Misterul din jurul „Sindromului Havana" se adâncește și mai mult!
Postat la: 18.03.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Guvernul american afirmă într-un document oficial că nu a găsit nicio dovadă semnificativă că „Sindromul Havana" ar fi provocat de leziuni cerebrale, concluzie care adâncește și mai mult misterul în jurul acestei afecțiuni care a apărut în 2016 în rândul personalului SUA staționat în străinătate, relatează Reuters.
Studiul a fost efectuat de o echipă de cercetători de la Institutele Naționale de Sănătate (NIH) din SUA asupra unui grup de 86 de angajați ai guvernului american și a membrilor familiilor lor care au raportat simptome neobișnuite.
Grupul de control a fost format dintr-un număr apropiat de participanți voluntari care au lucrat în misiuni similiare cu cele ale subiecților care s-au plâns că suferă de „Sindromul Havana". Însă cercetătorii nu au reușit să găsească nicio diferență între cele două grupuri în majoritatea măsurătorilor clinice, potrivit concluziilor publicate luni în revista de specialitate JAMA.
Simptome ale acestei afecțiuni misterioase au fost raportate pentru prima de angajați ai ambasadei americane din Cuba, de unde și denumirea de „Sindromul Havana", însă ulterior au fost raportate de diplomați, spioni, militari și alți angajați ai guvernului american din întreaga lume.
Printre simptomele care au ajuns să fie asociate afecțiunii se numără halucinații auditive și presiuni cerebrale, urmate de regulă de dureri de cap, migrene, stări de amețeală și probleme cu memoria.
„Acești indivizi au simptome care sunt reale, tulburătoare și foarte dificil de tratat", a declarat Leighton Chan, director științific al NIH și autor principal al noului studiu.
Participanții la studiu, printre care s-au numărat angajați ai guvernului american staționați în Cuba, China, Austria și Statele Unite, au fost supuși unei serii largi de testări clinice, auditive, vizule, de echilibru, neuropsihologice și de sânge.
Cercetătorii le-au făcut de asemenea participanților la studiu mai multe tomografii prin rezonanță magnetică nucleară (RMN) pentru a investiga volumul, structura și funcționarea normală a creierului.
Însă concluziile studiului, care s-a bazat pe două cercetări efectuate între 2018 și 2022, le contrazic pe cele ale unui studiu separat făcut de oamenii de știință de la Universitatea Pennsylvania. Studiul respectiv, publicat în 2019 tot în revista științifică JAMA, constatase unele modificări subtile ale creierului persoanelor care acuză că suferă de „Sindromul Havana".
Dr. Chan afirmă acum că NIH a folosit protocoale mai riguroase privind RMN-urile efectuate și că grupul de control folosit în cercetările sale a fost mai apropiat de cel al pacienților în ceea ce privește atât slujbele acestora, cât și locurile în care ei au fost staționați.
Dr. David Relman, profesor la Facultatea de Medicină a Universității Stanford, a notat într-un editorial de opinie publicat de JAMA concomitent cu rezultatele noului studiu că unele dintre cazuri ar putea fi explicate prin expunerea la energia de radiofrecvență.
El afirmă că este nevoie de sisteme de supraveghere care să detecteze rapid simptomele timpurii ale „Sindromului Havana", precum și apariția cazurilor în „focare" în diversele agenții și departamente ale guvernului american.
Dr. Chan a afirmat la rândul său că o astfel de abordare ar putea ameliora îngrijorările și starea de anxietate resimțită de anumiți angajați ai guvernului federal din cauza acestei afecțiuni necunoscute.
Cercetătorii de la NIH au descoperit că peste un sfert din pacienții care raportează că suferă de „Sindromul Havana" au dezvoltat o boală cronică numită amețeală posturală-perceptuală persistentă. Această boală este provocată de o schimbare bruscă în abilitatea creierului de a interpreta mișcările în spațiu după un eveniment alarmant și persistarea stării și după ce momentul de criză este depășit.
Echipa de cercetători a raportat de asemenea o creștere semnificativă a simptomelor de oboseală, stres post-traumatic și depresie în rândul celor cu „Sindromul Havana" comparativ cu voluntarii din grupul de control.
Serviciile de informații americane spun că „Sindromul Havana" nu este rezultatul acțiunilor unor puteri străine
Louis French, director adjunct la Centrul Medical Militar „Walter Reed" și unul dintre autorii cercetării, a declarat că rezultatele obținute pe baza RMN-urilor ar trebui îi liniștească într-o anumită măsură pe cei care suferă de această afecțiune întrucât nu a fost găsită nicio legătură între simptomele neobișnuite și schimbări neurodegenerative.
„Stresul post-traumatic și simptomele legate de dispoziție nu sunt surprinzătoare având în vedere îngrijorările multora dintre participanți", a spus el.
Anul trecut agențiile de informații ale SUA și-au prezentat primul raport despre „Sindromul Havana", acesta concluzionând că este improbabil ca incidentele care au dus la îmbolnăvirea a aproximativ 1.000 de oficiali americani din întreaga lumesă fie cauzate de atacuri ale unei puteri străine.
Majoritatea cazurilor raportate au fost atribuite unor „afecțiuni medicale sau factori tehnici și de mediu, inclusiv boli nediagnosticate. Multe alte incidente au fost raportate dintr-o precauție excesivă", mai spune acesta.
„Nu cred că există nimic în studiul nostru care să contrazică aceste lucruri", a declarat acum dr. Chan de la NIH.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
ANAF îi ia în vizor pe românii care nu își declară veniturile
Toate veniturile trebuie declarate la ANAF. Cât vine vorba despre venituri, vorbim despre banii proveniți din dividende, criptomonede, acțiuni și depozite bancare. Inclusiv cei care au deschis un depozit la bancă trebuie să raporteze acest lucru în cazul în care există o dobândă. Totodată, se mai modifică și alte aspecte importante.
-
Povestea neștiută a celei mai vechi tăblițe cu cele Zece Porunci: A fost vândută pe o sumă colosală
Pea mai veche tăbliţă cunoscută, inscripţionată cu cele Zece Porunci din Vechiul Testament, a fost vândută cu 5,04 milioane de dolari, mai mult decât dublul estimării sale maxime.
-
Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
Dacă ați fi mers pe linia frontului în primele săptămâni ale războiului din Ucraina, ați fi putut auzi strigăte în ucraineană și rusă, poate amestecate cu voci care vorbeau limbi regionale precum buryat și cecenă, scrie POLITICO.
-
Ce au decis judecătorii CAB în dosarul Călin Georgescu-anularea alegerilor prezidențiale - Fostul candidat independent a fost prezent în instanță
Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a acordat un nou termen în procesul Călin Georgescu-anularea alegrilor prezidențiale, pentru 13 ianuarie 2025, pentru când se citează părţile, prin poştă şi prin mail sau fax
-
Candidatul comun zice că nu există nicio legătură între el și partidele de la guvernare. Crin Antonescu și-a anunțat demisia din PNL
Noiua coaliție guvernamentală, formată din PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale, a anunțat astăzi asumarea unui candidat comun la alegerile prezidențiale de anul viitor, în persoana lui Crin Antonescu. Fostul lider al liberalilor a spus că a acceptat propunerea partidelor de a fi candidatul comun la alegerile prezidențiale viitoare.
-
Răsturnare de situație: Care a fost, de fapt, cauza decesului actorului Mircea Diaconu - Fiica acestuia, mărturii emoționante
Marele actor Mircea Diaconu s-a stins din viață cu doar 10 zile înainte de a împlini 75 de ani. Se știa că acesta se confrunta de ceva vreme cu o boală incurabilă, iar ultimele sale momente le-a petrecut pe un pat în Spitalul Fundeni.
-
Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
Omul de afaceri Elon Musk, cea mai bogată persoană din lume şi persoana desemnată de viitorul preşedinte al SUA, Donald Trump, cu reformarea administraţiei publice, a luat la ţintă Rezerva Federală americană.
-
Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
Blocul suveranist suferă o lovitură extrem de grea, la primul mare test din Parlament. La votul pentru președinții Senatului și Camerei Deputaților, 21 de parlamentari care nu pot fi decât din AUR, POT sau SOS România au votat alături de coaliția pro europeană formată din PSD, PNL, UDMR și Minoritățile Naționale.
-
Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
Românii care retrag sume mari de bani din bancomate intră în atenția Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Instituția a anunțat că va monitoriza atent aceste tranzacții pentru a preveni fraudele fiscale.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Revoltă în Germania, după aderarea deplină a României și Bulgariei la Spațiul Schengen. „Dezastru pentru siguranța oamenilor în Europa"
- 2.Cum a pierdut Călin Georgescu războiul în instanță cu BEC? Propaganda de pe TikTok nu a respectat legea - motivarea judecătorilor CAB
- 3.Fizicienii anuntă ca au descifrat secretele gravitației cuantice din găurile negre subatomice din care tâșnește materia
- 4.Experimentul care dă fiori Europei: cu un laptop și un smartphone, un expert IT a dezvăluit riscurile panourilor fotovoltaice
- 5.Masoneria globalistă se cutremură: B'nai B'rith International, cea mai veche organizație evreiască, transmte lui Iohannis îngrijorările despre Georgescu
- 6.Rusia șochează lumea medicală: a reușit dezvoltarea unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer!
- 7.Am intrat în spatiul Schengen si nu prea. Care sunt statele care au reintrodus controale la frontiere
- 8.Tucker Carlson: Deep State vrea Al Treilea Război Mondial - fie împotriva Rusiei, fie împotriva Iranului. Este singura lor șansă de a-l opri pe Trump
- 9.Escrocherie de proporții: nu răspunde dacă ești apelat de un număr care începe cu aceste trei cifre
- 10.Decizia CCR a afectat puternic piața financiară din România: Cotația leu/ euro vine cu surprize
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu