Metoda interlopă "Ajutorul lui Batman": O femeie și-a vândut casa și a pus toți banii într-un coș de gunoi pe stradă
Postat la: 29.11.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
O nouă metodă, numită "Ajutorul lui Batman", începe să ia amploare. Acesta a fost și în cazul unei femei, care și-a vândut casa și a pus toți banii într-un coș de gunoi pe stradă, la îndemnul unor falși polițiști.
Escrocii utilizează diverse metode pentru a convinge victimele să-și divulge datele bancare, ajungând să le lase fără economii. Un astfel de caz a fost al unei femei de 74 de ani din Bulgaria. Dar politistii români atrag atentia ca anul acesta la noi in tara peste 3000 de batrani au fost escrocati prin diverse metode puse la cale de lumea intelopă. Povestea, dezvăluită de jurnaliștii postului de televiziune NOVA, arată cum femeia a fost victima unei fraude complexe.
Timp de două luni, aceasta a crezut că vorbește la telefon cu polițiști care îi solicitau ajutorul pentru a demasca o rețea de hoți cu ramificații în România și Turcia. Sub această pretext, femeia a fost convinsă să-și vândă casa și să-și strângă toate economiile și bijuteriile. În final, suma de aproximativ 50.000 de euro, convertită în leva și transportată în România ascunsă în dresuri, a fost aruncată într-un coș de gunoi de la o autogară din București. Această metodă de înșelăciune este cunoscută în lumea specialiștilor în fraude bancare sub numele de „ajutorul lui Batman".
Hoții folosesc o tehnologie numită „Voice Over IP" pentru a masca propriul număr de telefon, astfel încât acesta să pară unul oficial. „Nici banca, nici poliția nu vă vor cere vreodată să faceți operațiuni sau să oferiți sprijin prin telefon pentru prinderea unor grupări. Dacă închideți apelul și reapelați numărul respectiv, ar trebui să răspundă cineva de la bancă sau instituția reală, dacă acel număr este legitim", a explicat Alin Becheanu, membru al comisiei antifraudă a Asociației Române a Băncilor (ARB).
Escrocii construiesc o poveste credibilă, oferind victimei indicii aparent legitime: „Bună ziua, sunt comisarul Popescu de la Secția 12. Doamna de la bancă probabil v-a explicat situația. Ca să aveți încredere că vorbiți cu mine, căutați numărul nostru pe Google, veți vedea că aparține Secției 12.", Victima verifică informația, iar când numărul pare valid, capătă încredere. Exact acest lucru i s-a întâmplat femeii din Bulgaria,. Când a încercat ulterior să apeleze numărul pentru a-și recupera banii, și-a dat seama că fusese înșelată. Incidentul a avut loc la sfârșitul lunii octombrie, dar până acum suspecții nu au fost identificați.
„Până în septembrie, Poliția Română a înregistrat 3.100 de cazuri de fraude prin investiții. Când discutăm despre criminalitatea cibernetică, ne referim la o activitate transcontinentală. O astfel de fraudă implică cel puțin două țări, dar poate implica mai multe, prin transferuri multiple de bani și rețele de cărăuși, ceea ce face investigațiile extrem de dificile.", a afirmat Sorin Stănică, comisar-șef în cadrul IGPR, despre amploarea problemei.
Conform Directoratului Național de Securitate Cibernetică, doar 7% dintre victimele fraudelor online sau telefonice reușesc să-și recupereze banii. În acest context, autoritățile române, alături de ANCOM, lucrează la un proiect de lege pentru a preveni clonarea numerelor de telefon asociate instituțiilor publice sau bancare. Această inițiativă ar putea reduce semnificativ astfel de fraude în viitor.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Atacatorul din SUA era un fost militar care a luptat în Afganistan: dorea să-și ucidă familia și simpatiza gruparea ISIS
Într-o serie de videoclipuri, Shamsud-Din Jabbar, suspectul din atacul mortal de Anul Nou din New Orleans, a vorbit despre planurile pe care le făcea pentru a-şi ucide familia şi despre vise care l-au ajutat să-şi dorească să se alăture ISIS, potrivit mai multor oficiali informaţi cu privire la anchetă.
-
Descoperire uriașă: Marea Piramidă din Giza concentrează și amplifică energia electromagnetică
Marea Piramidă din Giza, una dintre cele mai fascinante structuri antice, a fost recent subiectul unor studii științifice care au evidențiat proprietăți electromagnetice remarcabile.
-
Câte ore din viață îți ia un singur pachet de țigări? Cercetătorii au făcut o descoperire tulburătoare
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la University College London sugerează că fiecare țigară fumată scade speranța de viață cu aproximativ 20 de minute. Potrivit calculelor, un pachet de 20 de țigări ar echivala cu aproape șapte ore pierdute din viața unui fumător.
-
Ion Cristoiu a rămas, în câteva secunde, fără câteva zeci de mii de lei după ce a căzut în plasa fraudelor online
Anul Nou vine cu înşelătorii vechi. Fraudele online s-au înmulţit şi trebuie să fim mult mai vigilenţi când primim apeluri şi mesaje pe telefon. A păţit-o de curând şi cunoscutul ziarist Ion Cristoiu care, din neatenţie, a oferit acces unui necunoscut la datele sale bancare. Rezultatul - în câteva secunde a rămas fără 20.000 de lei.
-
O nouă pandemie devastatoare ar putea urma. Experții avertizează despre pericolele mult mai mari decât Covid-19
Pandemia de Covid-19 a schimbat lumea, provocând milioane de decese și o criză economică globală. Cu toate acestea, experții avertizează că următoarea pandemie ar putea fi mult mai gravă, ceea ce face esențială pregătirea pentru a face față unui agent patogen necunoscut.
-
Un copil de 8 ani a rezistat cinci zile într-un parc de vânătoare plin cu lei. Ce tehnici de supraviețuire a folosit
Un băiat de opt ani a fost găsit în viaţă după ce a supravieţuit cinci zile într-un parc de vânătoare populat cu lei şi elefanţi în nordul statului Zimbabwe, a relatat un membru al parlamentului din această ţară, potrivit BBC.
-
Apelul internațional al lui Călin Georgescu: "Corupția ne-a luat dreptul sacru acordat exclusiv de Dumnezeu"
Călin Georgescu și-a pus speranța în CEDO pentru a șterge anularea alegerilor prezidențiale din România. Într-un mesaj publicat în limba engleză, candidatul la prezidențiale, cere ajutorul întregii lumi democratice pentru nedreptatea pe care susține că o înfruntă.
-
Ce crede omul cu cel mai mare IQ despre ce ni se întâmplă după moarte: "Este încetarea relației cu corpul fizic particular. Vi se poate oferi un corp înlocuitor"
Chris Langan, considerat „cel mai inteligent om din lume" datorită unui IQ estimat între 190 și 210, și-a împărtășit gândurile despre moarte și viața de apoi într-un episod al podcastului Theories of Everything, găzduit de Curt Jaimungal. Viziunea sa, fundamentată pe o combinație de matematică, filosofie și spiritualitate, oferă o perspectivă profundă asupra acestui subiect complex și universal.
-
Miracolul argentinian se poate transforma în film de groază - Aprecierea uriașă a monedei pune presiune pe Javier Milei
Peso-ul argentinian s-a întărit în termeni reali mai mult decât orice altă monedă în 2024, sporind popularitatea președintelui libertarian Javier Milei, chiar dacă economiștii pun la îndoială sustenabilitatea prețurilor ridicate din Argentina.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Revoltă în Germania, după aderarea deplină a României și Bulgariei la Spațiul Schengen. „Dezastru pentru siguranța oamenilor în Europa"
- 2.Descoperirea unui misterios sarcofag egiptean cutremură lumea arheologică
- 3.Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
- 4.Experimentul care dă fiori Europei: cu un laptop și un smartphone, un expert IT a dezvăluit riscurile panourilor fotovoltaice
- 5.Rusia șochează lumea medicală: a reușit dezvoltarea unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer!
- 6.Masoneria globalistă se cutremură: B'nai B'rith International, cea mai veche organizație evreiască, transmte lui Iohannis îngrijorările despre Georgescu
- 7.Fost deputat PSD și șef al PUSL Vrancea i-a zburat creierii cu cinism unui tânăr aflat pe domeniul său de vânătoare
- 8.Am intrat în spatiul Schengen si nu prea. Care sunt statele care au reintrodus controale la frontiere
- 9.Escrocherie de proporții: nu răspunde dacă ești apelat de un număr care începe cu aceste trei cifre
- 10.Timp de 500 de ani am privit lumea în mod incorect. Această hartă premiată este cea mai precisă imagine a Pământului creată vreodată
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu