Misterul lui Ahile, al frumoasei Elena si al Calului Troian. Cât e născocire și cat e adevar în faimoasa poveste a Iliadei lui Homer
Postat la: 06.11.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Când auzim numele Ahile, ne gândim la un mare erou grec din mitologie care a luptat în războiul troian. Ahile este cunoscut pentru puterea și curajul lui pe câmpul de luptă, dar este un mister dacă Ahile a fost real sau nu.
Mulți cercetători și istorici susțin că Ahile a fost, de fapt, o persoană reală. Diverse texte și înregistrări antice susțin existența lui Ahile. De exemplu, Iliada lui Homer, un poem epic, spune povestea războiului troian și a rolului lui Ahile. În plus, artefactele antice grecești îl descriu pe Ahile ca pe o persoană reală. Pe de altă parte, unii cercetători cred că Ahile a fost doar o născocire a imaginației și nu a fost o persoană reală. Acești savanți susțin că nicio dovadă concretă nu susține existența lui Ahile. Ei cred că Ahile este doar un personaj din mitologia greacă.
Ni se spune că Ahile s-a născut din zeița Nereida Thetis și din muritorul Peleus, regele din Tesalia. S-a prezis că Ahile va muri tânăr la naștere, așa că mama sa a încercat să-l facă nemuritor scufundându-l în râul Styx. Totuși, ea l-a ținut pe Ahile de călcâi, care a rămas uscat și nu a primit apele Styxului, făcându-l astfel muritor daca era strapuns in aceasta zona. Ahile a fost antrenat de centaurul Chiron și a devenit un războinic curajos. Tatăl său a fost chemat la arme când Ahile era tânăr pentru a lupta împotriva teleboanilor.
Peleus l-a încredințat pe Ahile în grija lui Chiron pe versanții Muntelui Pelion. Aici, Ahile a fost instruit în vânătoare, călărie, muzică și arta războiului. Iliada lui Homer a scris că Ahile a fost cel mai bun războinic al armatei grecești în timpul războiului troian. Se spunea și despre Ahile că este foarte frumos. O poveste spune că, când era copil, l-au vizitat zeițele Atena, Hera și Afrodita. Au fost atât de impresionați de frumusețea lui încât au început să se certe cine avea să se căsătorească cu el. Zeus, care a văzut această ceartă, a decis să o rezolve făcându-l pe Ahile să se căsătorească cu Elena, cea mai frumoasă femeie din lume.
Războiul troian este unul dintre cele mai faimoase evenimente ale grecilor antici. A fost un conflict de 10 ani între regatele Troiei și Grecia micenică, în care o mică bandă de eroi greci (conduși de legendarul războinic Ahile) a reușit să învingă o armată troiană mult mai mare. Războiul a început când prințul troian Paris a răpit-o pe frumoasa prințesă greacă Elena de la soțul ei, regele Spartei. Grecii au navigat spre Troia pentru a o recupera, dar nu au putut sparge zidurile orașului. Au recurs la un truc: să se ascundă în interiorul unui cal uriaș de lemn, despre care troienii l-au crezut în mod eronat că este o ofrandă de pace. Când s-a lăsat noaptea, grecii au ieșit din cal și au deschis porțile orașului, permițând restului armatei grecești să invadeze și să jefuiască Troia.
Epoca târzie a bronzului a fost o perioadă care a durat aproximativ între 1600-1200 î.Hr. Aceasta a fost perioada în care se spune că a trăit Ahile. Dacă Ahile ar fi existat, ar fi trăit într-o perioadă de mari tulburări. Epoca târzie a bronzului a fost marcată de prăbușirea multor civilizații, inclusiv a civilizației miceniene din Grecia. Ahile s-a confruntat cu multe pericole și a trebuit să lupte de multe ori.
În mitologia greacă, Ahile era fiul lui Peleus, regele Mirmidonilor, și al lui Thetis, o zeiță a mării. Acest lucru l-a făcut pe Ahile nemuritor, cu excepția unui punct mic de pe călcâiul lui, unde mama lui l-a ținut când l-a scufundat în râul Styx. Peleus era un descendent al lui Aeacus, unul dintre cei trei fii ai lui Zeus. Zeus a fost regele zeilor, făcându-l pe Ahile un descendent direct al unui zeu.
În unele versiuni ale legendei, Ahile este crescut de Chiron, centaurul. Chiron era o creatură jumătate om și jumătate cal. A fost un mare profesor și se spune că i-a învăţat pe mulți eroi celebri, printre care Ahile, Jason și Asclepius. Multe dintre lucrurile pe care Ahile le-a învățat, le-a învățat de la Chiron. De asemenea, se credea că Ahile era invulnerabil la toate armele, cu excepția uneia. A existat o parte a corpului pe care a uitat să o scufunde în Styx, călcâiul lui. Și după cum știm cu toții, călcâiul lui a dus la uciderea lui.
Ahile a fost ucis de o săgeată otrăvită, trasă de Paris, fiul lui Priam, regele Troiei. Otrava de la săgeată l-a ucis încet pe Ahile. Moartea lui a fost o lovitură devastatoare pentru greci; pierderea lui i-a lăsat vulnerabili la atacul troienilor. Când a murit, orașul Troia a fost închis pentru o zi de doliu. Oamenii veneau de peste tot să-i plângă moartea. Ahile avea doar 33 de ani când a murit.
Nu există un răspuns definitiv, dar există suficiente dovezi care să sugereze că Ahile a fost real. Fiecare cultură are eroii ei, iar Ahile este unul dintre cei mai faimoși. Este posibil să fi fost un personaj compus bazat pe mai mulți oameni reali. Dar este și posibil să fi fost o persoană singură, reală, care a trăit o viață extraordinară. Oricum, povestea lui va continua să ne fascineze timp de secole. Până astăzi, problema existenței lui Ahile rămâne un mister.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Cum a apărut teoria conform careia Pamantul ar fi gol pe dinauntru si civilizatii superioare locuiesc spre centrul Terrei
În mod cert, credinţa că Pământul este gol, a fost şi încă mai este, extrem de răspândită în multe părţi ale lumii. De-a lungul vremii, mulți scriitori au preluat această idee și au scris romane pe această temă, iar Jules Verne, cu a sa Călătorie în centrul Pământului este cel mai cunoscut.
-
Au facut un experiment cu plățile cash în Suedia, țara care a renunțat aproape în totalitate la tranzacțiile cu numerar și uite ce au pățit!
Cash-ul mai poate fi folosit doar în așa numitele „insule de numerar" în Suedia. E vorba de niște zone de unde oamenii în vârstă, care nu știu să se descurce cu tehnologia, îți procură alimentele de bază. Pe lângă acestea realități un studiu efectuat în țara scandinavă a dat peste cap toate datele specialiștilor.
-
Timeo Danaos: Theodoros Roussopoulos e cel care a sesizat Comisia de la Venetia in privinta loviturii de stat patronata de Klaus Iohannis
Raportul devastator al Comisiei de la Veneția despre lovitura de stat din România - anularea arbitrară a alegerilor - care a fost dat azi publicității și care punctează gravele abateri de la democrație ale statului român este meritul unui om pe care îl putem numi eroul necunoscut al luptei contra abuzurilor regimului Iohannis.
-
Cercetare cu peste 2 milioane de subiecti: Vaccinurile mARN folosite la Covid modifică personalitatea oamenilor
Cercetătorii din Coreea de Sud au realizat un studiu amplu, cu peste 2 milioane de participanți, care a fost publicat în renumitul National Journal.
-
S-a găsit satul din România unde locuiesc aproape 100 de daci: Locuitorii păstrează obiceiurile străvechi și au porecle de animale
Satul Târsa, situat în Munții Șureanu, cu o populație de sub 100 de locuitori, a devenit un loc tot mai vizitat de turiști datorită îmbunătățirii drumurilor și includerii sale pe traseul Via Transilvanica.
-
Contractul prin care a fost închiriat tezaurul furat. Olandezii erau obligați să asigure paza DOCUMENT
Corpul de Control al prim-ministrului a ajuns luni dimineața la Ministerul Culturii pentru a ridica documentele referitoare la obiectele de patrimoniu împrumutate unui muzeu din Olanda și ulterior furate.
-
De ce mai cere si trump bani in plus pentru inarmarea NATO: Complexul industrial militar american a avut o crestere de vânzări de sute de miliarde de dolari în 2024
Vânzările de echipamente militare americane către guverne străine în 2024 au crescut cu 29%, până la un record de 318,7 miliarde de dolari, a anunţat vineri Departamentul de Stat al SUA, în condiţiile în care țările încearcă să îşi reînnoiască stocurile de armament trimise în Ucraina și să se pregătească pentru conflicte majore.
-
Marcel Ciolacu nu cere nicio demisie desi a aflat că aurul dacic a fost scos ilegal din țară și confirmă acest fapt
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, luni, că nu a existat o hotărâre de guvern prin care să se fi permis ca aurul dacic să fie scos din țară, astfel că scoaterea tezaurului din România s-a făcut ilegal.
-
O să facă față guvernul Ciolacu celor mai importante 10 riscuri guvernamentale si publice din 2025? Dacă nu, o să fie un an de teroare financiară
Având în vedere incertitudinea economică și presiunile financiare cu care se confruntă atât autoritățile guvernamentale, cât și cetățenii, practicile actuale nu mai reprezintă o opțiune viabilă. Organizațiile guvernamentale și din sectorul public vor trebui să facă o serie de compromisuri dificile și posibil greu de acceptat, care sunt necesare pentru a atenua riscurile și a preîntâmpina crize mai grave în viitor.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Descoperirea unui misterios sarcofag egiptean cutremură lumea arheologică
- 2.Grupul Rockefeller face profeții spectaculoase: "Națiuni considerate fără speranță, precum Portugalia și Grecia, sunt acum luminile continentului"
- 3.Franța pe cale de a deveni o superputere a aurului datorită unei descoperiri revoluționare
- 4.Practică cu adevărat șocantă: soldații nord-coreeni, aliați ai Rusiei în Ucraina, recurg la metode îngrozitoare de identificare a minelor
- 5.Elon Musk atrage atenția asupra unei posibile crize energetice viitoare spunând că „următoarea mare problemă a lumii" va fi lipsa de electricitate
- 6.Mașina care bate toate recordurile și costă doar 15.000 de dolari se vinde deja pe piața din China si vine in Europa.
- 7.Cel mai puternic om din lume îți spune ce se va întâmpla cu economia în 2025. Gigantul BlackRock dezvăluie în ce trebuie să investești
- 8.Boala Ursulei von der Leyen are legatura cu vaccinurile mARN Covid. Pe 6 ianuarie 2025 are termen in procesul legat de SMS-urile cu Alfred Bourla de la Pfizer
- 9.Timp de 500 de ani am privit lumea în mod incorect. Această hartă premiată este cea mai precisă imagine a Pământului creată vreodată
- 10.DAVOS - Cel mai mare fond suveran din lume avertizează: Inflaţia alimentată de tarife reprezintă unul dintre cele mai mari riscuri
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu