Medicamentele din schema "Flavia Grosan". Ce spune un specialist ATI: "Se adreseaza doar anumitor categorii de pacienti"
Postat la: 25.03.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

Flavia Grosan a ajuns in centrul unei adevarate controverse dupa ce a sustinut ca are o schema proprie pentru tratarea COVID-19 cu care ar fi pus pe picioare circa 1.000 de pacienti.
Colegiul Medicilor din Bihor s-a autosesizat in cazul medicului pneumolog din Oradea, dar femeia a scapat fara nicio sanctiune in urma evaluarii Comisiei de Etica si Disciplina. Una dintre cele mai surprinzatoare declaratii ale Flaviei Grosan a fost cea legata de saturatia de oxigen, sustinand ca ea a reusit sa vindece un pacient care avea doar 65% saturatie.
"Eu ma duc pe medicatie ca sa controlez saturatia din oxigen (n.r. - saturatia de oxigen din sange). Oxigen foarte putin si apoi la plimbare. Eu nu dau Heparina pentru ca mi-e frica sa nu faca hemoragie alveolara, pentru ca pacientii intra (n.r. - in spitale) pe picioarele lor si se degradeaza extraordinar de repede, in 3-4 zile sunt la ATI. Am avut un pacient de 50 de ani cu 65% saturatie, medicul de familie a trimis salvarea dupa el, dar omul a spus ca prefera sa moara acasa decat sa se duca in spital si a apelat la mine. Am reusit sa-l vindec fara spitalizare si doar cu o doza mica de oxigen. M-am dus pe medicatie frumos pana l-am vindecat. Daca se ducea in spitale, il intubau pe loc", a sustinut doctorita.
Seful UPU-SMURD Bihor, dr. Hadrian Borcea, a afirmat ca dupa mediatizarea cazului doctoritei Flavia Grosan, care a declarat ca in spitale sunt omorati pacienti inclusiv prin oxigenoterapie, care ar provoca edeme cerebrale, personalul de la Urgente are mari dificultati sa convinga pacientii de necesitatea administrarii oxigenului, chiar daca acestia abia respira.
Schema de tratament a Flaviei Grosan:
Flavia Grosan a spus care sunt principalele medicamente pe care le administreaza pacientilor ei cu COVID-19. Tot in cadrul aceleiasi emisiuni a spus ca nu ar fi vorba despre o mie de pacienti, asa cum sustinuse initial, ci cateva mii, tinand cont ca "intr-o casa sunt trei-patru pacienti". "Claritromicina este vedeta, regina este Ventolin, regele este Flixotide", a declarat Flavia Grosan.
Claritromicina
Claritromicina este un antibiotic din grupa antibioticelor macrolide si opreste cresterea anumitor bacterii. Se utilizeaza pentru tratarea urmatoarelor infectii: Infectii ale plamanului, cum sunt bronsita si pneumonia; Infectii ale gatului si sinusurilor; Infectii ale pielii si tesuturilor moi; Ulcere gastro-duodenale asociate cu bacteria Helicobacter pylori. Potrivit prospectului, exista mai multe situatii in care nu ar trebui sa luati Claritromicina decat dupa ce v-ati consultat cu medicul in privinta istoricului medical, si anume: Sunteti alergic la claritromicina, alte antibiotice macrolide, sau oricare dintre componente; Ati avut in trecut tulburari ale ritmului de bataie al inimii sau modificari ale activitatii inimii prezente pe electrocardiograma ca "prelungire a intervalului QT"; Aveti insuficienta severa a ficatului si in acelasi timp probleme cu rinichii; Luati medicamente cunoscute sub denumirea de terfenadina sau astemizol (pentru febra sau alergii), cisprida sau pimozida comprimate, deoarece administrarea acestora concomitent poate produce uneori modificari grave ale ritmului inimii; Luati alte medicamente care sunt cunoscute a produce modificari ale ritmului inimii; Aveti valori scazute ale potasiului in sange; Aveti antecedente de tulburari ale ritmului cardiac; Luati oricare dintre urmatoarele medicamente: ergotamina, dihidroergotamina, lovastatina, simvastatina, colchicina, ticagrelor sau ranolazina.
Ventolin
Ventolin Inhaler CFC-Free este o suspensie de inhalat presurizata care contine salbutamol si care va permite sa inhalati medicamentul direct in caile respiratorii, acolo unde este necesar. Salbutamolul apartine grupului de medicamente denumite bronhodilatatoare. Salbutamolul relaxeaza muschii din peretii cailor aeriene mici din plamani. Aceasta permite deschiderea cailor aeriene si, astfel, ajuta la prevenirea senzatiei de constrictie toracica, respiratiei suieratoare si tusei, ceea ce va permite sa respirati mult mai usor. Ventolin Inhaler CFC-Free este indicat pentru a preveni si trata simptomele astmului bronsic si ale altor boli bronhopulmonare obstructive. In plus, potrivit prospectului, medicamentele beta-blocante neselective, care incetinesc activitatea cordului, cum este propranololul, nu se administreaza impreuna cu Ventolin. Mai mult, trebuie sa consultati medicul daca sunteti alergic la Ventolin, la salbutamol, sau la oricare alt ingredient din compozitie, daca sunteti insarcinata, daca alaptati, daca urmati un tratament pentru afectiuni tiroidiene sau unul pentru tensiune arteriala mare sau afectiuni cardiace.
Flixotide
Propionatul de fluticazona apartine grupului de medicamente denumit glucocorticoizi sau steroizi. Glucocorticoizii, datorita actiunii antiinflamatorii, sunt utilizati in tratamentul astmului bronsic, reducand edemul si iritatia de la nivelul peretilor cailor aeriene mici din plamani. Amelioreaza simptomele respiratorii si ajuta la prevenirea crizelor de astm bronsic. Flixotide Inhaler CFC-Free este indicat ca tratament preventiv al astmului bronsic la pacientii la care simptomele sunt persistente si la adultii cu boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC) severa, o boala cronica, cu ingreunarea trecerii aerului prin caile respiratorii mici din plamani. Potrivit prospectului, nu trebuie sa utilizati Flixotide daca sunteti alergic la propionatul de fluticazona si trebuie sa consultati medicul daca: Aveti crize de dispnee (senzatia de sufocare); Daca respiratia, inclusiv respiratia suieratoare se agraveaza imediat dupa folosirea aerosolului; Daca dificultatile respiratorii, inclusiv respiratia suieratoare se agraveaza dupa cateva zile de tratament sau daca a fost necesar sa mariti frecventa de utilizare a altor medicamente administrate pe cale inhalatorie; Daca ati urmat sau urmati pe perioade scurte tratamente cu corticosteroizi administrati pe cale orala; Daca suferiti de diabet zaharat; Daca ati avut vreodata afte la nivelul gurii; Daca aveti sau ati avut tuberculoza (TBC).
Explicatia specialistului ATI:
Radu Tincu, medic medic primar in cadrul sectiei de Terapie Intensiva a Spitalului Floreasca, din Bucuresti, a explicat pentru Ziare.com cum functioneaza aceste medicamente si de ce nu ar trebui sa fie administrate fiecarui pacient infectat cu COVID-19, boala avand o evolutie diferita in fiecare caz in parte. Medicul spune ca nu exista un tratament impotriva COVID-19, mai exact unul care sa opreasca multiplicarea virusului. Adauga si ca Claritromicina este un antibiotic care a aratat o anumita eficienta in tratarea infectiei COVID-19 in anumite studii, insa puncteaza ca nu este vorba despre un tratament antiviral care sa opreasca replicarea virusului.
"Celelalte doua sunt un bronhodilatator si un corticosteroid inhalator. Sigur ca ele pot sa fie folosite, insa nu toti pacientii cu covid au bronhoconstrictie ca sa aiba nevoie de Ventolin. Flixotide se foloseste in cazul pacientilor care au inflamatie la nivel pulmonar. Sunt folosite, insa de aici pana la a spune ca ele reprezinta un panaceu, e o distanta foarte lunga. Ele se adreseaza doar anumitor categorii de pacienti. Nu putem sa ii tratam pe toti cu bronhodilatatoare daca nu au bronhoconstrictie. Iar daca discutam de antiinflamatoare, noi folosim in spital, pentru pacientii cu forme medii si severe de covid, antiinflamatoare mult mai eficiente cu potenta mult mai mare decat Flixotide", explica Radu Tincu.
Medicul a mai explicat ca Flavia Grosan nu a prezentat niciun fel de documentatie stiintifica, astfel ca nu se pot trage concluzii referitoare la cum ar fi evoluat cei 1.000 de pacienti daca nu ar fi primit schema respectiva de tratament. "Problema este ca in momentul in care vrei sa vii cu o astfel de afirmatie, ea trebuie sa fie insotita de date stiintifice pe care doamna doctor trebuia sa le aiba. Asta insemnand criteriile de gravitate ale pacientilor, imagistica, imagini pulmonare, anumite date din analizele de sange. Este de neinteles comportamentul unor oameni care pun la indoiala vaccinurile, spre exemplu, care au fost trecute prin studiile clinice, au fost avizate de autoritatile de reglementare, exista o documentatie stiintifica. Pe acestea le punem la zid si consideram ca sunt insuficient testate si preferam sa ne tratam cu vorbe, cu o declaratie publica a unui om care nu poate sa sustina stiintific aceste declaratii", concluzioneaza Radu Tincu.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Fiul unui directorul adjunct al CIA a murit pe front, luptând pentru armata rusă. „Cu inima sa nobilă și spiritul său de luptător"
Fiul unui director adjunct din CIA a fost ucis in aprilie 2024 in timp ce lupta pentru Rusia in razboiul din Ucraina. Mi ...
-
AEP, lovitură pentru George Simion: sesizează Autoritatea de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal
Autoritatea Electorala Permanenta a transmis, vineri, o sesizare la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii ...
-
Transformarile necesare in casa odata cu venirea unui nou membru in familie
Venirea unui nou membru in familie este un moment plin de emotii si bucurie, dar aduce cu sine si o serie de provocari c ...
-
Avantajele unei spalatorii de rufe separate de baie
In amenajarea locuintei, fiecare detaliu conteaza, mai ales cand vine vorba de spatii functionale precum spalatoria de r ...
-
Acordul-cadru pentru Ucraina: Aceste condiţii reprezintă oferta finală a Statelor Unite pentru ambele părţi
Reuters publica textul unui set de propuneri pentru a pune capat razboiului Rusiei in Ucraina, care au fost prezentate o ...
-
Cercetătorii români au creat pâinea anti-ageing. Ce o face diferită de cea obișnuită și cum incetineste imbatranirea
O echipa de cercetatori romani vine cu o inovație remarcabila in domeniul nutriției funcționale: o paine imbogațita cu f ...
-
Judecătorii au suspendat decizia CCR de anulare a alegerilor: Decizia înseamnă 'Turul II înapoi'
Judecatorii de la Curtea de Apel Ploiești a acceptat contestația privind suspendarea deciziei Curții Constituționale pri ...
-
Descoperire uluitoare: microbi de acum 830 de milioane de ani care ar putea fi în viață
O echipa de geologi tocmai au descoperit microbi prinși in cristale de halit (clorura de sodiu, sare gema) care dateaza ...
-
Așa s-au bulucit si la vaccin. Românii se înghesuie să-și facă buletin electronic. Toate programările pentru luna aprilie sunt ocupate
Interesul pentru buletinul electronic este uriaș. Desi nu inteleg exact care ii este rostul si care ar fi avntajele, dar ...
-
Ce s-ar întâmpla dacă SUA ar recunoaște unilateral anexarea Crimeei de către Federația Rusă
Daca SUA ar accepta sa recunoasca suveranitatea Rusiei in peninsula Crimeea, anexata ilegal in 2014, situația internațio ...
-
Medicul care l-a vegheat pe Papa Francisc povestește ultimele clipe din viața acestuia: "L-am găsit cu ochii deschiși"
Sergio Alfieri, medicul care i-a fost alaturi Papei Francisc in cele mai grele clipe, a rememorat cu voce tremuranda ult ...
-
Apocalipsa după Simpson: Profeții, papi, moartea liderilor și războiul final
La 88 de ani, in Lunea Paștelui, a murit Papa Francisc. Iar daca Învierea simbolizeaza o noua viața, atunci ce ins ...
-
Noua teorie revolutionară care te bag-n spaimă: Nu vezi ce este acolo, ci ceea ce vrea creierul tău să vezi - detalii uimitare despre percepție
Intri intr-o camera și vezi un obiect lung și subțire așezat pe o masa. Este un stilou de care aveți nevoie pentru o int ...
-
O echipa internațională de cercetători face anunț misterios: suntem foarte aproape de a detecta ceva ce până acum era invizibil
O colaborare internaționala intre cercetatori de la King's College London, Universitatea Harvard și UC Berkeley a dus la ...
-
Cercetătorii au reusit sa cultive dinti umani din celulele pacientului. Adio plombe si impanturi artificiale!
Pentru prima data, cercetatorii de la King's College London au crescut dinți umani intr-un laborator. Utilizand celulele ...
-
Bulgaria are undă verde pentru aderarea la zona euro. În același timp, România are cel mai mare deficit din UE
Bulgaria a indeplinit conditia finala pentru aderarea la zona euro prin respectarea criteriului privind deficitul bugeta ...
-
Războiul COVID ia amploare. China acuză că virusul era deja în SUA. Americanii încearcă să dea vina pe chinezi
Un nou episod tensionat intre Statele Unite și China a izbucnit pe tema originilor pandemiei de COVID-19, dupa ce Casa A ...
-
O companie chineză a prezentat bateria care va revoluționa piața autoturismelor electrice. Se încarcă în 5 minute și are o autonomie de peste 500 de km
Cel mai mare producator de baterii pentru mașini electrice din lume, compania chineza CATL, a prezentat la Salonul Auto ...
-
Nou episod tensionat în relațiile dintre Beijing și Washington: China trimite Boeing-urile americane înapoi în SUA
Razboiul economic dintre Washington și Beijing se adancește. Ca reacție la decizia administrației Trump de a impune tari ...
-
Favoritul caselor de pariuri pentru a deveni următorul Papă: Ce spune platforma care l-a dat câștigător pe Trump
Polymarket - piața de predicții care a proiectat o victorie confortabila pentru președintele Donald Trump in 2024 - are ...
-
Producătorul unei emisiuni celebre din SUA demisionează pentru că și-a pierdut independența. Presiuni din partea lui Donald Trump și a Paramount
Bill Owens, producatorul executiv al „60 Minutes" de la CBS News, a anunțat ca demisioneaza din cadrul longevivei ...
-
Când va deveni Metaversul o "realitate" indispensabilă precum sunt azi retelele sociale clasice
Metaversul este un concept tot mai des mentionat in mass-media, in ultimul timp, referitor la o tehnologie a viitorului ...
-
De prin presă adunate: Sapte stiri din Cronica de Tehnologie de azi
1. În premiera mondiala, inteligența artificiala va fi folosita in Emiratele Arabe Unite pentru scrierea legilor. ...
-
"Trump vinde America". Piețele financiare din SUA dezvăluie dezastrul provocat de Casa Albă
La trei luni de la preluarea celui de-al doilea mandat de catre Donald Trump, pilonii hegemoniei economice americane au ...
-
Unul dintre cele mai mari mistere ale istorie e gata sa fie descifrat cu ajutorul Inteligentei Artificiale
De peste un secol, Liniile Nazca din Peru i-au nedumerit pe arheologi. Aceste geoglife masive, create de poporul Nazca i ...
-
Inteligența Artificială amenință joburile clasei de mijloc. Profesii care urmează să dispară până în 2030
Inteligența artificiala (AI) transforma radical piața muncii, afectand tot mai multe locuri de munca din clasa de mijloc ...
-
Pericolul neștiut din WhatsApp: De ce ar trebui să dezactivezi cercul albastru din aplicație cât mai repede
Ai observat un cerc albastru nou in WhatsApp și nu știi ce e? Nu e o decorațiune. Este semnul ca Meta, compania care deț ...
-
NASA face un anunț memorabil despre atmosfera Pământului: conform ultimelor date se întinde dincolo de Lună
Oamenii de știința au stabilit ca atmosfera Pamantului se extinde mult dincolo de limitele convenționale acceptate, ajun ...
-
Cutremur la Forumul Economic Mondial: Klaus Schwab este investigat după anunțul demisiei. Acuzații de deturnare de fonduri și abuzuri asupra angajaților
Fondatorul Forumului Economic Mondial, Klaus Schwab, este investigat de organizația pe care a creat-o, dupa ce o noua sc ...
-
Confuzia dintre sete și foame: Reflexul greșit care stă la baza multor excese alimentare. Mesele incomplete scurtează sațietatea
Micul dejun, pranzul si cina trebuie sa contina, in mod obligatoriu, o sursa de proteine, iar dupa o masa care contine p ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu