Misteriosul "virus al leneșului" este fără tratament. Se răspândește cu repeziciune după ce a suferit mutatii genetice
Postat la: 30.08.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Un virus misterios, cândva limitat în Amazon se răspândește acum mai pe scară largă în America, după ce a suferit modificări genetice care l-ar putea face mai puternic.
Până de curând, virusul Oropouche a fost o boală relativ necunoscută, limitată în mare parte în bazinul Amazonului din America de Sud. Dar de la sfârșitul anului 2023, virusul s-a răspândit dincolo de raza sa obișnuită.
A provocat deja peste 8.000 de cazuri de boală - adesea cunoscută sub numele de „febra leneșului" - în cinci țări în primele șapte luni ale anului 2024. Virusul a provocat, de asemenea, recent decesul a două femei în Brazilia și potențialele decese ale doi copii nenăscuți, relatează BBC.
Creșterea rapidă a cazurilor de Oropouche, care este răspândită prin mușcături de insecte, a determinat Centrul Statelor Unite pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) să emită o alertă de sănătate pentru medicii din SUA. Primele cazuri de virus din Europa au fost detectate în iunie și iulie 2024 la călători care fuseseră infectați în timpul vizitei în Brazilia și Cuba.
Ce este acest virus misterios, de unde a venit și de ce provoacă îngrijorare? Oropouche este un virus endemic în regiunea Amazonului din America de Sud, care este răspândit de insecte care mușcă. Virusul provoacă o boală febrilă la oameni, dar se găsește și la un număr de animale, inclusiv maimuțe urlatoare, marmosets și leneși, împreună cu o serie de insecte diferite.
Oropouche se transmite atunci când o persoană sau un animal este mușcat de insecte purtătoare de virus. Se crede că este răspândit cel mai frecvent de speciile de muschi de mărimea unui cap de ac Culicoides paraensis , care sunt abundente în mari părți ale Americii. Dar virusul poate fi răspândit și prin mușcături de țânțarii Culex quinquefasciatus și Ochlerotatus serratus .
Transmiterea directă de la om la om a virusului nu a fost observată. Odată ajuns în sânge, se poate răspândi rapid în corp și poate traversa bariera hemato-encefalică pentru a ajunge în sistemul nervos central. Se pare că se acumulează în special atât în creier, cât și în ficat .
Virusul în sine poartă o singură catenă de material genetic cunoscut sub numele de ARN care este încapsulat într-o înveliș proteic de protecție. Se crede că folosește o abordare „cal de Troie" odată intrat în sânge, pătrunzând în celulele imune cunoscute sub numele de fagocite, permițându-i apoi să treacă nedetectat în jurul corpului pentru a ajunge la țesuturile și organele pe care le ținte, unde apoi infectează celulele și se reproduce.
Virusul își trage numele de la satul în care a fost înregistrat primul caz. În 1955, virusul a fost izolat din sângele unui muncitor forestier febril de 24 de ani din comunitatea Vega de Oropouche din Trinidad și Tobago.
De atunci, virusul a fost responsabil pentru focare sporadice în Amazonia braziliană, unele raportate că au ajuns la 100.000 de cazuri . În total, cercetătorii estimează că au fost diagnosticate peste 500.000 de cazuri , dar acest număr poate fi o subestimare din cauza diagnosticării greșite, deoarece multe dintre simptome sunt similare cu alte boli care cauzează febră.
De la sfârșitul anilor 1980, focarele de virus au început să fie raportate în Panama, Peru și Ecuador . Dar din 2000, numărul țărilor care au raportat virusul a crescut, incluzând Bolivia, Columbia, Ecuador și Guyana Franceză.
La sfârșitul anului 2023, au început să apară focare mari în bazinul Amazonului, unde virusul era deja endemic, și în noi zone din America de Sud. În iunie 2024, Cuba a confirmat cazuri de virus.
Între 1 ianuarie și 20 iulie 2024, Organizația Mondială a Sănătății a înregistrat 8.078 de cazuri de Oropouche . Majoritatea - 7.284 inclusiv cele două decese - au fost în Brazilia, Bolivia înregistrând 356, Peru a raportat 290, Columbia cu 74 și Cuba cu 74.
Cel mai îngrijorător pentru oficialii din domeniul sănătății publice, un număr tot mai mare de cazuri apar acum în zone non-amazoniene și au fost documentate în 10 state din afara regiunii Amazon, în Brazilia, precum și în Cuba.
Analiza recentă nepublicată a virusului din spatele celor mai recente focare sugerează că codul său genetic a suferit o remaniere care a condus la replicarea mai eficientă a acestuia în celulele indivizilor infectați. Aceasta înseamnă că virusul poate produce un număr mult mai mare de el însuși odată ce infectează o celulă și deturnează mașina celulară.
Acest lucru nu numai că ar permite virusului să provoace boală mai severă la indivizii infectați, dar crește și șansele ca insectele mușcatoare să preia virusul atunci când îl hrănesc și îl transmit.
În timp ce capacitatea virusului de a se ascunde în celulele imune înseamnă că ar putea rămâne relativ ascuns de sistemul de apărare al organismului, există unele semne că virusul poate fi mai rezistent la răspunsul imun al persoanelor infectate anterior cu Oropouche.
Oamenii de știință cred, de asemenea, că dezvoltarea urbană crescută în zonele care au fost cândva pădure ar putea juca, de asemenea, un rol în noile focare. Ei spun că efectele schimbărilor climatice cresc numărul de zone în care pot trăi insectele care răspândesc virusul, ceea ce înseamnă că este probabil ca virusul să continue să se extindă dincolo de aria sa istorică în America de Sud.
Virusul provoacă o febră asemănătoare gripei la persoanele infectate , împreună cu dureri de cap, dureri musculare, articulații rigide, greață, frisoane, sensibilitate la lumină și vărsături. În cazuri severe poate provoca meningită. În general, simptomele sunt similare cu alte boli transmise de țânțari, cum ar fi dengue, chikungunya, Zika și malaria .
Potrivit CDC, simptomele încep de obicei la trei până la 10 zile după ce au fost mușcate și durează trei până la șase zile. Simptomele pot reapare câteva zile sau săptămâni mai târziu la până la 60% dintre pacienți și tind să fie similare la recidivă. Nu este clar ce cauzează aceste recidive; ar putea fi aceeași infecție reapărând sau oameni care trăiesc în zone cu o prevalență ridicată a insectelor purtătoare de virusuri care sunt reinfectate.
Pe 25 iulie, autoritățile din Brazilia au înregistrat primele decese cunoscute din cauza febrei Oropouche. Cele două femei aveau 21 de ani și 24 de ani, fără a avea nicio afecțiune preexistentă de sănătate.
Un raport al Ministerului Brazilian al Sănătăţii a sugerat, de asemenea, că virusul ar putea fi transmis de la femeile însărcinate la fetuşi şi a raportat moartea unui copil nenăscut . De asemenea, a raportat un avort spontan asociat cu infecția Oropouche . Patru cazuri de nou-născuți cu microcefalie - un defect congenital în care capul copilului este mai mic decât se aștepta - au fost, de asemenea, raportate a fi asociate cu virusul.
Cu toate acestea, efectele Oropouche asupra sarcinilor și copiilor nenăscuți rămân nedovedite și sunt investigate .
În timp ce primele animale sălbatice care s-au dovedit a fi purtătoare de virus au fost maimuțele urlatoare, în 1960, aceasta a fost, de asemenea, izolată dintr- un lenes cu gât palid în Brazilia .
Dar principala gazdă sălbatică a virusului nu a fost încă identificată . S-a descoperit că un număr de animale sălbatice poartă virusul, inclusiv un număr de primate și lenesi cu trei degete.
Cu toate acestea, se crede că și alte animale sălbatice sunt purtătoare de virus. Și principala gazdă sălbatică a virusului nu a fost încă identificată.
Un articol din revista academică The Lancet Microbe clasifică focarele de febră Oropouche drept „o amenințare emergentă la adresa sănătății globale" și avertizează asupra lipsei cercetărilor privind noi tratamente.
Alți cercetători au subliniat „ necesitatea urgentă de vaccinuri eficiente " împotriva Oropouche. În timp ce vaccinurile sunt testate pe modele animale, nu există încă niciunul disponibil sau cunoscut ca fiind eficient la om.
În prezent, nu există tratamente specifice pentru boală .
Organizația Panamericana de Sănătate recomandă odihna, lichidele și analgezicele ca cel mai bun tratament pentru simptome.
Ministerul Sănătății din Brazilia spune că „pacienții trebuie să se odihnească, cu tratament simptomatic și monitorizare medicală".
Oricine este infectat ar trebui, de asemenea, să folosească în continuare substanțe repelente, pentru a reduce probabilitatea de a fi mușcat de insecte, care ar putea apoi transmite virusul altor persoane.
Fără vaccinuri pentru a controla infecțiile, cel mai bun mod în care oamenii se pot proteja împotriva Oropouche este să evite să fie mușcați de muschi și țânțari. Autoritățile sanitare sugerează utilizarea plaselor cu plasă fină pe uși și ferestre. Deoarece musculița care poartă boala este mai mică decât țânțarii, se crede că plasele de țânțari standard sunt mai puțin eficiente.
Purtarea de îmbrăcăminte care acoperă brațele și picioarele și utilizarea insecticidelor poate ajuta, de asemenea, la protejarea împotriva mușcăturilor.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Reglementări draconice: Guvernul adoptă măsuri speciale pentru candidați de tip Călin Georgescu
Guvernul pregătește adoptarea OUG pentru organizarea alegerilor prezidențiale din anul 2025, care vor avea loc pe 4 și 18 mai. În draftul de OUG sunt prevăzute măsuri speciale pentru a nu se mai repeta o situație precum cea a lui Călin Georgescu
-
Sondaj devastator: Călin Georgescu câștigă din orice poziție cu un procent greu de imaginat pentru Coalitia de la guvernare
Călin Georgescu are toate șansele, în continuare, să iasă câștigător și după reluarea alegerilor prezidențiale. Potrivit celor mai recente sondări sociologice, pe Georgescu l-ar vota cel puțin 60% dintre români, spune sociologul Mirel Palada.
-
Elon Musk: Premierul Marii Britanii a vrut să submineze alegerile din SUA!
Miliardarul american Elon Musk a declarat că premierul Marii Britanii, Keir Starmer, "a trimis agenți în America pentru a submina alegerile din Statele Unite", relatează canalul Șkvarka News de pe rețeaua Telegram.
-
Călin Georgescu îl numește pe șeful OMS Tedros Ghebreyesus "cioroi de casă" și "sclav" într-un interviu din 2023
Călin Georgescu a folosit termenii "cioroi de casă" și "sclav" pentru a-l descrie pe șeful Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Ghebreyesus, într-un interviu urcat pe YouTube în 2023. Georgescu vorbește în limba engleză în acest interviu iar termenii folosiți sunt "house nigger" și "slave".
-
Bomba de la NASA: 2025 pregătit pentru „depopularea masivă" pentru a introduce „simularea Matrix"
Documentele oficiale NASA scurse la iveală dezvăluie decenii de pregătire la nivel înalt pentru un eveniment de extincție în masă care urmează să înceapă în 2025.
-
Care e Conspirația: Un guvern mondial unic care utilizează tehnocrația pentru a conduce Lumea
Cu toții am devenit familiarizați cu termenul „teoria conspirației" în ultimii cinci ani. Dar ceea ce este mai puțin clar pentru unii este ce este de fapt „conspirația".
-
Temperaturile interioare afectează funcția cognitivă la adulții în vârstă
Un nou studiu arată că adulții în vârstă se confruntă cu cele mai puține dificultăți de atenție atunci când temperaturile din locuințe rămân între 68-75 ˚F (20-24 ˚C).
-
Președintele pro-rus al Croației a câștigat alegerile
În alegerile desfășurate în weekend, președintele în exercițiu al Croației, Zoran Milanovic, a repurtat o victorie categorică, la mare distanță de principalul său adversar. Ca atare, el va ocupa funcția de șef al statului în următorii cinci ani.
-
Georgescu îl amenință pe Iohannis cu dezvăluiri dacă nu își dă demisia: "Statul român cunoaște foarte bine vulnerabilitățile pe care le-a avut ca primar"
Călin Georgescu, candidatul independent care a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale, a făcut o serie de declarații amenințătoare la adresa fostului președinte Klaus Iohannis. În cadrul unei emisiuni de televiziune, Georgescu a criticat vehement acțiunile lui Iohannis și a lansat acuzații grave.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Descoperirea unui misterios sarcofag egiptean cutremură lumea arheologică
- 2.Grupul Rockefeller face profeții spectaculoase: "Națiuni considerate fără speranță, precum Portugalia și Grecia, sunt acum luminile continentului"
- 3.Franța pe cale de a deveni o superputere a aurului datorită unei descoperiri revoluționare
- 4.Practică cu adevărat șocantă: soldații nord-coreeni, aliați ai Rusiei în Ucraina, recurg la metode îngrozitoare de identificare a minelor
- 5.Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
- 6.Rusia șochează lumea medicală: a reușit dezvoltarea unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer!
- 7.Mașina care bate toate recordurile și costă doar 15.000 de dolari se vinde deja pe piața din China si vine in Europa.
- 8.Fost deputat PSD și șef al PUSL Vrancea i-a zburat creierii cu cinism unui tânăr aflat pe domeniul său de vânătoare
- 9.Boala Ursulei von der Leyen are legatura cu vaccinurile mARN Covid. Pe 6 ianuarie 2025 are termen in procesul legat de SMS-urile cu Alfred Bourla de la Pfizer
- 10.Timp de 500 de ani am privit lumea în mod incorect. Această hartă premiată este cea mai precisă imagine a Pământului creată vreodată
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu