Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Misteriosul Proiect "Tarim": Chinezii forează o gaură de 11 kilometri adâncime în deșert chipurile sa studieze rocile cretacice!

Postat la: 08.06.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

China a început să sape cea mai adâncă gaură de foraj, în încercarea de a studia zonele planetei aflate la mare adâncime sub suprafață.

Forajul a început marți într-un deșert din bazinul Tarim, în regiunea Xinjiang din nord-vestul Chinei, potrivit agenției de presă chineze de stat Xinhua. Cu o adâncime planificată de 11.100 de metri, puțul îngust va pătrunde în peste 10 straturi continentale și va ajunge la sistemul cretacic din scoarța terestră - o serie de roci stratificate care datează de acum 145 de milioane de ani.

Se așteaptă ca proiectul să fie finalizat în 457 de zile și a fost salutat de către mass-media de stat chineză ca fiind "un punct de referință în explorarea adâncurilor pământului în China".

Sonda de explorare la mare adâncime va permite oamenilor de știință să studieze structura internă și evoluția Pământului și să furnizeze date pentru cercetări în domeniul geoscientific, a declarat într-un comunicat China National Petroleum Corporation, principalul producător de petrol și gaze din țară, care a condus proiectul.

Wang Chunsheng, un expert tehnic implicat în această operațiune, a descris-o ca fiind o încercare îndrăzneață de a explora teritoriul necunoscut al Pământului și de a extinde limitele înțelegerii umane.

"Dificultatea de construcție a proiectului de foraj poate fi comparată cu un camion mare care circulă pe două cabluri de oțel subțiri", a declarat pentru Xinhua Sun Jinsheng, om de știință la Academia Chineză de Inginerie.

Echipamentul, care cântărește peste 2.000 de tone, este proiectat să reziste la temperaturi subterane de până la 200C și la o presiune atmosferică de 1300 de ori mai mare. În plus față de condițiile extreme din adâncurile de la suprafață, mediul dur al solului din bazinul Tarim - unde se află cel mai fierbinte și uscat deșert din China - se adaugă la provocare.

Proiectul face parte din eforturile țării de a explora noi frontiere în spațiu și sub suprafața Pământului. În 2021, președintele chinez i-a îndemnat pe cei mai importanți oameni de știință ai țării să spargă noi bariere în diferite domenii, inclusiv în explorarea adâncurilor Pământului.

Separat, Xi Jinping a subliniat, de asemenea, necesitatea de a stimula aprovizionarea cu energie internă, împingând giganții energetici chinezi să caute resurse naturale.

Regiunea Xinjiang, în special, este cunoscută ca fiind bogată în depozite minerale și petrol. Chiar luna trecută, Sinopec, cea mai mare companie de rafinare din China, a descoperit fluxuri considerabile de petrol și gaze într-o sondă de explorare în bazinul Tarim, la o adâncime de peste 8.500 de metri sub suprafață.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE