ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Metodă simplă de reducere a nivelului de mercur din ton, descoperită de oamenii de știință

Postat la: 07.04.2025 | Scris de: ZIUA NEWS

Metodă simplă de reducere a nivelului de mercur din ton, descoperită de oamenii de știință

Deși avantajele pentru sănătate ale consumului de pește sunt recunoscute pe scară largă, preocupările legate de contaminarea cu mercur persistă. Oamenii de știință din Suedia au descoperit o potențială soluție prin modificarea procesului de ambalare a peștelui precum conservele de ton, care pot conține niveluri mai ridicate de mercur.

Cercetătorii de la Universitatea Suedeză de Științe Agricole și de la Universitatea de Tehnologie Chalmers au experimentat prin adăugarea aminoacidului cisteină în apa în care este scufundat tonul conservat. Testele de laborator au arătat că această tehnică a eliminat 25 până la 35% din mercurul din pește, transferându-l în lichidul din jur.

Cisteina funcționează deoarece mercurul se leagă puternic de aceasta - același motiv pentru care mercurul se acumulează în țesuturile peștilor. Chimistul Przemysław Strachowski a declarat: „Am crezut că acest lucru va permite ca o parte din mercur să fie extras și, în schimb, să se lege de soluție și să fie eliminat". El a recunoscut că metodele de manipulare a mercurului eliminat necesită investigații suplimentare.

Deși majoritatea oamenilor nu consumă probabil niveluri periculoase de mercur, recomandările sugerează adesea un consum limitat pentru grupurile vulnerabile precum femeile însărcinate și copiii mici. Această nouă metodă ar putea reduce și mai mult riscurile asociate consumului de pește. Un beneficiu semnificativ este ușurința punerii sale în aplicare. „Frumusețea acestui tip de ambalaj este că este activ în timp ce produsul se află pe raft", a remarcat Strachowski. „Nu ar fi necesare etape de producție suplimentare dacă o astfel de metodă ar fi utilizată la nivel industrial", a adăugat el.

Important este faptul că procesul nu a afectat în mod vizibil aspectul sau mirosul peștelui, iar eliminarea mercurului a continuat timp de două săptămâni. Sunt necesare cercetări suplimentare, dar această abordare oferă o modalitate promițătoare de a spori siguranța alimentară. Mehdi Abdollahi, cercetător în domeniul alimentar, a concluzionat: „Studiul nostru arată că există abordări alternative pentru abordarea contaminării cu mercur a tonului, mai degrabă decât simpla limitare a consumului".

loading...
DIN ACEEASI CATEGORIE...
PUTETI CITI SI...

Metodă simplă de reducere a nivelului de mercur din ton, descoperită de oamenii de știință

Postat la: 07.04.2025 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Deși avantajele pentru sănătate ale consumului de pește sunt recunoscute pe scară largă, preocupările legate de contaminarea cu mercur persistă. Oamenii de știință din Suedia au descoperit o potențială soluție prin modificarea procesului de ambalare a peștelui precum conservele de ton, care pot conține niveluri mai ridicate de mercur.

Cercetătorii de la Universitatea Suedeză de Științe Agricole și de la Universitatea de Tehnologie Chalmers au experimentat prin adăugarea aminoacidului cisteină în apa în care este scufundat tonul conservat. Testele de laborator au arătat că această tehnică a eliminat 25 până la 35% din mercurul din pește, transferându-l în lichidul din jur.

Cisteina funcționează deoarece mercurul se leagă puternic de aceasta - același motiv pentru care mercurul se acumulează în țesuturile peștilor. Chimistul Przemysław Strachowski a declarat: „Am crezut că acest lucru va permite ca o parte din mercur să fie extras și, în schimb, să se lege de soluție și să fie eliminat". El a recunoscut că metodele de manipulare a mercurului eliminat necesită investigații suplimentare.

Deși majoritatea oamenilor nu consumă probabil niveluri periculoase de mercur, recomandările sugerează adesea un consum limitat pentru grupurile vulnerabile precum femeile însărcinate și copiii mici. Această nouă metodă ar putea reduce și mai mult riscurile asociate consumului de pește. Un beneficiu semnificativ este ușurința punerii sale în aplicare. „Frumusețea acestui tip de ambalaj este că este activ în timp ce produsul se află pe raft", a remarcat Strachowski. „Nu ar fi necesare etape de producție suplimentare dacă o astfel de metodă ar fi utilizată la nivel industrial", a adăugat el.

Important este faptul că procesul nu a afectat în mod vizibil aspectul sau mirosul peștelui, iar eliminarea mercurului a continuat timp de două săptămâni. Sunt necesare cercetări suplimentare, dar această abordare oferă o modalitate promițătoare de a spori siguranța alimentară. Mehdi Abdollahi, cercetător în domeniul alimentar, a concluzionat: „Studiul nostru arată că există abordări alternative pentru abordarea contaminării cu mercur a tonului, mai degrabă decât simpla limitare a consumului".

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE