Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Medicamentele populare pentru pierderea în greutate, precum Wegovy, Ozempic, Saxenda și Victoza, pot provoca probleme digestive grave

Postat la: 07.10.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Cercetătorii americani au descoperit legături între medicamentele populare pentru pierderea în greutate și probleme digestive grave pentru „sute de mii" de persoane din întreaga lume.

Astfel, un nou studiu sugerează că persoanele care iau medicamente injectabile populare pentru pierderea în greutate, inclusiv Wegovy, Ozempic, Saxenda și Victoza, pot prezenta un risc mai mare de probleme digestive grave, cum ar fi paralizia stomacului, pancreatita și obstrucțiile intestinale, în comparație cu cei care iau alte tipuri de medicamente pentru pierderea în greutate, scrie CNN.

Studiul a constatat că riscurile ca aceste evenimente să se întâmple la pacienți individuali par a fi rare - aproximativ 1% dintre persoanele care au luat Ozempic au fost diagnosticate cu paralizie de stomac, de exemplu. Dar cererea pentru aceste medicamente a explodat, zeci de milioane de persoane luându-le în prezent în întreaga lume. Cercetătorii spun că până și riscurile rare ca acestea ar putea însemna sute de mii de cazuri noi.

„Când aveți milioane de oameni care folosesc aceste medicamente, știți, un risc de 1% se traduce totuși în multe persoane care pot experimenta aceste evenimente", a declarat autorul principal al studiului, dr. Mahyar Etminan, epidemiolog la Universitatea din British Columbia.

Autorii studiului notează, de asemenea, că aceste probleme nu sunt ușoare. Obstrucțiile intestinale, de exemplu, pot fi urgențe medicale.

Un reportaj anterior al CNN a evidențiat cazuri de paralizie a stomacului la persoane care au luat aceste medicamente și lipsa avertizării pacienților cu privire la acest efect secundar specific,

Informațiile de prescriere pentru Wegovy și Saxenda avertizează cu privire la o serie de efecte secundare grave, inclusiv inflamația pancreasului, probleme ale vezicii biliare, intestine blocate, probleme renale, reacții alergice grave, creșterea ritmului cardiac, gânduri suicidare și modificări ale vederii sau la persoanele care au și diabet. De asemenea, pe eticheta de avertizare a Ozempic tocmai a fost adăugat un avertisment privind intestinele blocate.

Etichetele notează, de asemenea, că cele mai frecvente efecte secundare sunt greața, vărsăturile și constipația. De asemenea, acestea avertizează cu tărie persoanele cu antecedente de anumite tipuri de cancere tiroidiene ereditare să nu ia aceste medicamente.

Pentru studiu, care a fost publicat sub forma unei scrisori de cercetare în JAMA, cercetătorii de la Universitatea din British Columbia au analizat un eșantion aleatoriu de peste 16 milioane de cereri de asigurare dintr-o bază de date cu medicamente eliberate pe bază de prescripție medicală care acoperă aproximativ 93% din toate prescripțiile ambulatorii din SUA. Cererile au fost depuse între 2006 și 2020.

Aceștia au căutat pacienții cărora le-au fost prescrise două medicamente injectabile - semaglutide și liraglutidă. Ambele medicamente aparțin unei clase numite agoniști GLP-1 și încetinesc trecerea alimentelor prin stomac. Acestea pot ajuta persoanele cu diabet zaharat să își controleze glicemia și pot duce la o pierdere substanțială în greutate pentru persoanele cu sau fără diabet.

În 2021, Administrația americană pentru Alimente și Medicamente a aprobat semaglutida pentru persoanele obeze fără diabet care trebuie doar să piardă în greutate. Este vândut sub numele de marcă Ozempic atunci când este prescris pentru diabet și Wegovy atunci când este prescris pentru pierderea în greutate. Liraglutida a fost aprobată de FDA ca medicament pentru pierderea în greutate din 2014. Când este prescris pentru diabet, se numește Victoza; când este prescris pentru controlul greutății, se numește Saxenda. Dar chiar înainte ca medicamentele să ajungă oficial pe piață pentru pierderea în greutate, medicii au observat beneficiile și au început să prescrie pentru pacienții care aveau nevoie să piardă kilograme.

Pentru a afla cine ar fi putut fi acei pacienți, cercetătorii au căutat persoane care au fost diagnosticate cu obezitate cu cel puțin 90 de zile înainte de a începe medicația și au exclus persoanele care au fost diagnosticate și cu diabet sau care luau orice alt medicament pentru a-și controla glicemia.

Apoi au comparat frecvența problemelor digestive grave la acești pacienți cu același set de probleme la persoanele care luau un alt tip de medicament pentru pierderea în greutate, bupropion-naltrexonă, care este vândut sub forma unei pastile numite Contrave.

Pe parcursul anilor analizați, cercetătorii au constatat că persoanele care luau Ozempic și Saxenda aveau o probabilitate mult mai mare de a dezvolta probleme stomacale și intestinale grave în comparație cu cele care luau Contrave.

În termeni absoluți, a existat o rată de aproximativ 1% de cazuri noi de paralizie a stomacului în grupul care lua Ozempic, o incidență de aproximativ 0,7% de paralizie a stomacului în grupul care lua Saxenda și o incidență de aproximativ 0,3% de paralizie a stomacului în grupul care lua Contrave.

În termeni relativi, acest lucru înseamnă că persoanele care au luat medicamentele injectabile au fost de peste trei ori mai susceptibile de a dezvolta paralizie stomacală în comparație cu cele care au luat Contrave.

Nu au fost observate obstrucții intestinale în grupul care a luat Ozempic, dar studiul a constatat o incidență de 0,8% la persoanele care luau Saxenda și o incidență de 0,17% la persoanele care luau Contrave. Aceasta înseamnă că obstrucțiile intestinale au fost de peste patru ori mai probabile la persoanele care luau medicamentele injectabile, comparativ cu cele care luau Contrave.

În ceea ce privește pancreatita, a existat o incidență de 0,5% la persoanele care luau Ozempic, un risc de 0,8% la persoanele care luau Saxenda și o incidență de 0,01% la persoanele care luau Contrave, ceea ce reprezintă o creștere de peste nouă ori mai mare.

Cercetătorii au analizat, de asemenea, riscul ca pacienții să fie diagnosticați cu boli biliare, care reprezintă un grup de probleme care afectează vezica biliară și canalele biliare, dar nu au existat diferențe semnificative între grupuri.

În grupul de aproximativ 600 de pacienți care au luat Ozempic, au existat patru cazuri de gastropareză sau paralizie a stomacului, două cazuri de pancreatită, nicio obstrucție intestinală și cinci care au dezvoltat boli biliare.

În grupul de aproximativ 4.400 de persoane care luau Saxenda, au existat 66 de cazuri de paralizie gastrică, 73 de obstrucții intestinale, 71 de cazuri de pancreatită și 162 de cazuri de boală biliară.

În grupul de aproximativ 650 de persoane care au luat Contrave, în schimb, au existat trei cazuri de paralizie gastrică, două obstrucții intestinale, un caz de pancreatită și 16 cazuri de boală biliară.

Studiul are, însă, limite. Este observațional, așa că nu poate arăta decât asociații. Nu poate dovedi că medicamentele au cauzat afecțiunile cu care au fost diagnosticați oamenii.

Dar cercetătorii spun că au încercat să controleze unele dintre lucrurile care ar fi putut să le influențeze rezultatele.

„Persoanele cu diabet, de exemplu, au deja un risc crescut de gastropareză, au un risc crescut de pancreatită și boli biliare", spune autorul studiului, Mohit Sodhi, un student la medicină care studiază efectele adverse ale medicamentelor prescrise în mod obișnuit. Excluzându-i din studiu, a spus Sodhi, aceștia au putut să deslușească mai atent ce ar putea fi legat de medicament față de boală.

Și, deși cercetătorii au luat măsuri pentru a încerca să găsească persoane care ar fi putut folosi medicamentele pentru pierderea în greutate, deoarece acest lucru nu este notat în dosarele medicale, nu există nicio modalitate de a ști cu siguranță că acesta este motivul pentru care le luau.

Totuși, aceasta este prima dată când cercetătorii au reușit să pună cifre pe aceste riscuri, care până acum au fost descrise doar de medici și pacienți care le-au observat.

Experții care nu au fost implicați în studiu au spus că acesta a fost bine realizat, dar are unele limite și nu va fi ultimul cuvânt.

„În timp ce agoniștii GLP-1 sunt în general bine tolerați, există o incidență scăzută a efectelor secundare grave", a declarat dr. Ian Musgrave, farmacolog molecular la Universitatea din Adelaide, Australia, într-o declarație despre studiu dată către Science Media Centre, organizație non-profit din Marea Britanie.

De exemplu, a precizat Musgrave, inflamația pancreasului, sau pancreatita, este un efect secundar cunoscut al acestor agenți la pacienții cu diabet de tip 2. Ceea ce a fost mai puțin clar este dacă pacienții care iau aceste medicamente pentru pierderea în greutate pot avea aceleași efecte secundare grave.

Un lucru care ar putea afecta rezultatele studiului, a spus Musgrave, este faptul că au fost mult mai mulți pacienți care au luat medicamentele injectabile decât cei care au luat Contrave. Un altul ar putea fi faptul că, deși autorii studiului și-au controlat datele în funcție de aspecte precum vârsta, sexul, consumul de alcool, fumatul și colesterolul ridicat, nu au comparat efectul indicelui de masă corporală.

Cu toate acestea, a spus el, concluziile studiului reprezintă o contribuție valoroasă pentru medicii care prescriu medicamentele și pentru pacienții care se gândesc să le ia.

Novo Nordisk, producătorul atât al Ozempic, cât și al Saxenda, a declarat că susține siguranța și eficacitatea tuturor medicamentelor sale GLP-1 atunci când sunt utilizate în conformitate cu etichetarea produsului și indicațiile aprobate.

„În ceea ce privește studiul, așa cum recunosc autorii, studiul are limitări, inclusiv potențiala confuzie prin indicație și prin alți factori", a declarat compania pentru CNN.

„Recomandăm pacienților să ia aceste medicamente pentru indicațiile lor aprobate și sub supravegherea unui profesionist din domeniul sănătății. Deciziile de tratament trebuie luate împreună cu un furnizor de servicii medicale care poate evalua oportunitatea utilizării unui GLP-1 pe baza evaluării profilului medical individual al pacientului", se mai arată în comunicat.

Cercetătorii notează că aceste probleme probabil nu au apărut în studiile clinice care au dus la aprobarea dugs, deoarece aceste studii nu au fost suficient de mari pentru a surprinde unele dintre aceste evenimente adverse mai rare sau studiile au înregistrat aceste evenimente ca simptome, în loc să aprofundeze cauzele care stau la baza lor.

„Simptomele principale ale gastroparezei sunt greața și vărsăturile, așa că ei pot raporta greață și vărsături, dar, știți, examinarea adevăratei etiologii a ceea ce se întâmplă este ceva de luat în considerare", a spus Sodhi.

Sodhi a spus că a fost motivat să facă studiul după ce a tratat un bărbat în departamentul de urgență care vomita de 15-20 de ori pe zi. Medicii nu și-au putut da seama care era cauza până când au observat că lua Ozempic. Sodhi a spus că au început să-i administreze bărbatului un medicament care tratează paralizia stomacului, „și s-a simțit mult mai bine", a spus Sodhi.

„Este foarte posibil ca el să fi avut acest tip de reacție adversă", a spus el.

Între timp, cercetătorii speră că agențiile de reglementare și producătorii de medicamente vor lua în considerare actualizarea etichetelor de avertizare pentru produsele lor, care în prezent nu includ riscul de gastropareză.

„Aceasta este o informație esențială pe care pacienții trebuie să o cunoască, astfel încât să poată solicita asistență medicală în timp util și să evite consecințele grave", a spus Sodhi.

Și ei speră că studiul lor le va da oamenilor posibilitatea de a lua decizii mai informate cu privire la medicamente.

„Cineva care are diabet și ia acest medicament pentru asta ar putea fi mai dispus să accepte riscul acestor evenimente adverse, care sunt rare, pentru a ajuta la controlul diabetului", a spus Sodhi.

„Dar oamenii care sunt altfel sănătoși, dar care ar putea dori să piardă puțin în greutate, știți, dacă ar avea o idee mai bună, în esență, despre ceea ce ar putea intra în ... asta ar putea schimba potențial dacă iau sau nu aceste medicamente".

De cealaltă parte, obezitatea vine cu propriile sale riscuri substanțiale care trebuie, de asemenea, să fie luate în considerare, a declarat dr. Simon Cork, lector superior de fiziologie la Universitatea Anglia Ruskin din Marea Britanie. Cork nu a fost implicat în acest studiu și nu a raportat niciun conflict de interese legat de medicamente.

„Obezitatea crește semnificativ riscul de a dezvolta boli cardiovasculare, diabet de tip 2, cancer, boli ale vezicii biliare și accident vascular cerebral. Aceste riscuri scad dramatic odată cu o pierdere în greutate semnificativă din punct de vedere clinic și susținută", a declarat Cork pentru Science Media Centre.

„Pentru majoritatea covârșitoare a pacienților cărora le sunt destinate aceste medicamente (cei cu cele mai grave forme de obezitate), beneficiile pierderii în greutate depășesc cu mult riscurile".

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE