Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Instituția a anunțat că va monitoriza atent aceste tranzacții pentru a preveni fraudele fiscale.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Revoltă în Germania, după aderarea deplină a României și Bulgariei la Spațiul Schengen. „Dezastru pentru siguranța oamenilor în Europa"
- 2.Cum a pierdut Călin Georgescu războiul în instanță cu BEC? Propaganda de pe TikTok nu a respectat legea - motivarea judecătorilor CAB
- 3.Fizicienii anuntă ca au descifrat secretele gravitației cuantice din găurile negre subatomice din care tâșnește materia
- 4.Experimentul care dă fiori Europei: cu un laptop și un smartphone, un expert IT a dezvăluit riscurile panourilor fotovoltaice
- 5.Masoneria globalistă se cutremură: B'nai B'rith International, cea mai veche organizație evreiască, transmte lui Iohannis îngrijorările despre Georgescu
- 6.Rusia șochează lumea medicală: a reușit dezvoltarea unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer!
- 7.Am intrat în spatiul Schengen si nu prea. Care sunt statele care au reintrodus controale la frontiere
- 8.Tucker Carlson: Deep State vrea Al Treilea Război Mondial - fie împotriva Rusiei, fie împotriva Iranului. Este singura lor șansă de a-l opri pe Trump
- 9.Escrocherie de proporții: nu răspunde dacă ești apelat de un număr care începe cu aceste trei cifre
- 10.Decizia CCR a afectat puternic piața financiară din România: Cotația leu/ euro vine cu surprize
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu