Misiune indeplinita: Anca Dragu a predat Republica Moldova la cheie pentru companiile străine care sunt deja în România
Postat la: 11.04.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Anca Dragu, a declarat, că Bursa de Valori de la Chișinău are șanse bune de dezvoltare, iar Republica Moldova poate fi și ea o piață de interes pentru companiile străine care sunt deja în România.
Șefa BNM a făcut aprecierea respectivă la încheierea unei vizite de lucru la București, potrivit unui comunicat al instituției. Timp de două zile, Anca Dragu a purtat discuții cu reprezentanții Bursei de Valori București (BVB), Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) și Băncii Naționale a României (BNR).
Acestea au vizat posibilitatea listării duale a companiilor moldovenești la bursa din Republica Moldova și cele de peste hotare și mecanismele de tranzacționare a acțiunilor și altor instrumente financiare la BVB.
Un accent în cadrul discuțiilor de la BVB l-a constituit studierea experienței și bunelor practici pentru dezvoltarea pieței bursiere din Republica Moldova. Ca urmare a acestor întrevederi, guvernatoarea BNM a precizat că piața financiară din Republica Moldova are nevoie de o dezvoltare rapidă, iar relația cu BVB poate impulsiona acest proces: „De la București este un feedback pozitiv pentru că oamenii deja se cunosc între ei. Ne cunoaștem, colaborăm și cred că în curând vom putea să și funcționăm împreună".
Potrivit guvernatoarei, sunt necesare modificări legislative și alte câteva măsuri care să asigure această funcționalitate. Subiectele discutate cu reprezentanții Autorității de Supraveghere Financiară s-au axat, la rândul lor, pe cerințele legislației europene privind listarea la burse din state UE, în vederea asigurării accesului companiilor moldovenești si atragerea investițiilor pe piețe străine. De asemenea, s-au studiat cerințele de raportare de către societățile de investiții, precum și supravegherea operațiunilor cu acțiuni.
În continuarea discuțiilor, Anca Dragu a discutat cu reprezentanții Băncii Naționale de la București despre supravegherea și reglementarea operațiunilor bursiere care implică active bancare, precum și mecanismele și măsurile de intervenție aplicate de banca centrală pentru asigurarea unui acționariat de calitate.
Discuțiile purtate la București s-au soldat cu înțelegeri privind încheierea unui acord de colaborare în vederea schimbului de informații între autoritățile din supraveghere. Vizita guvernatoarei BNM la București a avut drept scop promovarea interconectării piețelor de capital din Republica Moldova și România și ea a avut loc în continuarea discuțiilor de la Forumul „Moldova-România: capital Bridges", convocat recent la București cu participarea oficialilor de rang înalt din cele două state.
Din delegația Băncii Naționale a Moldovei au mai făcut parte viceguvernatorii Constantin Șchendra și Tatiana Ivanicichina, consilierul Alexandru Savva și șefi de subdiviziuni ale BNM.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
ANAF îi ia în vizor pe românii care nu își declară veniturile
Toate veniturile trebuie declarate la ANAF. Cât vine vorba despre venituri, vorbim despre banii proveniți din dividende, criptomonede, acțiuni și depozite bancare. Inclusiv cei care au deschis un depozit la bancă trebuie să raporteze acest lucru în cazul în care există o dobândă. Totodată, se mai modifică și alte aspecte importante.
-
Povestea neștiută a celei mai vechi tăblițe cu cele Zece Porunci: A fost vândută pe o sumă colosală
Pea mai veche tăbliţă cunoscută, inscripţionată cu cele Zece Porunci din Vechiul Testament, a fost vândută cu 5,04 milioane de dolari, mai mult decât dublul estimării sale maxime.
-
Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
Dacă ați fi mers pe linia frontului în primele săptămâni ale războiului din Ucraina, ați fi putut auzi strigăte în ucraineană și rusă, poate amestecate cu voci care vorbeau limbi regionale precum buryat și cecenă, scrie POLITICO.
-
Ce au decis judecătorii CAB în dosarul Călin Georgescu-anularea alegerilor prezidențiale - Fostul candidat independent a fost prezent în instanță
Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a acordat un nou termen în procesul Călin Georgescu-anularea alegrilor prezidențiale, pentru 13 ianuarie 2025, pentru când se citează părţile, prin poştă şi prin mail sau fax
-
Candidatul comun zice că nu există nicio legătură între el și partidele de la guvernare. Crin Antonescu și-a anunțat demisia din PNL
Noiua coaliție guvernamentală, formată din PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale, a anunțat astăzi asumarea unui candidat comun la alegerile prezidențiale de anul viitor, în persoana lui Crin Antonescu. Fostul lider al liberalilor a spus că a acceptat propunerea partidelor de a fi candidatul comun la alegerile prezidențiale viitoare.
-
Răsturnare de situație: Care a fost, de fapt, cauza decesului actorului Mircea Diaconu - Fiica acestuia, mărturii emoționante
Marele actor Mircea Diaconu s-a stins din viață cu doar 10 zile înainte de a împlini 75 de ani. Se știa că acesta se confrunta de ceva vreme cu o boală incurabilă, iar ultimele sale momente le-a petrecut pe un pat în Spitalul Fundeni.
-
Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
Omul de afaceri Elon Musk, cea mai bogată persoană din lume şi persoana desemnată de viitorul preşedinte al SUA, Donald Trump, cu reformarea administraţiei publice, a luat la ţintă Rezerva Federală americană.
-
Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
Blocul suveranist suferă o lovitură extrem de grea, la primul mare test din Parlament. La votul pentru președinții Senatului și Camerei Deputaților, 21 de parlamentari care nu pot fi decât din AUR, POT sau SOS România au votat alături de coaliția pro europeană formată din PSD, PNL, UDMR și Minoritățile Naționale.
-
Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
Românii care retrag sume mari de bani din bancomate intră în atenția Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Instituția a anunțat că va monitoriza atent aceste tranzacții pentru a preveni fraudele fiscale.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Revoltă în Germania, după aderarea deplină a României și Bulgariei la Spațiul Schengen. „Dezastru pentru siguranța oamenilor în Europa"
- 2.Cum a pierdut Călin Georgescu războiul în instanță cu BEC? Propaganda de pe TikTok nu a respectat legea - motivarea judecătorilor CAB
- 3.Fizicienii anuntă ca au descifrat secretele gravitației cuantice din găurile negre subatomice din care tâșnește materia
- 4.Experimentul care dă fiori Europei: cu un laptop și un smartphone, un expert IT a dezvăluit riscurile panourilor fotovoltaice
- 5.Masoneria globalistă se cutremură: B'nai B'rith International, cea mai veche organizație evreiască, transmte lui Iohannis îngrijorările despre Georgescu
- 6.Rusia șochează lumea medicală: a reușit dezvoltarea unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer!
- 7.Am intrat în spatiul Schengen si nu prea. Care sunt statele care au reintrodus controale la frontiere
- 8.Tucker Carlson: Deep State vrea Al Treilea Război Mondial - fie împotriva Rusiei, fie împotriva Iranului. Este singura lor șansă de a-l opri pe Trump
- 9.Escrocherie de proporții: nu răspunde dacă ești apelat de un număr care începe cu aceste trei cifre
- 10.Decizia CCR a afectat puternic piața financiară din România: Cotația leu/ euro vine cu surprize
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu