ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Medicamentele revoluționare pentru obezitate care i-au uimit pe cercetători. Reduc apetitul și scad drastic greutatea fără efecte secundare grave

Postat la: 10.01.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

O clasă de medicamente care pot calma foamea a dat rezultate uimitoare în studii, dar și în practică. Cercetători afiliați companiei farmaceutice Novo Nordisk, cu sediul în Bagsværd, Danemarca - au descris detaliile studiului unui medicament promițător împotriva obezității la adolescenți, un grup care este notoriu rezistent la un astfel de tratament.

Rezultatele i-au uimit pe cercetători: o injecție săptămânală timp de aproape 16 luni, împreună cu unele modificări ale stilului de viață, au redus greutatea corporală cu cel puțin 20% la mai mult de o treime dintre participanți. Studiile anterioare au arătat că medicamentul, semaglutida, a fost la fel de impresionant la adulți.

După zeci de ani de muncă, cercetătorii văd în sfârșit semne de succes: o nouă generație de medicamente anti-obezitate care scad drastic greutatea fără efectele secundare grave care au afectat eforturile anterioare. Aceste medicamente ajung într-o eră în care obezitatea crește exponențial. Obezitatea la nivel mondial s-a triplat din 1975; în 2016, aproximativ 40% dintre adulți erau considerați supraponderali și 13% aveau obezitate, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Odată cu greutatea suplimentară vine adesea un risc crescut de afecțiuni, cum ar fi diabetul de tip 2, bolile de inimă și anumite tipuri de cancer. OMS recomandă diete mai sănătoase și activitate fizică pentru a reduce obezitatea, dar medicamentele ar putea ajuta atunci când modificările stilului de viață nu sunt suficiente.

Noile medicamente imită hormonii cunoscuți sub numele de incretine, care scad zahărul din sânge și reduc apetitul. Unele au fost deja aprobate pentru tratarea diabetului de tip 2 și încep să câștige aprobarea pentru inducerea pierderii în greutate.

Capacitatea de a topi greutatea prin modificarea biologiei dă credibilitate ideii că obezitatea este o boală. În trecut, oamenii de știință și publicul credeau adesea că cei cu obezitate pur și simplu nu aveau voința de a pierde în greutate. Dar sunt din ce în ce mai multe dovezi că corpurile majorității oamenilor au o dimensiune naturală care poate fi greu de schimbat. „Corpul își va apăra greutatea", spune Richard DiMarchi, chimist la Universitatea din Indiana Bloomington.

Cu toate acestea, unii cercetători își fac griji că aceste medicamente joacă un rol în obsesia unor societăți de a fi subțiri. Mărimea corpului nu este întotdeauna un bun predictor al sănătății. „Sunt rezervat să fiu entuziasmat de ceva ce cred că este potențial dăunător din perspectiva stigmatizării greutății", spune Sarah Nutter, psiholog la Universitatea Victoria din Canada, specializată în stigmatizarea greutății și imaginea corporală.

Întrebările cercetărilor sunt multe, inclusiv cine va răspunde la tratament și dacă oamenii vor trebui să ia aceste medicamente pe viață - o barieră uriașă în calea accesului, având în vedere că au și un preț ridicat: injecțiile costă adesea mai mult de 1.000 USD în fiecare lună, scrie nature.com. Totuși, cercetătorii în obezitate sărbătoresc aceste evoluții. Pentru prima dată, oamenii de știință pot modifica în siguranță greutatea din punct de vedere farmacologic, spune medicul Matthias Tschöp, directorul executiv al Helmholtz München din Germania. „Este într-adevăr „descoperirea" transformatoare."

Cu zeci de ani în urmă, Jeffrey Friedman a încercat să-și dea seama ce mutație genetică îi făcea pe șoarecii din laboratorul său să mănânce până devin obezi. În 1994, Friedman, genetician molecular la Universitatea Rockefeller din New York City, a descoperit că gena defectuoasă codifică leptina, un hormon care este produs de țesutul adipos și induce o senzație de plenitudine. Administrarea de suplimente de leptina șoarecilor cărora le lipsește le-a redus foamea și greutatea corporală.

„Acest lucru ne-a revoluționat într-adevăr gândirea despre baza biologică a obezității și a reglării apetitului", spune Yanovski. A urmat o explozie de cercetări asupra bazelor obezității, alături de cercetările privind tratamentele farmacologice. Dar aceste medicamente timpurii au dus la o scădere modestă în greutate și la efecte secundare grave, în special asupra inimii.

Chiar înainte de descoperirea leptinei, cercetătorii căutaseră hormoni care reglează nivelul de glucoză din sânge și au găsit unul numit GLP-1 (peptidă asemănătoare glucagonului 1). Părea să aibă efectul opus diabetului de tip 2 - GLP-1 a îmbunătățit producția de insulină și a redus zahărul din sânge - făcându-l o abordare atrăgătoare pentru tratarea obezității, spune Jens Juul Holst, fiziolog medical la Universitatea din Copenhaga, care a descoperit și caracterizat GLP-1.

În anii 2000, Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) a început să aprobe medicamente care imitau GLP-1 ca tratamente pentru diabetul de tip 2. Dar oamenii de știință au observat că participanții la studiile clinice au pierdut și în greutate, din cauza efectului GLP-1 asupra receptorilor din creier care guvernează apetitul și pe cei din intestin care încetinesc digestia.

De-a lungul timpului, companiile au început să încerce aceste medicamente pentru diabet pentru pierderea în greutate. Până la mijlocul anilor 2010, un astfel de medicament, liraglutida, era capabil să provoace o scădere a greutății corporale de aproximativ 8% în medie, cu 5 puncte procentuale mai mult decât pentru persoanele care iau un placebo6 - relevantă clinic, dar nu uimitoare.

O mare întrebare cu care se confruntă cercetătorii acum este dacă oamenii vor trebui să ia aceste medicamente pe viață pentru a-și menține greutatea. Un subgrup de participanți la studiile clinice care au încetat să mai ia semaglutidă și au întrerupt intervențiile în stilul de viață ale studiului și-au recăpătat aproximativ două treimi din greutatea pierdută după un an.

O altă necunoscută este cine va răspunde la aceste medicamente - și cine nu. Este prea devreme pentru a spune acum, dar medicamentele par să fie mai puțin eficiente pentru pierderea în greutate la persoanele cu diabet de tip 2 decât la cei fără. Afecțiuni precum boala ficatului gras și grăsimea în jurul organelor, cunoscută sub numele de grăsime corporală viscerală, ar putea afecta, de asemenea, modul în care oamenii răspund la diferite medicamente, spune Tschöp.

Unii cercetători se îngrijorează, de asemenea, că, oferind o soluție de greutate în societățile care apreciază subțirea, aceste medicamente ar putea, de asemenea, să întărească din neatenție legătura disputată dintre excesul de greutate și sănătate.

Un studiu a constatat că aproape 30% dintre oamenii care sunt considerați obezi sunt sănătoși din punct de vedere metabolic. Un altul a arătat că alte probleme de sănătate tind să fie un predictor mai bun al riscului de deces al cuiva decât greutatea, demonstrând necesitatea de a lua în considerare alți factori decât greutatea atunci când se judecă sănătatea, spune Nutter.

„A patologiza sănătatea unei persoane pur și simplu pe baza greutății corporale este potențial cu adevărat, cu adevărat dăunător", adaugă ea. Nutter este îngrijorat că oamenii ar putea începe aceste tratamente - ale căror efecte secundare, cum ar fi greața și vărsăturile, pot fi severe - pentru a scăpa de stigmatizarea greutății, mai degrabă decât pentru a satisface o adevărată nevoie de sănătate.

Alții se îngrijorează de ideea că aceste medicamente oferă o soluție rapidă. Aceasta este o concepție greșită comună despre chirurgia bariatrică, spune Leslie Heinberg, psiholog clinician la Clinica Cleveland din Ohio, specializat în sănătatea comportamentală bariatrică și imaginea corpului. „Unii oameni care încă mai păstrează aceste convingeri greșite vor spune: „O, acum oamenii pot să ia această pastilă și aceasta este calea ușoară de a scăpa de obezitate", spune ea.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE