Misterele ordonanţei trenuleţ - Cum arată adevăratul impact bugetar, neprezentat oficial
Postat la: 03.01.2025 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Misterele ordonanţei trenuleţ: De ce nu sunt prezentate în nota de fundamentare efectele pe buget cu plus şi minus în detaliu? Calculele ZF indică o reducere a deficitului bugetar de 2% din PIB.
În lipsa unor evaluări precise asupra impactului bugetar din ordonanţa „trenuleţ", care a bulversat mediul de business la sfârşitul anului trecut, Ziarul Financiar a calculat, pe baza datelor oficiale o estimare de reducere a deficitului bugetar cu 2% din PIB, adică aproximativ 40 mld. lei. Aşa cum ne-a obişnuit, secretoşii experţi din Ministerul de Finanţe nu indică exact, pe fiecare capitol al prevederilor impactul bugetar calculat în miliarde de lei, ci doar o estimare globală pentru toată ordonanţa, care are 30 de pagini şi zeci de prevederi: 126 mld. lei la tăieri de cheltuieli şi 7 mld. în plus la venituri. Acestea sunt singurele date prezentate în nota de fundamentare privind impactul bugetar, menţionate la sfârşit.
Un guvern transparent ar fi trebui să prezinte impactul bugetar pe fiecare măsură, la venituri şi cheltuieli. Iată că şi noul guvern vine cu ideea „noi ştim mai bine şi nu vă punem date la dispoziţie". La un PIB de 2.000 mld. lei estimat pentru 2024, impactul bugetar total indicat de Finanţe ar fi un neverosimil 7% din PIB, ceea ce ar indica un deficit bugetar zero sau de doar 1% pentru anul viitor, un lucru car este practic imposibil. De fapt, fără să o spună, cele 126 mld. de lei tăierea de cheltuieli înseamnă atât îngheţările de pensii şi salarii şi celelalte măsuri de cheltuieli intrate în vigoare de la 1 ianuarie, specifice pentru 2025, cât şi o sumă mult mai mare care este aferentă tuturor amânărilor de cheltuieli care se fac practic în fiecare an, asumate prin legi anterioare, dar niciodată aplicate, cum este prevederea din legea educaţiei ca Ministerul Învăţământului să primească 6% din PIB.
De fapt, conform calculelor, impactul specific pentru 2025 este o reducere a cheltuielilor bugetare faţă de un eventual buget care nu ar fi îngheţat salariile şi pensiile şi nu ar fi introdus şi celelalte reduceri de cheltuieli, în valoare de 30 mld. lei. La acestea s-ar adăuga venituri de 7-8 mld. lei, deci impactul pozitiv în sensul reducerii deficitului bugetar ar fi de aproape 2% din PIB. Ca urmare, reiese faptul că, prin această ordonanţă guvernul încearcă să ducă deficitul de la un estimat de 8% din PIB în 2024, la 6% în 2025. Îngheţarea salariilor ar urma să aducă economii de 1% din PIB, iar îngheţarea pensiilor de 0,5%. Practic, guvernul a cheltuit cu salariile, până la final de 2024, 160 mld. lei. Dacă ar fi avut loc o creştere salarială de 12% în 2025, economia cu îngheţarea ar fi de aproximativ 20 mld. lei, adică 1% din PIB. Similar, la plăţi cu pensiile de 221 mld. lei în 2024, indexarea ar fi însemnat, în 2025, 0,5% din PIB, adică 9-10 mld. lei.
Cum arată impactul bugetar al ordonanţei trenuleţ pe capitole:
- Din scăderea pragului la microîntreprinderi de la 500.000 de euro la 250.000 de euro, guvernul ar putea să încaseze suplimentar la buget 1,5 mld. lei din impozit pe profit, pentru că peste 100.000 de companii ar trece de la impozit pe venit de 1% sau 3% la impozit pe profit de 16%.
- Din eliminarea facilităţilor fiscale, adică scutirea de la plata impozitului pe venit pentru IT, construcţii sau agro, şi scutirea de la plata contribuţiilor, guvernul ar putea încasa aproximativ 4,5 mld. lei de la cei 650-700.000 de angajaţi care beneficiază de aceste facilităţi în acest moment.
- Din creşterea impozitului pe dividende de la 8% la 10%, guvernul ar putea încasa suplimentar circa 1 mld. lei, adică 200 mil. euro, faţă de cât este estimat că va încasa în 2024.
- Îngheţarea salariilor bugetare cu tot cu sporuri şi alte beneficii ar avea cel mai mare impact, de aproximativ 18-19 mld. lei economii la buget, dacă se ia în considerare creşterea din 2024 faţă de 2023. Practic, cu aceeaşi creştere în 2025, guvernul ar fi plătit circa 1% din PIB în plus la salariile bugetarilor.
- Din îngheţarea indexării pensiilor impactul bugetar, practic economia care se face la buget, este de circa 0,5% din PIB, adică 9-10 mld. lei.
- Din tăierea la jumătatea tichetelor de vacanţe pentru cei 1,3 mil. angajaţi bugetari, economia la buget este de 1 mld. lei.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Serviciile de informaţii americane aruncă bomba: "Există o alianţă ascunsă între China şi rebelii Houthi din Yemen"
Există o alianţă ascunsă între China şi rebelii Houthi din Yemen, indicând rolul Beijingului în furnizarea de armament avansat grupării susţinute de Iran.
-
Încep pregătirile pentru unul dintre cele mai mari experimente globale. Ce presupune și ce vor să afle cercetătorii
O echipă internațională de psihologi lansează cel mai mare experiment global dedicat fericirii, vizând să identifice cele mai eficiente metode pentru îmbunătățirea stării de bine a oamenilor, informează The Guardian.
-
Dieta anului 2025. A câștigat aurul pentru asigurarea stării de bine și prevenirea bolilor
Dieta mediteraneană a câștigat din nou, obținând în 2025 premiul „cea mai bună dintre cele mai bune" din partea U.S. News & World Report, care întocmește anual o listă cu cele mai benefice și cele mai puțin benefice diete, clasificate de profesioniștii din domeniul nutriției.
-
Dacă nu ești atent vei transforma cafeaua într-o băutură otravitoare
Medicul Natalia Balan recomandă evitarea unei greșeli frecvente la prepararea cafelei care o transformă în otravă. Aceasta este reîncălzirea unei băuturi reci. Obiceiul de a reîncălzi cafeaua, de exemplu în cuptorul cu microunde sau pe aragaz, poate afecta negativ atât compoziția acesteia, cât și sănătatea dumneavoastră, relatează expertul.
-
Dezertare masivă în armata ucraineană. O treime din soldatii proaspat instruiti n-au mai ajuns pe front
Circa 1.700 de soldaţi ucraineni dintr-o brigadă alcătuită din aproximativ 6.000 de soldaţi, dintre care o parte au fost instruiţi în Franţa, au dezertat încă dinainte să ajungă pe front, caz investigat în prezent de armata ucraineană.
-
Dezastru ecologic la Marea Neagră: stare de urgență instituită de autorități
Pe plajele peninsulei Crimeea, anexată ilegal de Federaţia Rusă, au fost observate pete de păcură, care a ajuns în Marea Neagră în urma scufundării a două tancuri petroliere ruseşti. Aşa-numitul guvernator al Crimeei, Mihail Razvojaev, a anunţat că, pe 4 ianuarie, la Sevastopol a fost instituită stare de urgenţă de nivel regional.
-
Predicțiile înfricoșătoare ale lui Nostradamus pentru Anul Șarpelui de Lemn, 2025 - Acestea pot schimba lumea
Profețiile lui Nostradamus, captivante, controversate și adesea ridiculizate, continuă să stârnească reacții chiar și după secole, fiind reanalizate ori de câte ori se crede că una dintre ele s-a „realizat". Ce ce profețit de anul 2025!
-
„Atât mi-a zis nenorocitul de Mircea Lucescu". Amintiri din Poiana Brașov cu Radu Banciu și actualul selecționer al României
Nu este un secret că Radu Banciu este departe de a se putea numi „fan" al lui Mircea Lucescu. În repetate rânduri, l-a jignit fără perdea, la diferitele emisiuni pe care le prezenta. Mai nou, jurnalistul și-a amintit un moment în care antrenorul l-a enervat la culme. Au trecut mai bine de 20 de ani de atunci, dar fostul prezentator de la Prima TV pare că nu l-a iertat nici acum.
-
Nehammer anunță că demisionează. De peste trei luni, Austria n-are guvern
Negocierile dintre Partidului Popular austriac (ÖVP) și Partidul Social-Democrat (SPO) au eșuat, conform presei austriece. Toate încercările de a evita vreo discuție cu FPÖ-Partidul Libertății, care a câștigat alegerile din luna octombrie cu 29%, s-au încheiat fără soluții de colaborare. Establishmentul a considerat acest partid nefrecventabil.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Revoltă în Germania, după aderarea deplină a României și Bulgariei la Spațiul Schengen. „Dezastru pentru siguranța oamenilor în Europa"
- 2.Descoperirea unui misterios sarcofag egiptean cutremură lumea arheologică
- 3.Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
- 4.Experimentul care dă fiori Europei: cu un laptop și un smartphone, un expert IT a dezvăluit riscurile panourilor fotovoltaice
- 5.Rusia șochează lumea medicală: a reușit dezvoltarea unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer!
- 6.Mașina care bate toate recordurile și costă doar 15.000 de dolari se vinde deja pe piața din China si vine in Europa.
- 7.Fost deputat PSD și șef al PUSL Vrancea i-a zburat creierii cu cinism unui tânăr aflat pe domeniul său de vânătoare
- 8.Am intrat în spatiul Schengen si nu prea. Care sunt statele care au reintrodus controale la frontiere
- 9.Timp de 500 de ani am privit lumea în mod incorect. Această hartă premiată este cea mai precisă imagine a Pământului creată vreodată
- 10.Escrocherie de proporții: nu răspunde dacă ești apelat de un număr care începe cu aceste trei cifre
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu