Misterul lui Ahile, al frumoasei Elena si al Calului Troian. Cât e născocire și cat e adevar în faimoasa poveste a Iliadei lui Homer
Postat la: 06.11.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Când auzim numele Ahile, ne gândim la un mare erou grec din mitologie care a luptat în războiul troian. Ahile este cunoscut pentru puterea și curajul lui pe câmpul de luptă, dar este un mister dacă Ahile a fost real sau nu.
Mulți cercetători și istorici susțin că Ahile a fost, de fapt, o persoană reală. Diverse texte și înregistrări antice susțin existența lui Ahile. De exemplu, Iliada lui Homer, un poem epic, spune povestea războiului troian și a rolului lui Ahile. În plus, artefactele antice grecești îl descriu pe Ahile ca pe o persoană reală. Pe de altă parte, unii cercetători cred că Ahile a fost doar o născocire a imaginației și nu a fost o persoană reală. Acești savanți susțin că nicio dovadă concretă nu susține existența lui Ahile. Ei cred că Ahile este doar un personaj din mitologia greacă.
Ni se spune că Ahile s-a născut din zeița Nereida Thetis și din muritorul Peleus, regele din Tesalia. S-a prezis că Ahile va muri tânăr la naștere, așa că mama sa a încercat să-l facă nemuritor scufundându-l în râul Styx. Totuși, ea l-a ținut pe Ahile de călcâi, care a rămas uscat și nu a primit apele Styxului, făcându-l astfel muritor daca era strapuns in aceasta zona. Ahile a fost antrenat de centaurul Chiron și a devenit un războinic curajos. Tatăl său a fost chemat la arme când Ahile era tânăr pentru a lupta împotriva teleboanilor.
Peleus l-a încredințat pe Ahile în grija lui Chiron pe versanții Muntelui Pelion. Aici, Ahile a fost instruit în vânătoare, călărie, muzică și arta războiului. Iliada lui Homer a scris că Ahile a fost cel mai bun războinic al armatei grecești în timpul războiului troian. Se spunea și despre Ahile că este foarte frumos. O poveste spune că, când era copil, l-au vizitat zeițele Atena, Hera și Afrodita. Au fost atât de impresionați de frumusețea lui încât au început să se certe cine avea să se căsătorească cu el. Zeus, care a văzut această ceartă, a decis să o rezolve făcându-l pe Ahile să se căsătorească cu Elena, cea mai frumoasă femeie din lume.
Războiul troian este unul dintre cele mai faimoase evenimente ale grecilor antici. A fost un conflict de 10 ani între regatele Troiei și Grecia micenică, în care o mică bandă de eroi greci (conduși de legendarul războinic Ahile) a reușit să învingă o armată troiană mult mai mare. Războiul a început când prințul troian Paris a răpit-o pe frumoasa prințesă greacă Elena de la soțul ei, regele Spartei. Grecii au navigat spre Troia pentru a o recupera, dar nu au putut sparge zidurile orașului. Au recurs la un truc: să se ascundă în interiorul unui cal uriaș de lemn, despre care troienii l-au crezut în mod eronat că este o ofrandă de pace. Când s-a lăsat noaptea, grecii au ieșit din cal și au deschis porțile orașului, permițând restului armatei grecești să invadeze și să jefuiască Troia.
Epoca târzie a bronzului a fost o perioadă care a durat aproximativ între 1600-1200 î.Hr. Aceasta a fost perioada în care se spune că a trăit Ahile. Dacă Ahile ar fi existat, ar fi trăit într-o perioadă de mari tulburări. Epoca târzie a bronzului a fost marcată de prăbușirea multor civilizații, inclusiv a civilizației miceniene din Grecia. Ahile s-a confruntat cu multe pericole și a trebuit să lupte de multe ori.
În mitologia greacă, Ahile era fiul lui Peleus, regele Mirmidonilor, și al lui Thetis, o zeiță a mării. Acest lucru l-a făcut pe Ahile nemuritor, cu excepția unui punct mic de pe călcâiul lui, unde mama lui l-a ținut când l-a scufundat în râul Styx. Peleus era un descendent al lui Aeacus, unul dintre cei trei fii ai lui Zeus. Zeus a fost regele zeilor, făcându-l pe Ahile un descendent direct al unui zeu.
În unele versiuni ale legendei, Ahile este crescut de Chiron, centaurul. Chiron era o creatură jumătate om și jumătate cal. A fost un mare profesor și se spune că i-a învăţat pe mulți eroi celebri, printre care Ahile, Jason și Asclepius. Multe dintre lucrurile pe care Ahile le-a învățat, le-a învățat de la Chiron. De asemenea, se credea că Ahile era invulnerabil la toate armele, cu excepția uneia. A existat o parte a corpului pe care a uitat să o scufunde în Styx, călcâiul lui. Și după cum știm cu toții, călcâiul lui a dus la uciderea lui.
Ahile a fost ucis de o săgeată otrăvită, trasă de Paris, fiul lui Priam, regele Troiei. Otrava de la săgeată l-a ucis încet pe Ahile. Moartea lui a fost o lovitură devastatoare pentru greci; pierderea lui i-a lăsat vulnerabili la atacul troienilor. Când a murit, orașul Troia a fost închis pentru o zi de doliu. Oamenii veneau de peste tot să-i plângă moartea. Ahile avea doar 33 de ani când a murit.
Nu există un răspuns definitiv, dar există suficiente dovezi care să sugereze că Ahile a fost real. Fiecare cultură are eroii ei, iar Ahile este unul dintre cei mai faimoși. Este posibil să fi fost un personaj compus bazat pe mai mulți oameni reali. Dar este și posibil să fi fost o persoană singură, reală, care a trăit o viață extraordinară. Oricum, povestea lui va continua să ne fascineze timp de secole. Până astăzi, problema existenței lui Ahile rămâne un mister.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Raport OCDE: Care sunt principalele pericole pentru economia mondială
Economia mondială se confruntă cu o proliferare a riscurilor, de la tensiuni comerciale la războaie și probleme legate de datorii, care i-ar putea amenința „reziliența remarcabilă" din ultimii ani, a transmis Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).
-
Călin Georgescu la Marius Tucă Show: „Nu alegem doar un om, ci de ce parte a istoriei vrem să ne situăm" / „Mă voi implica direct, iar războiul din Ucraina va lua sfârșit"
Candidatul independent Călin Georgescu, calificat în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, a avut marți seară o apariție live în emisiunea „Marius Tucă Show", transmisă pe Youtube și pe TikTok, în care susținut că, dacă va ajunge președinte, se va „implica direct", iar „războiul din Ucraina va lua sfârșit".
-
A fost virusul Covid scăpat dintr-un laborator chinez? Cea mai plauzibilă variantă, conform unei comisii din SUA
O comisie a Congresului american privind pandemia de COVID-19 a publicat luni, 2 decembrie, un raport în care consideră că "scurgerea" virusului dintr-un laborator din Wuhan, în China, este ipoteza "cea mai plauzibilă" pentru a explica originea acestuia.
-
Cursul valutar BNR: Ce se întâmplă cu leul românesc în fața monedei euro și al dolarului american
Cursul valutar anunțat de Banca Națională a României (BNR) pentru ziua de luni, 2 decembrie 2024, aduce câteva modificări importante pentru principalele valute. Euro este cotat la 4.9769 lei, marcând o ușoară scădere de 0.0002 unități față de ziua de vineri.
-
Mihai Bendeac, înjurat pe Instagram. Postarea care a provocat revoltă
Mihai Bendeac a fost înjurat pe social media de un fan, după ce a publicat un story pe Instagram cuo captură din postarea lui Alexandr Dughin în care anunța că „Moldova va fi parte din România, iar România va fi parte din Rusia".
-
Viața fiicelor țarului. Cine sunt Maria, Katerina și Luiza Rozov: între nunţi de miliarde și cariere departe de lumina reflectoarelor
Putin și-a păzit mereu cu gelozie viața privată, protejând-o în special pe cea a fiicelor sale, Maria și Katerina, născute din căsătoria sa cu Lyudmila Putina.
-
Trump pregătește mutări decisive pe plan internațional: "Preţul de plătit va fi teribil în Orientul Mijlociu"
Preşedintele ales al SUA Donald Trump a avertizat luni că "preţul de plătit va fi teribil" pentru grupurile palestiniene din Fâşia Gaza dacă ostaticii nu vor fi eliberaţi înainte ca el să preia mandatul la 20 ianuarie.
-
Presa americană: Viziunea lui "Trump de România" - respingerea războaielor perpetue și a politicilor woke!
Dacă ești atent la context și la preocupările cetățenilor obișnuiți, victoria lui Georgescu în România nu a fost deloc una surprinzătoare - la fel cum nu a fost nici triumful lui Donald Trump.
-
Senator la loz în plic. Piedone, pune la cale noi matrapazlâcuri
Deși a pierdut, cu toate că a candidat din partea PSD, Cristian Popescu Piedone, fostul primar al Sectorului 5, a postat, luni, pe Facebook un mesaj în care își anunță victoria în bătălia pentru un mandat de senator în județul Giurgiu.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Cum a pierdut Călin Georgescu războiul în instanță cu BEC? Propaganda de pe TikTok nu a respectat legea - motivarea judecătorilor CAB
- 2.Germania se afă într-o pană de curent ecologic cu consecințe uriașe: Se prăbușeste intregul proiect REPowerUE
- 3.Fizicienii anuntă ca au descifrat secretele gravitației cuantice din găurile negre subatomice din care tâșnește materia
- 4.Ce înseamnă pentru Europa sistarea gazelor rusesti catre Austria. Suntem în pragul unei noi crize energetice catastrofale?
- 5.S-a impus taxă pentru românii care scot bani cash de la bancomate! Iată care este motivul
- 6.Șoșoacă: "Pe Simion l-am prins in pat cu șoferul la hotel. Aveam cameră perete-n perete cu el, nu e prea straight, dimpotrivă!" VIDEO
- 7.Cea mai intrigantă teorie a conspirației: O carte scrisă la anul 1896 ar dovedi că Donald Trump e Ultimul Presedinte al SUA inainte de Sfârșitul Lumii
- 8.Tucker Carlson: Deep State vrea Al Treilea Război Mondial - fie împotriva Rusiei, fie împotriva Iranului. Este singura lor șansă de a-l opri pe Trump
- 9.O nouă măsură pentru a descuraja încălzirea pe gaze și folosirea mașinii personale: UE introduce o taxă pe carbon aplicabilă gazelor din gospodărie și combustibililor auto
- 10.Consecințele revenirii la putere a lui Donald Trump, cum vor evolua războaiele planetare
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu