ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Mister din "Cina cea de Taină" a lui Iisus Hristos dezvăluit: Căutarea de 2.000 de ani din istorie

Postat la: 30.07.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Povestea de la "Cina cea de Taină", în care Iisus Hristos a frânt pâinea cu apostolii săi pentru ultima dată, înainte de a fi arestat și răstignit, este cunoscută tuturor creștinilor din întreaga lume. Un mister legat de acest eveniment crucial din istoria celei mai importante religii este dezvăluit de un expert. Licențiatul în istorie de la American Public University, Nathan Falde explică faptul că una dintre cele mai mari căutări din istorie o reprezintă locul exact al camerei, unde s-a desfășurat "Cina cea de Taină" este aproape de final.

Această clădire s-ar afla într-o structură veche cu două etaje de pe Muntele Sion, chiar în afara zidurilor orașului vechi al Ierusalimului, potrivit Ancient Origins.

Deoarece săpăturile arheologice tradiționale nu au produs nicio dovadă utilă care ar putea clarifica această întrebare, oamenii de știință au fost forțați să recurgă la alte mijloace pentru a găsi indicii, care i-ar putea ajuta să găsească această încăpere legendară, care are atât de mult înțeles pentru comunitatea creștină și pentru istoricii antici.

În timp ce locul exact al camerei unde s-a desfășurat "Cina cea de taină" rămâne necunoscută, arheologii care s-au dedicat căutării cred că sunt mai aproape ca niciodată de găsirea sitului arheologic. Investigațiile lor se concentrează pe o structură veche cu două etaje care poate fi găsită pe Muntele Sion, chiar în afara zidurilor orașului vechi al Ierusalimului.

Această clădire despre care s-a presupus de mult timp a fi atât locul mormântului regelui biblic David, cât și locul unde s-a servit Cina cea de Taină, cu etajul inferior acoperindu-l pe cel dintâi și Camera de Sus (cunoscută sub numele de Cenaclu, sau „sufragerie", „camera" în latină veche) asociat cu acesta din urmă.

Cândva, în secolul al IV-lea d.Hr., creștinii au început să viziteze casa cu două etaje de pe Muntele Sion, cu pereții de calcar și acoperișul roșu înclinat, convinși din motive necunoscute că Cenacolul sau Cenaclul era de fapt locul unde a avut loc Cina cea de Taină.

În mod intrigant, mai multe lucrări de artă care datează din aceeași perioadă de timp, sau posibil mai devreme, au înfățișat și Cina cea de Taină împărtășită de Iisus și cei mai apropiați ai săi în această cameră.

La un moment dat în trecutul îndepărtat, Cenaclul a fost folosit ca o cameră mare de rugăciune și putea găzdui până la 120 de închinători. În Cartea Luca 22:11-13 din Biblie, Iisus a cerut de fapt o cameră care să se potrivească cu descrierea acesteia pentru masa lui de Paște cu apostolii, ceea ce explică probabil modul în care casa de pe Muntele Sion a ajuns să fie identificată cu Cina cea de Taină.

Dar complicând căutarea dovezilor că Cenaclul de pe Muntele Sion a fost într-adevăr locul Cinei Tainei este faptul că săpăturile arheologice sunt interzise în acest sit din Israel, sensibil din punct de vedere cultural și istoric. Astfel de săpături ar putea dovedi dacă cea mai adâncă fundație a structurii (a fost renovată sau reconstruită de mai multe ori de-a lungul secolelor) datează sau nu de pe vremea lui Iisus.

În ciuda acestei limitări a cercetărilor care pot fi efectuate, o analiză din 2017 a cărturarului David Christian Clausen de la Universitatea din Carolina de Nord-Charlotte a produs dovezi care leagă Cenaclul de Cina cea de Taină.

În studiul său, el a analizat o hartă a Ierusalimului care a fost creată în 560 d.Hr. Descoperită în 1884 de creștinii ortodocși greci care construiau o nouă biserică în Iordania, această hartă înfățișa două structuri sacre la capătul sudic al Ierusalimului, în afara zidurilor orașului, fiecare dintre acestea având un acoperiș roșu.

Clausen a observat că reprezentările de pe această hartă se potriveau cu locația și stilul arhitectural al vechii clădiri cu două etaje care se află astăzi pe muntele Sion, demonstrând aparent că versiunea originală a structurii actuale a fost construită cu mult timp în urmă și a fost identificată ca un loc sfânt. (cum ar fi fost dacă acolo s-ar fi servit Cina cea de Taină).

Acest lucru a oferit niște dovezi circumstanțiale solide care sugerează că Camera de Sus ar putea fi camera Cina cea de Taină. Dar, evident, acest lucru nu a fost suficient pentru a dovedi cazul în mod concludent. Cu toate acestea, două lucrări de artă antice care au fost recent reexaminate oferă mai multe dovezi pentru a susține această afirmație.

Una dintre aceste imagini este un desen din secolul al VI-lea găsit în Italia în 1846, care îl arată pe Iisus călare trecând prin porțile sudice ale Ierusalimului pe spatele unui măgar. În fundal este posibil să se zărească o clădire care a fost identificată ca o versiune timpurie a Cenaclului, cocoțată în vârful Muntelui Sion. Povestea din spatele acestui desen poate fi găsită în Cartea Matei din Biblie, care povestește despre o vizită a lui Iisus la Ierusalim (orașul Sionului) pe spatele unui măgar care a împlinit o profeție anterioară.

A doua piesă de artă reexaminată este o sculptură din secolul al IV-lea găsită în 1585, care îl arată pe Iisus cu Maria Magdalena, după ce a fost răstignit și înviat din morți. Încă o dată, în fundal este posibil să vedem Cenaclul, identificabil prin locația sa și acoperișul roșu înclinat. În Cartea lui Ioan se spunea că Iisus s-a întors în camera în care a avut Cina cea de Taină la scurt timp după învierea sa, ceea ce explică prezența Cenaclului în această sculptură.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE